Kultur

Debutanthøst på Damm

Den store nyheten under Damms høstlansering i Det Norske Teatret i går var likevel at den norske oversettelsen av siste Harry Potter-bok kommer lørdag 19. november kunne direktør Tom Harald Jenssen forkynne. Det første opplaget blir på hele 140.000. De rundt 300 andre titlene på Damms høstliste må sannsynligvis regne med litt lavere opplagstall.

Som alltid er det dokumentar- og faktabøkene som dominerer. Som antisemittismens historie i boka «Jødehat» av Håkon Harket Trond Berg Eriksen og Einhart Lorentzen og boka «Gutta. På veien med Jokke og Valentinerne» av May-Irene Aasen. Den skal være både en stemningsrapport og en dokumentasjon og har tekster av Anders Giæver Guttorm Nordø og Dagsavisens Mode Steinkjer.

Boka «Drivkraft. Nikita-gründerens historie» av Inger Ellen Nicolaysen er også en bok som forlaget satser på denne høsten. Inger Ellen Nicolaysen har fortalt sin historie til Dagsavisens journalist Sissel Hoffengh.

I «Chic og bruk i storbyen» gir NRKs Per Sundnes håndfaste tips til hvordan man skal oppføre seg på urbane arenaer mens Leif Ryvarden har ansvaret for et bokverk som beskriver «Norges Nasjonalparker».

Hele seks debutanter har Damm på sin skjønnlitterære liste denne høsten. I tillegg kommer lyrikkdebutanten Jørn Berget som i går fikk overrakt en sjekk på 100.000 kroner som vinner av Forlagets store diktkonkurranse. Bergets diktsamling som lanseres senere på høsten ble valgt ut blant 800 innsendte manuskripter. Arne Svingen som i første rekke er kjent for sine barnebøker har denne høsten skrevet voksenroman. «Pøbelkomiteen» handler om oppvekst på Grorud.

Mer fra Dagsavisen