Innenriks

Krekar pågrepet i internasjonal aksjon mot terror

Italiensk påtalemyndighet mener mulla Krekar ledet et terrornettverk hvor det angivelig ble lagt planer om å angripe Norge og norske politikere. Italia har bedt om utlevering av Krekar og to andre personer.

Av André Lorentsen

To personer ble pågrepet av norsk politi i østlandsområdet natt til torsdag, mens Krekar ble pågrepet i fengslet. Alle tre blir fredag fremstilt for Oslo tingrett, som skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

Krekar skal være leder for en ny terrororganisasjon kalt «Rawti Shax» (Ny Kurs eller Mot Fjellet) med tilknytning til Den islamske staten (IS), mener italiensk terrorpoliti, som har siktet ham for terrorplanlegging.

Organisasjonen skal ifølge politiet være en videreutvikling av Krekars gamle organisasjon Ansar al Islam.

17 pågrepet i flere land

Krekar, som første gang kom til Norge i 1991, er blant 17 terrormistenkte som ble pågrepet natt til torsdag i antiterroraksjonen med kodenavnet « JWEB ».

Blant de pågrepne er 16 kurdere og én person fra Kosovo, melder nyhetsbyrået AFP. Seks av dem er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia, tre i Norge og fire i Finland og Sveits.

Nettverket var ifølge italiensk politi i gang med å rekruttere «mange» fremmedkrigere, det hadde dessuten planlagt et angrep for å få Krekar ut av fengselet. I angrepet skulle det blant annet inngå en selvmordsbombe, opplyste sjefen for det italienske antiterrorpolitiet, Giuseppe Governale, på en pressekonferanse torsdag.

Flere mistenkte var det ikke mulig å få tak i, og mistanken er at de har reist til Irak og Syria for å kjempe med opprørere der.

– Viktigste på 20 år

– Mulla Krekar er en ideolog, han klarer å få mye oppmerksomhet fra irakiske kurdere i Tyskland, Sveits og Finland, og gjennom sitt nettverk klarer han å radikalisere folk, sa Governale på pressekonferansen.

Antiterrorpolitiet skal ha 15 eksempler på at irakiske kurdere er sendt i kamp gjennom dette nettverket. Aksjonen natt til torsdag kom i stand etter mangeårig internasjonalt samarbeid.

– Aksjonen er den viktigste operasjonen som er gjennomført i Europa de siste 20 årene, uttalte Governale.

Han opplyste at Krekar og gruppen italiensk politi mener han styrte, planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land, men ikke i Italia. Governale sa blant annet at det var planlagt et attentat mot norske stortingsrepresentanter.

Solberg: Alvorlig

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at etterforskningen får gå sin gang, men sier det er alvorlig at mulla Krekar settes i forbindelse med et mulig attentat mot norske politikere.

– Det høres alvorlig ut. Men det er viktig at politi og påtalemyndighet får håndtere etterforskningen uten at andre på utsiden synser og mener for mye. Vi må ha uavhengighet i disse prosessene, sier hun til NTB.

På spørsmål om hun betrakter mulla Krekar som en farlig mann, svarer statsministeren slik:

– Jeg har vært med på et vedtak om å utvise ham fordi han er en fare for rikets sikkerhet.

Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel der han for tiden sitter i varetekt etter å ha blitt dømt til halvannet års fengsel for trusler. Dommen er ikke rettskraftig.

Skeptisk Meling

– Alle mistanker mot mulla Krekar har stort sett vært basert på falske anklager og ikke ledet til noe som helst, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede er ute og sier dette er en god måte å bli kvitt Krekar på. Jeg får håpe domstolene møter de siste anklagene mot Krekar med skepsis slik de gjorde i Kyrksæterøra-saken i februar i år, sier Meling til TV 2.

Meling sier hans kritiske sanser skjerpes når han får høre at det skal foreligge en avtale om utlevering til Italia, og at den kan gjennomføres allerede fredag.

Han legger til at han mener at å behandle en begjæring om utlevering på bare ett døgn etter hans mening er klart i strid med både menneskerettighetene og norsk rett.

Gammelt spor

Aftenposten skrev i februar i år at det var møter og samtaler på embetsverksnivå mellom italienske og norske myndigheter om mulla Krekar i 2014.

Krekars advokat sa da til Aftenposten at han aldri har hørt noe om, eller fått informasjon om en mulig Italia-overføring for Krekar. Han opplyste at han heller ikke var kjent med noen etterforskning i Italia der Krekar er involvert.

Men i et rettslig avhør i Oslo tingrett i desember 2003 ble Krekar avhørt av italienske etterforskere og representanter for påtalemyndigheten i Italia.

Etterforskerne hadde den gang mistanke om at gruppen Ansar al-Islam, som Krekar har ledet, og terrororganisasjonen Al-Qaida, samarbeidet om et nettverk for å rekruttere arabiske frivillige til den daværende kampen mot USA i Irak. Den gang opplyste Krekars advokat til VG at Krekar hadde vært i Italia allerede i 1992-93. (NTB)

Krekar-saken: Utleveringsbegjæring innen 30 dager

Mulla Krekar framstilles for varetektsfengsling fredag, men spørsmålet om hans utlevering til Italia vil ta atskillig lengre tid å avklare.

