Innenriks

– Problematisk

Selv om de er for, stemmer Ap ned forslag om atom­våpenforbud og et selvstendig Palestina.

Bilde 1 av 2

I mars i år sto leder av forsvars- og utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), foran Stortinget sammen med 50 norske organisasjoner som kjempet for et internasjonalt atomvåpenforbud.

Selv om Ap er for, skal Huitfeldt og resten av Ap på Stortinget i dag stemme ned forslag om å jobbe mot en internasjonal avtale mot atomvåpen.

Også i våres vendte Ap tommelen ned til noe de var for, nemlig anerkjennelsen av Palestina.

Årsaken er at Ap ikke har for tradisjon å instruere regjeringen i utenrikspolitikken.

SV begynner å bli lei av det.

– Det er greit for oss at Ap stemmer imot. Det som er et større problem er om det blir en standard at regjeringen ikke trenger å lytte til Stortingets flertall i utenrikssaker, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell.

LES OGSÅ: Er for palestinsk stat - stemmer mot

NATOs dobbeltvedtak

Ifølge Solhjell finnes det eksempler på at Ap både under Borten-regjeringen og Willoch-regjeringen fremmet forslag om utenrikspolitikk i Stortinget.

– Grunnloven skal forstås slik at regjeringen skal ha ekstra handlefrihet i utenrikspolitikken, men jeg har ikke funnet noen antydning til at regjeringen bare skal få gjøre som den vil og at Stortinget aldri kan sette foten ned. Alle partier har i nyere tid vært involvert i forslag om utenrikspolitiske spørsmål, sier Solhjell.

Han trekker frem et eksempel: NATOs dobbeltvedtak om utplassering av mellomdistanseraketter. I 1982 fremmet opposisjonen ved KrF, Ap, SV, Venstre og Sp et forslag, i strid med regjeringens politikk, som falt med én stemmes overvekt.

– Ap har stått opp mot Høyre i Stortinget i sentrale veivalg om atomvåpen. Nå er flertallet for et forbud, regjeringen er imot, men siden vi ikke er for å bruke flertallet åpner det for andre ting.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Resirkulert

Huitfeldt mener SV resirkulerer kritikk fra 60-tallet.

– Ap har samme prinsipp om vi er opposisjon eller posisjon. Vi hadde samme holdning under Borten- og Willoch-regjeringen. Dette er ikke en ny diskusjon mellom Ap og SV. SV har tida vært uenig med oss i dette, foruten da de selv var i regjering, sier hun.

Huitfeldt advarer Solhjell mot å snakke ned merknaden i atomvåpensaken, hvor flertallet er for et forbud.

– Denne merknaden går lengre enn hva vi gjorde i den rødgrønne regjeringen. SV bør heller vise hvor betydningsfullt dette er overfor regjeringen, ellers gjør de Frp, som er imot forbud, en tjeneste, sier Huitfeldt.

– Hvorfor kan ikke Ap stemme for forslaget?

– Regjeringen må forankre sin utenrikspolitikk i Stortinget, og her er flertallet for et forbud. Forslaget som ligger til behandling handler om et konkret initiativ fra Østerrike. Hvilke enkeltforslag regjeringen skal støtte, tillegger regjeringen å avgjøre, sier Huitfeldt.

LES OGSÅ: Palestina-jubel i Ap

Ingen hinder

Eivind Smith, professor i rettsvitenskap, mener det ikke er noe i veien for at Stortinget vedtar en anmodning om at regjeringen må jobbe for et forbud av atomvåpen. Det er ikke i strid med grunnloven, understreker han.

– Det ikke noe konstitusjonelt argument som hindrer det, sier Smith og viser til Stortingets Syria-vedtak som et ferskt eksempel.

– Hvis man vil, kan man finne mye utenrikspolitikk i Syria-saken, men her velger altså Stortinget å gå inn i det.

Friheten grunnloven gir, kan begrunnes på mange måter, mener professoren.

– Om man ser seg selv som et statsbærende parti, som Høyre og Ap gjør, så vil ryggmargsrefleksen tilsi at man ikke vil gjøre noe som kan komme tilbake å plage en når man kommer i regjering. Det er ikke noe kritikkverdig over det.

Mer fra Dagsavisen