Kultur

Nydelige Nodee

Det er så vidt Byløvene får et bord. En vanlig ukedag i den hvitemåneden er det fullt på Nodee denne forvirringens asiat i Oslosrestaurantverden som er blitt et populært spisested i krysset mellom kino ogtur i Frognerparken.

Byløvene har fått smaksløkene tilfredsstilt på Nodee førlike etter at restauranten åpnet oppunder jul i 2003 som en selvstendigavlegger av den godt etablerte Dinner. Siden den gang har ryktene løpt fravenner som har stukket innom før kinoen etter skøyteturen på FrognerStadion eller rett og slett gått dit for å ha en helaften.

Fordelen med Nodee er variasjonen og kombinasjonene. Her er sushi ogsashimi både vanlig rått og såkalt «kontemporært» tilberedt. Her er DimSum «vente»-retter til et glass drikke eller som en snacks på veien gjennommenyen. Og en asiatisk hovedmeny der det japanske og sørøstasiatiske harsmeltet sammen med det kinesiske. Med en liten ripsgren på si nærmest for åunderstreke at stedet fortsatt strutter av overskudd.

Inspirasjonen har basis i den kinesiske Szechuan-provinsen.Hovedingrediensene er fisk og skalldyr kongereker og hummer men ogsåkjøtt strimer av okse og spyd med kalv. Marinadene og sausene er kjentesmaker men likevel eksperimenterer Nodee med nye kombinasjoner. Så vel menysom stedet i seg selv har et preg av enkel eksklusivitet også prismessig.Samtidig er stedet uhøytidelig og folkelig med flere barnefamilier ogvennegrupper.

Byløvene fikk et bord ved den ene kortveggen der sofaenstrekker seg mot duse jordnære farger som ikke tar oppmerksomheten frabordet. Lokalet er moderne inndelt i en sushibardel en loungedel oghovedrestauranten som nærmest er japansk «stram» men likevel massiv i valgav interiør. Flere servitører deler på bordene oppmerksomme men aldripågående kretser de rundt bordet. En forklarer menyen en legger servietteni fanget og de skifter på å komme med maten. Du rekker aldri å bli tom forvann i glasset og hvitvinen gir seg selv.

Vinkartet tar opp kampen med den asiatiske hovedmenyen. En middels rimeligChablis fra Jean Marc Brocard (til kroner 91- glasset) er såpass fyldig atden går til både det lette kalvekjøttet og kongerekene som sammen medshiitakesopp asparges løk og annet utgjør retten Great Bandoe (til 249-).Dette er en slags panasiatisk variant av surf & turf der kjøtt ogskalldyr har stevnemøtet over grønnsakene. Her med hummerhodet som garnityri sausen.

Byløvene bestiller knasende sprø grønnsakvårruller som forrettså smakfulle og syrlige at de ikke er ufarlige for den videre vingleden omman ikke er forsiktig. Så deles hovedrettene inn geografisk. Ensushitallerken med ti fyldige og friske biter laks kveite kamskjelltunfisk og reker (til 210-) viser seg å være av en kvalitet som absoluttmatcher de restaurantene som bare serverer fisken sin rå. Nodee har itillegg biter med sushi maki og sashimi som spenner fra det enkle til detdyre og eksklusive. Kjøtt- og skalldyrretten velges ut fra en liten menfristende varmmeny og er en nytelse både i smak og i presentasjon. Råvareneer utsøkte sausen skarp i smaken men med en mild bris som bringer tankenemot Szechuan via Malaysia og Thailand.

Desserten blir kveldens høydepunkt. Friterte bananer og ananas med vaniljeisog mangosaus (72-) er en like riktig asiatisk avslutning som ensjokoladeterrin med is appelsin/kiwi-kompott og friske frukter (93-). Helemåltidet for to beløp seg til 950 kroner som er absolutt akseptabelt etterkvaliteten.

Nodee-betjeningen har også et annet fortrinn. Lokalet innbyr menbetjeningen skjønner også betydningen av andre menneskers tid. På den måtenkommer maten uten at man trenger å trippe av utålmodighet før kinoenbegynner men heller ikke så fort at man får følelsen av å være offer forbordets «turnover». Det er en egenskap flere restauranter i Oslo bør ta tiletterretning.

Mer fra Dagsavisen