Innenriks

Ja! Det har bøtta ned i juli

Synes du det har regnet unormalt mye i sommer? Du har rett.

Dersom du synes det har gått litt lenge mellom solgløttene i sommer er det ikke noe du innbiller deg.

– Vi passerte juli-normalen for nedbør på Blindern allerede 12. juli i år, og det har regnet mye siden da. Så vi er langt over normalen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Marit Helene Jensen.

Godt over normalen

Normalverdier for nedbør i et område er gjennomsnittlig nedbørsmengde i løpet av en trettiårsperiode. Fra 1960 til 1990, som er normalverdien man bruker nå, var denne 81 mm i Oslo. Til nå har det falt 125,5 mm nedbør i Oslo i juli. Mest nedbør så langt fikk Oslofolket 11. juli, da det falt 35,7 mm regn.

Også juni var våtere enn normalen: i løpet av den første sommermåneden falt det 94 mm nedbør, nesten 30 mm mer enn normalen som er på 65 mm.

Trøsten kan være at det har vært verre før: i 2008 ble det målt 159,4 mm regn i juli. Året før, i 2007 fikk juli 184,8 mm regn. Og rekorden fra 1940 viser 197,7 mm regn.

– Så det er en stund til vi når dit opp. Men det er ingen tvil om at det har vært en nedbørrik måned, sier Stein Kristiansen, førstekonsulent ved klimatjenesten ved Meteorologisk institutt.

Flere flommer

Også resten av landet har opplevd mye regn i sommer, flere steder har det ført til flom.

Tidligere i juli ble Troms rammet av en 50 års flom. Og i slutten av forrige uke sendte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut flomvarsel for Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

Ifølge NVEs flomvarsel vil nedbør, snøsmelting og økt vannføring gi fare for jordskred, særlig i terreng med bratte skråninger og langs elver og bekkeløp med stor vannføring, skriver yr.no.

Våtere og våtere

I løpet av de siste hundre årene har nedbørsmengden i Norge økt med om lag 20 prosent, melder yr.no. Og utviklingen fortsetter i tida framover, mest sannsynlig vil vi oppleve en kraftigere økning de neste hundre årene.

Vestlandet og deler av Trøndelag kan forvente størst økning, ifølge klimaforsker Kjetil Isaksen.

– De kommende 100 årene indikerer klima­modellene en økning på opp mot 25 til 30 prosent, sier Isaksen til yr.no.

Ifølge Isaksen skyldes endringene både global oppvarming og naturlige variasjoner.

Varmere vær gir mer regn

Han får støtte fra meteorolog Marit Helene Jensen.

– Det er sikkert at vi vil se mer av det samme, sier hun, og peker på en selvforsterkende effekt.

– Været vil variere også i framtida, men det ser ut til at trenden er at det vil bli våtere og varmere. Det gir en selvforsterkende effekt: når det blir varmere, får vi flere ettermiddagsbyger, forklarer hun.

Sola kommer nå!

Denne uka kan vi imidlertid vente oss noe bedre nyheter, i alle fall på Østlandet og i Osloområdet.

– Vi får nok se noe sol allerede tirsdag, selv om det kan henge igjen én og annen regnbyge. Det samme gjelder for onsdag, torsdag og fredag, sier Jensen.

– Fredag, derimot, ser det ut til at vi kan få passerende regnbyger. Og de vil nok vare til utpå dagen på lørdag. Etter det vil bli greit vær til helgen, sier hun.

Til yr.no forteller hun at det aller peneste været får vi lengst sør, mens det nord for Stad og Dovre blir gråere. Også Vestlandet, som har hatt det grått og vått de siste dagene, får finere vær fra onsdag. Temperaturene vil ligge mellom 15 og 18 grader. Midt-Norge får de samme temperaturene, men må regne med bygevær hele uka. Det aller dårligste været ser ut til å komme lengst nord der det er meldt gråvær og kuling langs kysten fra sørvest. Det kan imidlertid bli litt bedre vær i Nord-Norge mot helgen, skriver nettstedet.

Jensen kan ikke love at sommerværet kommer i august.

– Vi kan få noe fint vær. Men jeg ser ikke noe stabilt høytrykk som bygger seg opp ennå. Dessverre, sier hun.

– Men det er jo lov å håpe.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no

Skor seg på regnværet

Nordmenn rømmer ut av landet når sommerværet svikter.

På restplass.no sin Facebook-side lokkes det med værvarsel fra Mallorca: sol fra skyfri himmel og nærmere 30 varmegrader.
«Hvordan er været der du er?» spør reiseleverandøren.

Hans Christian Birkeland er daglig leder i reise­selskapet som eier restplass.no og solfaktor.no. Begge selskapene formidler charterferier og reiser til sørlige strøk. Han sier de opplever økt pågang som følge av regnværet.

– Vi driver i en bransje som frister folk til varmere strøk. Været vi har hatt i sommer har påvirket pågangen. Det ligger i sakens natur. Når det regner her hjemme, drømmer mange nordmenn om sol og sommer, sier han.

Sammenligner man juni og juli med fjoråret, har antall bestillinger på solfaktor.no økt med over 70 prosent. Og det er reisemålene som lover sol og varme som øker mest: Mallorca har hatt en oppgang på 45 prosent, mens Kreta vokser med 133 prosent, ifølge selskapet.

Også kortere storbyreiser selger godt denne sommeren. Barcelona er blitt dobbelt så populært som i fjor, men også byer som Amsterdam og Brussel gjør det bra. Det er nytt, forteller Birkeland.

– Normalt selger vi storbyreiser mye senere på høsten.

Mer fra Dagsavisen