– Utlevering er et lengre løp, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste.

Hun sier italienske myndigheter innen 30 dager må fremme en formell utleveringsbegjæring, som skal vurderes av påtalemyndigheten før den behandles rettslig. (NTB)

Eksperter stiller seg tvilende til anklagene mot Krekar

Av Nils-Inge Kruhaug

Eksperter med god kjennskap til mulla Krekars virksomhet stiller seg undrende til de nye anklagene fra italiensk politi om at han har ledet en internettbasert terrororganisasjon med sterke bånd til Den islamske staten (IS).

– Dette virker underlig, det rimer ikke, sier terrorforsker Lars Gule, som var sakkyndig under rettssaken mot mulla Krekar i 2012.

Gule viser til at mulla Krekar tidligere har gitt uttrykk for betydelig skepsis til Den islamske staten (IS).

Stikk i strid

– Det politiske programmet til organisasjonen han har jobbet med å etablere, er stikk i strid med grunnlaget for IS, påpeker Gule.

Organisasjonen, som italiensk politi omtaler som Rawti Shax og betegner som en internettbasert terroristorganisasjon, er grundig belyst tidligere, påpeker han.

– Dette nettverket er et forsøk fra mulla Krekar på å gjenvinne en politisk posisjon i Kurdistan, men det er en politisk fraksjon. Det finnes ikke fnugg av bevis for at dette nettverket har forberedt eller gjennomført voldelige aksjoner, sier Gule.

Tysk avhør

Han var til stede da tysk politi gjennomførte et rettslig avhør av Krekar, et forsøk å knytte ham til kurdere mistenkt for å bygge en terrororganisasjon i Tyskland.

– Det kom ingenting ut av det, og tyskerne er i hvert fall like grundige i sin etterforskning som det italienerne er, mener Gule.

Krekar har også tidligere forklart seg for italiensk politi, påpeker han.

– Ja, han var i rettslig avhør med dem i 2003. Han lot seg også avhøre av spansk, amerikansk, britisk og sveitsisk politi og etterretning, uten at det resulterte i noe, sier Gule.

Stor skepsis

En annen kilde NTB har snakket med, som også har inngående kjennskap til mulla Krekars virksomhet, men som ønsker å være anonym, stiller seg i likhet med Gule undrende til de nye påstandene fra Italia.

– Mulla Krekar har uttrykt stor skepsis til al-Qaida i Irak og Den islamske staten (IS), sier kilden, som også påpeker at det påståtte terrornettverket som nå trekkes fram er velkjent.

– Jeg vet ikke hva italiensk politi sitter på av opplysninger, men tysk politi har avhørt Krekar om dette tidligere, uten at det ledet til noe, sier kilden. (NTB)

PST samarbeidet med italienske myndigheter «i flere år»

Politiets sikkerhetstjeneste har samarbeidet med italienske myndigheter over flere år i saken som torsdag førte til pågripelse av mulla Krekar og to andre personer.

– PST har sammen med beredskapstroppen bistått i pågripelsene som skjedde uten dramatikk klokken 05.30 torsdag morgen i en felleseuropeisk aksjon, sa politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste under en pressekonferanse torsdag.

Aalling sier det også er foretatt ransakinger og at samarbeidet med italienske myndigheter har pågått over flere år.

Ved siden av Krekar er en 38 år gammel norsk statsborger bosatt i Fredrikstad og en 42-årig iraker bosatt i Drammen, pågrepet. De er siktet etter flere italienske straffebestemmelser som etter norske forhold tilsvarer det å inngå terrorforbund.

De vil bli framstilt for varetektsfengsling fredag.

Politiadvokaten opplyser at PST har vært holdt orientert om etterforskningen og kjenner hovedbildet, men hun kan ikke si noe om detaljene.

– Bevisbildet til er ganske sammensatt, med bevis fra mange land. Det totale bevisbildet er ikke tilgjengelig for oss for alle de 17 pågrepne, sier Aalling.

– Dette skal være et terrornettverk med celler i mange land. Relasjonene mellom de forskjellige personene har jeg ikke forutsetning for å si noe om, fortsetter hun. (NTB)

Meling: Vi må se hva som ligger i bevisene

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling mener dette er en sorgens dag for PST hvis anklagene mot mulla Krekar er sanne.

Advokaten møtte pressen utenfor Oslo fengsel i det han var på vei til å møte sin klient, mulla Krekar, som natt til torsdag ble pågrepet av italiensk politi og siktet for terrorplanlegging. Ifølge italiensk terrorpoliti skal Krekar være leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere i terrorgruppen Rawti Shax.

– Hvis vi har et så dårlig PST at de ikke har klart å finne ut av dette før, er ikke dette en gledens dag, men en sorgens dag, uttaler Meling.

Han understreker at Krekar aldri har hatt norsk, europeisk eller internasjonal agenda, men at mullaen ønsker å drive politikk i Kurdistan.

