Kultur

– Thiis-Evensen er kjøpt og betalt

Clear Channel-direktør Jan Tore Endresen reagerer på utspillene fra arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen i Dagsavisen i sommer. Som fagleder i Hovedstadsaksjonen har Thiis-Evensen argumentert for at reklamen i Oslo burde samles på reklametårn heller enn å stå som frittstående plakater på fortauet – slik reklamestativene til Clear Channel gjør.

Tur til Paris

Nylig gikk Thiis-Evensen ut i Dagsavisen og sa at reklamen fra Clear Channel ødelegger gatene i Oslo og går fullstendig på tvers med intensjonene bak opprustningen av Oslo sentrum.

– Thomas Thiis-Evensen er inhabil. Han er kjøpt og betalt av JCDecaux hevder Jan Tore Endresen.

Bakgrunnen er at Thiis-Evensen for tre år siden reiste til Paris på oppdrag for JCDecaux. Oppdraget var å holde foredrag for prosjektgruppen i Bergen kommune som jobbet med å utrede løsninger for reklamefinansierte bymøbler.

Thiis-Evensen bekrefter overfor Dagsavisen at han både fikk dekket utgiftene til reisen og mottok honorar fra JCDecaux.

– Dette viser at Thiis-Evensen går i JCDecaux's ærend når han anbefaler reklametårn i Oslo mener Jan Tore Endresen.

– Usaklig anklage

Thomas Thiis-Evensen synes anklagen fra Endresen er usaklig.

– Foredraget jeg holdt i Paris handlet om bymøbler i det historiske bybildet spesielt med tanke på det spesielle området rundt Bryggen i Bergen. Det hadde ingenting med JCDecaux å gjøre sier han.

Thiis-Evensen understreker at han utelukkende har argumentert for de estetiske fordelene ved å sette reklamen på tårn i stedet for små plakatstativer.

– Det kan være frittstående tårn eller slike nedstigningstårn poenget er at slike tårn kan brukes til å skape akser og linjer som betoner bybildet. Fordelen med å bruke nedstigningstårnene er jo at de må stå der uansett av tekniske grunner. Men hva slags design disse tårnene skal ha eller hvem som skal få sette dem opp har ikke jeg lagt meg opp i sier Thiis-Evensen.

Han mener at det like gjerne kunne vært Clear Channel som satte opp tårn som JCDecaux. Noe Jan Tore Endresen benekter.

– Det er klart at grunnen til at vi reagerer så sterkt er at vi gjerne skulle hatt denne kontrakten. Men da vi fikk vite om alt dette var det allerede inngått avtale med JCDecaux – uten at det var gått ut noe anbud sier Endresen.

Mer fra Dagsavisen