Innenriks

Fortsatt uvisshet for alle som skal fly med SAS søndag

SAS-streiken er i full gang. Lørdag formiddag tar selskapet beslutningen om kansellering av avganger søndag – med mindre streiken avblåses før den tid.

Av Helle Høiness og Even Lübeck

Reisende i hele Norden er rammet av pilotstreiken som har satt SAS-fly på bakken fredag og lørdag.

De som har fått flyreisene sine kansellert, er blitt kontaktet. De trenger ikke å dra til flyplassen for å booke om. Hvordan det går søndag, er fortsatt uavklart.

– Beslutningen om vi også må kansellere avganger søndag, blir tatt lørdag formiddag, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

I stedet for permittering er kabinpersonale og bakkepersonale satt inn for å veilede og hjelpe de mange ventende på flyplassene. Men fortsetter streiken også etter helgen, vil det få konsekvenser for andre ansatte i SAS. Det gjelder også dem som har lederjobber i selskapet.

– Styrker ikke

Det er anslått at til sammen 170.000 passasjerer i Norden rammes om streiken varer gjennom hele helgen. Danske Sydbank har regnet ut at kostnaden for streiken for SAS ligger på mellom 54 og 73 millioner norske kroner per dag.

Til sammen 1.400 piloter er i streik i de tre skandinaviske landene, og 545 av dem er ansatt i Norge.

– Jeg har full forståelse for at dette ikke styrker tilliten til SAS. Jeg må bare ærlig og oppriktig beklage overfor kundene som har blitt rammet av innstilte fly. Jeg er veldig lei meg for det, og vi gjør selvfølgelig alt vi kan for å hjelpe kundene, sier SAS-sjef Rickard Gustafson til NTB

Etter bruddet natt til fredag har det så langt ikke vært kontakt mellom partene. Fagforeningene sier de er klare til å møte SAS-ledelsen om de ønsker det.

– Hvis ledelsen tar kontakt og vil møtes, er vi selvfølgelig klare, sier leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening i Parat.

Pilotene beklager

De streikende pilotene går også ut og beklager konsekvensene dette får for passasjerene.

– Vi er lei oss for at vi rammer tredjepart, vi har forsøkt å snu alle steiner før det endte med streik. Som gruppe blir det veldig synlig når vi er i konflikt. Vi holdt på i flere uker med forhandlinger, men uten at vi ble enige, sier Skogvang.

Pilotene melder at de er streikevillige. Det har vært konflikter over flere år med den nåværende SAS-ledelsen. Årets streik er den fjerde siden 2015.

– Dette er arbeidsgivers ansvar like mye som det er vårt, sier Skogvang. (NTB)

Mer fra Dagsavisen