Innenriks

Frp vil kaste ut polakkene

Utenlandske arbeidere som mister jobben bør reise hjem, istedenfor å konkurrere med nordmenn på et stadig tøffere jobbmarked, mener Frp. Men polakker i gårsdagens 1. maitog svinger fanen og knytter neven.

– Det er ikke fair! Jeg er en god spesialist og jobber like godt som faglærte nordmenn, svensker og dansker. Men polakker er annenrangs; min lønn er lavere enn deres. Og nå skal jeg kastes ut også? spør Jerzy Paszynski retorisk når vi møter ham bak fanen til Oslo bygningsarbeiderforening.

For det mener Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

– Det er greit at innvandrere får komme hit når vi har behov, men den dagen vi ikke trenger dem lenger bør de reise hjem. Jeg synes det er helt naturlig at når man konstaterer at man ikke får jobb i Norge så reiser man tilbake. Polakker er fornuftige mennesker som alle andre, og det er jo begrenset hvor artig det er å motta dagpenger i Norge hvis man har kone og barn i hjemlandet, sier Amundsen til Dagsavisen.

– Jeg ser ikke poenget. Det er nok jobber, egentlig. Det må da være bedre at vi som har tenkt til å bli her i landet, samarbeider, enn at vi skal spilles opp mot hverandre? spør Andrzej Matyjek, i Norge siden 2005.

Han har søkt oppholdstillatelse og håper Norge blir hans nye hjemland. Tida som arbeidsledig siden nyttår fylles med norskkurs.

Nordmenn først

Frps Amundsen mener det viktigste i disse krisetider er å skaffe jobb til våre egne landsmenn.

– Jeg vil oppfordre dem som tenker på å søke jobb i Norge til å se på mulighetene før man legger for mye energi i å prøve og skaffe seg arbeid.

– Bør nordmenn ha forrang på norske arbeidsplasser?

– Slik EØS-markedet er nå så er jo ikke det mulig, og vi må forholde oss til det gjeldende regelverket, svarer Amundsen.

I går opphørte de såkalte overgangsreglene, og arbeidsmarkedet er nå helt åpent. Da vil utenlandske statsborgere kunne heve trygd i Norge etter å ha jobbet her i seks måneder, mot ett år i dag.

Frp, landet nest største parti, er tilhengere av arbeidsinnvandring så lenge Norge har behov. Men når ledigheten stiger er det en ulempe for landet at norske arbeidstakere må konkurrere med utenlandske. Mer enn 100.000 nordmenn vil stå helt uten arbeid innen utgangen av året. Arbeidsledigheten er likevel lavere i Norge enn i alle landene rundt oss – og langt lavere enn i Øst-Europa.

Hardere fronter

Stigende ledighet og tøffere arbeidsmarked vil gi hardere fronter mellom nordmenn og utenlandske arbeidstakere, varslet sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen i Dagsavisen for et par uker siden. Også forsker Svein Blom i SSB tror noe av velviljen til innvandring vil dale i opinionen når vi går mot dårligere tider.

Polakkene vi møter i 1. maitoget opplever at Norge er et godt land å bo og jobbe i. Men de er bekymret over den økonomiske krisen og hvordan den vil slå ut. Alle tre faller naturlig bak parolen «Sosial dumping, nei takk».

Jan Szklavczyk har fortsatt jobb. Og er, som Andrzej Matyjek, opptatt av at flere jobber skal være faste ansettelser.

– Faste jobber, faste ansettelser, det er viktig, sier Matyjek.

For prosjektarbeid og korttidskontrakter gir et ustabilt og usikkert arbeidsliv, og er noe av det fagbevegelsen legger mest vekt på å bekjempe nå, etter stort gjennomslag i tiltakspakker mot sosial dumping.

Ta tilbake godene

Nesten 100.000 utenlandske arbeidstagere har gyldig arbeidstillatelse i Norge, og mange har hentet familiene sine hit og opparbeidet seg rett til norske velferdsgoder.

Norge bør på lang sikt se på hvilke sosiale rettigheter som skal følge med når en søker jobb innenfor EØS-området, mener Amundsen.

– Det sier seg selv at det ikke er samfunnsøkonomisk fornuftig å betale ut til folk som kanskje ikke engang bor her. At de som har opparbeidet poeng får dagpenger er én ting, men jeg er imot at man har knyttet kontantstøtten og barnetrygd til de samme rettighetene.

Frp-politikeren påpeker at Norge nå er i en situasjon der man reduserer antall arbeidsplasser over hele landet, og spesielt i bygg- og anleggsbransjen og industrien.

– Jeg tror alle skjønner at det ikke er en ønsket utvikling at norske statsborgere som søker arbeid må konkurrere med en rekke utenlandske. En ting er de som har vært her lenge, noe annet er en ytterligere arbeidsinnvandring til Norge. Frp håper nå at antall arbeidsinnvandrere går ned.

Mer fra Dagsavisen