Kultur

Gutta på operatomta

Fotograf Ken Opprann har fulgt grunnarbeidene på operatomta i Bjørvika fra første spadetak i januar 2003 og fram til grunnsteinsnedleggelsen som skjer i dag.

– Jeg er en fotograf som er opptatt av mennesker jeg vil vise fram menneskene bak nyhetene. Det ønsker jeg også å få fram når det gjelder byggingen av Operaen. Jeg vil vise fram bygningsarbeiderne disse menneskene som virkelig bygger Operaen. Jeg skal fortsette å dokumentere framdriften i byggingen av Operaen helt fram til silkesnora klippes i 2008 sier Ken Opprann som poengterer at det er gutta på tomta som er hans prioritet.

Opprann har en sammensatt bakgrunn. Han har jobbet på bygg og anlegg selv og kjenner forholdene han har jobbet som gartner og han har reist verden rundt som «backpacker». Fotoutdannelsen tok han i USA.

– Jeg prøver å legge så mange og så hyppige besøk som mulig til byggetomta i Bjørvika og det er ikke så vanskelig når man bor fast på Grünerløkka sier freelancefotografen som har vakt oppsikt med mange av sine bilder. Han fikk pris for «Årets bilde» i 2002 da han tok bildet av kvinnen som kaster barnet sitt ut av vinduet under en boligbrann på Kampen. Bildet ble senere kåret til beste pressebilde av «Fuji Europa».

– Hva er tanken bak den fotografiske dokumentasjonen av operabyggingen?

– I forbindelse med store byggeprosjekter er det alltid sjefene eller ordførerne som blir avbildet aldri menneskene som jobber der dag ut og dag inn. Det har også slått meg hvor fotografisk dårlig dokumenterte slike store byggeprosjekter er.

– Og siden blir det bok?

– Ja jeg håper jo det.

Mer fra Dagsavisen