Innenriks

Slik vil de ha betalt for turen

Allerede må mange betale for å bruke naturen, og mer kan det fort bli av det.

Nordkapp er selve kroneksempelet. I dag koster det 270 kroner å komme inn på platået. Den siste tiden har debatten rast om hvordan området skal forvaltes i årene framover.

Flere kommuner har avgiftsparkering på utfartssteder. Solli i Asker trekkes fram som ett eksempel av Norsk Friluftsliv. Prisen har vært 30 kroner per bil i skisesongen, ifølge Budstikka.

Les også: God tur! Men har du råd?

Løypeavgift

Løypeavgift for skigåere er noe som kreves inn flere steder i Norge. Tidligere har det kostet 100 kroner for voksne og 50 kroner for barn å bruke tidligløypene til Ringsaker Almenning, ifølge Ringsaker Blad. På Beitostølen ble det innført en avgift på 50 kroner per skiløper per dag i 2013, ifølge NRK.

For å bade på Sydstranda på Ulvøya i Oslo, må voksne betale 25 kroner og barn 10 kroner, ifølge Ulvøy vels nettsider.

I høst ble det innført krav om betaling for bruk av jernstigen på Åndalsnes. Den gjør det mulig også for personer som ikke er fjellklatrere, å forsere en fjellside der. Fylkesmannen har ennå ikke godkjent denne avgiften, ifølge Norsk Friluftsliv.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Turistskatt

Kommunal og regional turistskatt er det mange som har tatt til orde for, også i høst.

– Selv om Stortinget enn så lenge har stilt seg negativ, tror jeg den økende turismen vil tvinge turistskatten fram, uttalte Ingelin Noresjø, fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune, til Lofot-Tidende 15. november.

KrF-politikeren har meningsfeller i flere andre partier, alt fra Høyre til Ap, selv om noen velger å bruke andre betegnelser.

– Vi mener reisemålsbidrag dekker dette bedre, uttalte Trond Jore i Ap til Rjukan Arbeiderblad 16. oktober.

Les også: – Beklager, det er fullt!

Store protester

Et forslag om løypeavgift for Preikestolen, ble møtt med store protester i 2016, blant annet fra Norsk Friluftsliv. Ordfører i Forsand kommune, Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H), begrunnet forslaget sitt med at selskaper som tjener penger på å sende folk til Preikestolen, bør betale for tilrettelegging og beredskap.

Les også: – Nei, det er ikke sant at Norge er fullt (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen