Innenriks

Jeg kan ikke juble over mer gunstig lånerente så lenge jeg ikke klarer å få meg fast inntekt

Økonomer varsler at norsk arbeidsledighet vil overskride fire prosent i 2015. - Bak prosenttallet står unge i etableringsfasen og forsørgere, sier spesialrådgiver i Finansforbundet, Kjetil Staalesen.

 

Ved overgangen til det nye året flommer mediene over av eksperter som forsøker å si noe om hvordan det neste året vil bli. Kraftig fallende oljepriser, lavere kronekurs og rekordlav rente har gjort økonomi til årets store snakkis, og gjennom hele 2014 har forbrukerøkonomer og rådgivere rådet forbrukere om å stålsette seg for mer turbulente tider. På tampen av 2014 er økonomene nå så godt som samstemte i at spåkulen viser at norsk lønnsvekst vil stanse og at kjøpekraften dermed vil svekkes i 2015.

- Strømmen av informasjon om økonomi og om hva slags konsekvenser dette vil få for privathusholdninger har vært voldsom i år, sier Tarjei Solberg (27).

For ham har det likevel hatt lite å si.

- Alt går på en måte litt over mitt hode. Jeg kan ikke akkurat juble over mer gunstig lånerente så lenge jeg ikke klarer å få meg fast inntekt, sier han.

 

Deltid og vikariater

På tross av finanskrise og høy arbeidsledigheten i store deler av Europa, har Norge enn så lenge klart seg godt økonomisk de siste årene. Samtidig viste Statistisk sentralbyrås siste arbeidskraftsundersøkelse en økning i arbeidsledigheten. Det er en tendens de fleste norske økonomer er enige om at vil bli økende de kommende årene. Til Dagens Næringsliv spådde i går blant annet sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, at arbeidsledigheten vil passere fire prosent i 2015. SSB varsler også om en nedgang i antall ledige stillinger i tredje kvartal av 2014, sammenlignet med året før. Fallet gjelder særlig for næringer dominert av gass- og oljevirksomhet.

Solberg ble ferdig utdannet historiker for ganske nøyaktig et år siden. Siden det har han hatt vikariater og deltidsstillinger. Han forteller at av økonomiske spådommer er det er de dystre arbeidslivsprognosene som virkelig hefter ham.

- Jeg har inntrykk av at det allerede er svært vanskelig å få fast fulltidsjobb, sier han.

Selv med en mastergrad er Solberg derfor langt ifra sikker på å få jobb med det første. Det samme gjelder for mange av hans venner.

- Jeg skjønner at mange av de økonomiske prognosene henger sammen med mine muligheter for å få fast jobb, og jeg registrerer selvsagt at oljeprisene sank i høst og at renta synker. For stadig flere rundt meg virker det nå som om deltid og vikariater blir mer og mer vanlig, sier han.

 

Provoserende

Solberg syns det er småprovoserende å se folk på sine foreldres alder nærmest glede seg over at lønnsveksten sannsynligvis vil stanse opp de neste årene. Han forteller om typiske statusoppdateringer på Facebook, der hans foreldregenerasjon synser rundt viktigheten av at lønnsveksten stanser.

- Jeg skjønner jo at evig vekst ikke er bærekraftig, men det er samtidig litt surt å sitte her, midt i alle de økonomiske dommedagsprognosene, å høre folk med faste jobber og boliglån som ble slukt av inflasjonen på 1970-80 tallet si at dette er noe vi skal være glade for, sier han.

Mens han søker på jobb bor Solberg enn så lenge i kollektiv med tre kamerater på Grønland i Oslo.

 

Økende klasseforskjeller

- Jeg har noen få venner med fast jobb, hus og barn, men de fleste er nok i samme situasjon som meg. De har høyere utdanning, men sliter med å få fast jobb. Samtidig kommer mye an på hva slags oppbacking man få r hjemmefra. Noen er så heldige at de får hjelp til å komme seg på boligmarkedet av foreldrene sine. Mine foreldre har også begynt å spare penger for å kanskje kunne hjelpe meg etter hvert. Det er jo trist at det skal være sånn, sier han og sikter til det han opplever som økende klasseforskjeller.

Han har ikke noe sterkt ønske om å fortsette å bo i kollektiv de neste årene, men før han får fast jobb er boliglån og egen leilighet enn så lenge ute av sikte.

- Det er rart å tenke på at da mine foreldre var på min alder bodde de sammen, hadde bil, barn og jobb. Jeg har også et ønske om å etablere meg, men det er vanskelig å vite hva man skal tro om utsiktene for det de neste årene når spådommene er som de er, sier han.

 

Representativt

Spesialrådgiver i Finansforbundet og Dagsavisen-kommentator Kjetil Staalesen sier Solbergs opplevelser er representative.

- Man går ikke nødvendigvis lenger rett fra studier og over i den faste jobben som viser at «nå er jeg voksen», som gjør at du kan gå til banken å få lån og kjøpe bolig. Mange blir gående og vente, sier han.

Staalesen påpeker at man fram til nå nærmest har kunnet regne med at dermed du kommer deg innenfor en bedrift i et vikariat eller lignende ender du opp med fast jobb.

- Med mindre du følger samfunnets oppskrift, med høyere utdanning og flere verv under studiene er det vanskeligere nå. Arbeidsmarkedet er dermed blitt todelt, sier han.

Staalesen ser med stor skepsis på dem som måtte mene at økt bruk av midlertidige- og deltidsstillinger er en potensiell løsning på en stadig mer utsatt arbeidssøkerhverdag.

- Jeg tror heller at dersom de meldte endringene i arbeidsmiljøloven blir innført, så vil enda flere ende opp med å gå mellom deltidsstillinger og vikariater, også folk med høyere utdanning. Det er viktig å huske på at selv en liten prosentøkning i arbeidsledigheten representerer mange skjebner. Unge i etableringsfasen og forsørgere, sier han.

Solberg er enig med Staalesen, men innrømmer at det er lett å la seg friste av forespeilet større potensial for inntekt, selv om det er snakk om økt bruk av midlertidig arbeidskraft.

- Når det står om å i det hele tatt skaffe seg en inntekt kan selv slike usosiale endringer være forlokkende. Men det store håpet for 2015 er selvsagt å skaffe seg enn fast fulltidsjobb, sier han.

Mer fra Dagsavisen