Innenriks

Vil ha tiltak for ensomme ungdommer

ENSOMHET: For én av tre unge er ensomhet et stort problem som går ut over skole og dagligliv. Nå ønsker Norges Røde Kors politiske tiltak mot ensomhet.

- Gruppedynamikken er sterk, sier 17 år gamle Ingrid Bakkelund.

- Er man plassert i en rolle hvor man ses på som ensom, så definerer man ofte seg selv som ensom, sier hun til Dagsavisen.

Fram i lyset

- Mange unge plages av ensomhet. Det bekymrer oss. Det bør også bekymre politikerne når vi vet at det er en klar sammenheng mellom ensomhet, psykiske plager, skolefrafall og lediggang, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors til Dagsavisen.

Røde Kors vil ha gode tilbud til ungdom før ensomhetsproblemene utvikler seg og i verste fall ender i psykiske lidelser: Åpne, inkluderende og gratis fritidstilbud og møteplasser i lokalmiljøet. Steder der alle føler seg velkomne og der det er trygge voksne til stede.

Ett av tre barn og unge føler seg ensomme og mangler sosial støtte, viser rapporten «Tett på ungdom». Der har Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) snakket med åtte ungdommer i alderen 16 til 21 år, fem jenter og tre gutter, om deres erfaringer med ulike former for «utenforskap».

Alle har vi følt oss alene og ensomme i denne verden. Bare å måtte være alene en lørdag kveld kan nærmest få verden til å rase sammen av urettferdighet.

Men dagen etter er det ofte glemt, og man er igjen en del av et fellesskap. For andre kan lørdagen vare hver eneste dag uka igjennom. Uke etter uke. Måned etter måned. År etter år.

Les også: Unge, lovende - og ensomme

Byttet skole

Sammen med Saerah Butt (18), Venila (19) (ønsker ikke å stå fram med etternavn, jou.anm.) og Klara Marie Glosli (14), møter Ingrid Bakkelund Dagsavisen til en prat om ensomhet på Cafe Condio, Oslo Røde Kors‘ ressurssenter for ungdom på Majorstua.

- Hvordan definerer dere ensomhet?

- For meg handlet det om at ingen ville være sammen med meg. Ingen viste en innsats for å prøve heller. Jeg fikk et nytt liv da jeg byttet skole, sier Klara Marie Glosli, som nå jobber som frivillig i kafeen og drømmer om å bli skuespiller.

- Jeg er med i et filmprosjekt her på ressurssenteret, sier 14-åringen.

- Jeg har ikke følt ensomhet på den måten. Men jeg ser ofte folk som har sittet alene i kantina på skolen, og jeg har tenkt at de er ensomme. Jeg har tenkt at det ikke er noens feil, men at de kanskje ikke tør å si hei til andre. For noen er det vanskelig å få venner, mens andre får det med én gang, sier Saerah Butt, som sammen med Venila jobber som frivillig med gatemegling for Røde Kors.

Håper flere vil hjelpe

Skolemiljøet er ofte preget av grupperinger, og det kan være vanskelig å komme inn i etablerte grupper.

- Grupperingene varer gjerne hele tida man går på den skolen, sier Saerah Butt.

- Hvordan kommer man ut av ensomheten?

- Da må de som ser deg gå alene i storefri eller sitte alene i kantina, ikke bare se at du er alene. De må ta et initiativ og si hei og inkludere deg. Det er også viktig å føle seg velkommen i «gjengen». Jeg håper flere tør å stå på sitt og hjelpe dem som er ensomme, i stedet for å tenke at det er deres skyld eller at de vil være alene, at noen andre kommer til å hjelpe dem eller at de bare ikke gidder fordi vennene deres vil se på det som «teit», sier Venila, som nå er ferdig med videregående og i gang med å studere medisin.

- Det må starte på skolen, og man må først og fremst få et bedre skolemiljø. Få lærerne til å ha et bedre forhold til elevene, ikke så stor avstand. Mange føler at de ikke kan snakke med lærerne, skyter Saerah Butt inn.

- Hva gjør ensomhet med deg som menneske?

- Man mister all selvtillit, sier de fire jentene, som mener at ensomhet er mer utbredt blant jenter enn gutter.

- Gutter er flinkere til å skjule følelser. Jenter er mer redde for å virke dumme framfor andre jenter, sier 14-åringen.

På Cafe Condio er det uansett rom for alle, ensom eller ei. Et sted de kan snakke og bli lyttet til.

- Ensomhet er et komplekst og omfattende problem, sier lederen for Café Condio, Yasir Islam.

- Der det dukker opp i en kort periode, er det ikke noe problem. Utfordringen er når man blir værende i ensomheten, sier Islam.

tom.vestreng@dagsavisen.no

RØDE KORS UNGDOM

Café Condio er et av Oslo Røde Kors’ ressurssenter for ungdom. Dette er en byomfattende møteplass som byr på medmenneskelighet, forutsigbarhet og høy aktivitet.

Café Condio holder åpent alle hverdager, fra klokka 15 til 22 gjennom hele året. Her tilbys det over 100 timer aktiviteter hver eneste uke.

Gatemegling har som fokus å gi ungdommer kjennskap til ikke-voldelige metoder for å håndtere konflikter. Gjennom lek, øvelser og rollespill utforsker ungdommene både de negative sidene og de positive mulighetene ved konflikter. Ved å vende blikket innover, bevisstgjøres de egne reaksjonsmønstre og blir mer selvsikre.

Kilde: Oslo Røde Kors

Mer fra Dagsavisen