Kultur

Rykende ferskt

Mennesker og ludo står i sentrum i Oslo Kunstforening der alle salene er ryddet for en gruppeutstilling med seks malere.

Vi har stilt ut som gruppe en gang tidligere i fjor i Tyskland. Der deltok vi sammen med fem tyske kunstnere forteller Hans-Georg Kohler som er en av de seks utstillerne. Resten av gruppa består av Dag Thoresen Frank Brunner Bjørn Carlsen Bjørn Krogstad og Håvard Vikhagen. Alle deltar med nye malerier i utstillingen som har fått tittelen «Mensch ärgere Dich Mensch ärgere Dich nicht!». Maleriene er så ferske at det henger en eim av terpentin i lufta. De seks kunstnerne viser til sammen 22 malerier.

– Tittelen spiller på den tyske versjonen av spillet Ludo. Spillet heter «Mensch ärgere Dich/Mensch ärgere Dich nicht» på tysk sier Kohler og legger til at kunstnerne arbeidet for å finne fram til et felles tema.

– Alle jobber ut fra mennesker og møter mellom mennesker. Ja det å forholde seg til å være menneske sier Hans-Georg Kohler. Han er opprinnelig fra Tyskland men kom til Norge 12 år gammel. Han er utdannet blant annet ved Statens Kunstakademi. Kohler har deltatt på mange utstillinger i Norge.

Dag Thoresen nikker enig når Hans-Georg Kohler forklarer Dagsavisen om Ludo-spillets inspirasjon for utstillingen.

– Mennesket er født til konkurranse men det er ikke sikkert det er det viktigste sier Thoresen som lager bilder som inneholder både det demoniske og dystre men også livets lyse sider.

Vi jobber med en tematikk som forholder seg til mennesker og vi pløyer litt dypere i materien. Det handler om eksistensielle problemstillinger sier Thoresen. Sammen med Kohler guider han rundt i utstillingen og forteller at de underveis har satt de ulike kunstnerne opp mot hverandre.

– Utstillingen får mer dynamikk på den måten og alle salene får sitt eget preg legger Thoresen til.

Dag Thoresen er også utdannet ved Statens Kunstakademi. Han har hatt flere utsmykningsoppgaver blant annet i det nye Regjeringsbygget. Han er kjøpt inn av blant annet Nasjonalgalleriet og Astrup Fearnley Museet.

Frank Brunner Bjørn Carlsen Bjørn Krogstad og Håvard Vikhagen er også sterkt til stede med særpregede nye arbeider i salene i Oslo Kunstforening. Frank Brunner har i tillegg utstilling i Galleri Haaken.

Utstillingen i Oslo Kunstforening varer til 23. desember. (Rådhusgt. 19)

Mer fra Dagsavisen