Kultur

– Mediene bør droppe forhåndsomtale

– Det er stort sett bare de største artistene som prøver å herje med oss pådenne måten. Det er viktig at norsk presse følger en felles linje på dettesier Terje Bringedal leder av Pressefotografenes Klubb (PK).

Bringedal mener problemet med fotokontrakter har økt i omfang i løpet av detsiste året. Under fjorårets Roger Waters-konsert på Norwegian Wood-festivalmåtte fotografene undertegne en kontrakt som forbød bilder av publikum. OgsåRolling Stones stilte med fotokontrakter i forkant av fjorårets konsert iBergen.

Senest søndag kveld skjedde det igjen da managerne til Shakira krevdeforhåndsgodkjenning av bildene som skulle brukes i avisene. Men da det visteseg at ingen av fotografene ville undertegne kontrakten ga Shakiras manageretter og slapp alle inn.

Terje Bringedal mener norsk presse må ta langt kraftigere virkemidler i brukhvis problemet skal bli løst. Han foreslår at artister som er på vei tilNorge blir avkrevd et svar i god tid på forhånd. Hvis de har planer om åstille med fotokontrakter bør norske medier boikotte all forhåndsomtale.Det vil artistene merke på billettsalget.

Han mener fotokontrakter er blitt en reell trussel mot pressefriheten ogfrykter at fenomenet skal spre seg til andre områder.

– Det kan jo ikke bli sånn at for eksempel Rosenborg skal eie rettighetenetil alle bilder som er tatt inne på Lerkendal sier Terje Bringedal.

Han mener forhåndssensur av bilder er like alvorlig som sensur av skrevneartikler.

Mer fra Dagsavisen