Kultur

Vassen juleglede

Det ligger selvsagt en viss ironi i filmtittelen «O jul med din glede».Filmen er bygget på John Grisham-historien «Christmas With The Kranks»Chris Columbus har skrevet manus og regien er overlatt til Joe Roth. Og såfinner vi noen av USAs mest drevne komikere i de bærende rollene først ogfremst Jamie Lee Curtis og Tim Allen som ekteparet The Kranks. Menresultatet er egnet som skoleeksempel på hvordan man skaper vassenamerikansk julegløgg ut av en god prosjektbeskrivelse.

FILM

«O jul med din glede»

Regi: Joe Roth

USA 2004

Det er blitt en komedie som beveger seg i rommet mellom den amerikanskeoverflatiskheten og jula slik den er skapt av de store multinasjonalefirmaenes reklamer. Den tar tak i tvangstrøyen som juleforberedelsene i «theburbs» utgjør nabolagene i forstedene der alt skal være likt til minstedetalj der husene pyntes med kladaser av lysremser «frosty»-snømenn påtakene og carols og nabolagsveldedighet i gatene. Når datteren til TheKranks reiser bort med fredskorpset og foreldrene må greie jula uten henneser gnieren Luther Kraks sitt snitt til å spare en slant ved å invitere konamed på cruise i stedet for å feire jul. Haken er at de må avstå fra allejuleforberedelser noe som ikke er smertefritt når man er gift mednabolagets ukronede juledronning i en gate der fellesskapet styrer detaljene.

Problemet er bare at denne filmen om overamerikanisering bliroveramerikanisert i seg selv inn i en blanding av slapstick fjas og mas.Alle tilløp til moden harselas drukner i pek og sukret nymoralisme som mestav alt skal gi julehatere som Luther Krank og andre mr. Scrooge-etterfølgeredårlig samvittighet. Og det gjøres komplett uten overraskelsesfaktorer ogfinesse. Tim Allen er tidvis god som grumpy melankoliker og Lee Curtis ersjarmerende som alltid. Men ærlig talt hun er i en klasse der hun burdekunne si nei til å bli kastet i bakken i hver en film hun er med i. TimAllens Botox-eksperimenter er ellers morsomt mest fordi det er det enesteuforutsigbare i en film som kommer til å gå over i historien som klissentsesongfyll i videobutikkenes salgskasser.

Mer fra Dagsavisen