– Jeg registrerer disse anklagene med en sunn skepsis, jeg må forholde meg til de bevisene vi har. Krekar har rettigheter til å prøvet dette i norsk rett, sier Meling.

Rawti Shax skal ifølge det italienske terrorpolitiet ha som mål å styrte den nåværende regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat som skal styres under sharialov. Organisasjonen skal også ha tilknytning til den Islamske stat (IS). (NTB)

Anundsen vil prøve å forsikre at Krekar ikke sendes til Irak

Justiminister Anders Anundsen (Frp) sier regjeringen vil prøve å sørge for at italienske myndigheter ikke sender Krekar til Irak om han utleveres i terrorsaken.

– Vi vil sørge for, i den grad det er nødvendig, og få forsikringer på at Italia ikke sender Krekar til Irak, men i første omgang må dette avklares av domstolen. De praktiske utfordringen rundt dette må avklares etterpå, sier Anundsen. (NTB)

Stortingspolitikerne vil gjerne sende Krekar til Italia

Av Gunnhild H. Bjerve og Mats Rønning

Justispolitikerne på Stortinget mener det er positivt dersom mulla Krekar utleveres til Italia, men forutsetter at de juridiske spillereglene blir fulgt.

Det er gode nyheter dersom mulla Krekar kan utleveres til Italia, mener justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap).

– Mulla Krekar er vedtatt utvist fra Norge med begrunnelsen at han er en fare for rikets sikkerhet som begrunnelse, sier Ap-representanten til NTB.

Justiskomiteens nestleder, Høyres Anders B. Werp, mener de ferske anklagene mot Krekar understreker alvoret i saken.

– Det er bra at saken får en fortsettelse og ikke blir liggende i dødvanne, der den har havnet her hjemme, sier han.

Werp understreker at etterforskningen ikke er avsluttet og at en eventuell påtale og dom ligger et stykke fram i tid, men fastholder likevel at det er bra for Norge om Krekar sendes ut av landet.

– Han står på FNs terrorliste, han er utvist fra Norge og Høyesterett har slått fast at han er en fare for rikets sikkerhet.

– God tur

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen roser det internasjonale samarbeidet som har ført til at mulla Krekar og 16 andre personer er pågrepet. Han trekker også fram at norske myndigheter allerede skal ha inngått en avtale med Italia om utlevering.

– Fundamentet for dette må holde vann juridisk. Ut over det er det bare å ønske god tur til Italia, sier Ellingsen, som tror det er få som vil savne mulla Krekar i Norge, dersom han blir utlevert.

– Jeg håper det som nå skjer gjør at flere får øynene opp for hvem mulla Krekar egentlig er. Min store bekymring har vært at altfor mange framstiller ham som en snill og hyggelig bestefarsfigur, sier Ellingsen.

– Domstolene avgjør

Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad mener saken er alvorlig. Han har ingenting imot om mulla Krekar sendes til Italia.

– Domstolene må avgjøre utleveringen. Hvis Italia ber om å få ham utlevert og domstolene synes det er riktig, så skal ikke vi kjempe mot det, sier Ropstad, som også viser til at Krekar formelt er utvist fra landet.

– Vi har konvensjoner for dette, og jeg forventer at de blir oppfylt. (NTB)

Solberg ønsker samarbeid med Italia om Krekar

Statsminister Erna Solberg (H) understreker at samarbeid med allierte land er viktig i kampen mot terror, etter at PST bisto italienske myndigheter med pågripelse av mulla Krekar natt til torsdag.

Av André Lorentsen og Signe Rosenlund-Hauglid

– Det er jo for det første et leit scenario å se at vi har pågrepet flere personer i en terrorsak mot andre, også må rettsprosessen gå sin vei. Men i utgangspunktet er det ikke noe problem med en utlevering til en straffesak i Italia, sier Solberg til NTB.

Krekar er siktet i Italia for terrorplanlegging. Nå kan han bli utlevert om retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter. Solberg utelukker ikke utsendelse, noe hun karakteriserer som fint.

– Er jo fint

– Jeg kjenner innholdet i avtalen for lite til å gjøre en vurdering av om dette kan være saken som får Krekar ut fra Norge. Det må juridiske myndigheter gjøre. Men om dette betyr at Krekar forlater Norge så er det jo fint, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

– Først og fremst så skal vi samarbeide om arbeid mot terrorangrep uansett hvor det er, men i et land som vi er alliert med er det jo enda viktigere at vi samarbeider godt, sier Solberg til NTB.

Pågrepet i fengsel

Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel og allerede fredag skal Oslo tingrett ta stilling til utleveringsspørsmålet. Første gang norske utlendingsmyndigheter fattet vedtak om å utvise Krekar var i 2003.

– Jeg synes det er viktig at vi får gjennomført utleveringsvedtaket som er fattet for lenge siden. Men dette er en litt annen sak siden det handler om å utlevere til en straffesak i et annet land, ikke å sende ham tilbake til Irak, presiserer Solberg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen