Innenriks

Bastholm peker ut sin favoritt

Lørdag skal MDG velge ny, mannlig talsperson, som skal utgjøre partiets lederduo sammen med Une Aina Bastholm. Hun peker på Arild Hermstad som sin favoritt.

FORNEBU (Dagsavisen): – Jeg har valgt å si internt hva jeg mener er best for partiet. Jeg støtter valgkomiteens innstilling, og synes det er riktig med Arild Hermstad som talsperson. Jeg er veldig motivert for å fortsette selv, også om Farid Shariati velges. De to er spennende, flinke og inspirerende kandidater som jeg håper vi ser mer til uansett hvem som velges, sier Bastholm til Dagsavisen.

• Siste kveld med gjengen for Rasmus Hansson: Tar på seg skylda for at partiet ikke kom over sperregrensa i 2017-valget (Dagsavisen+)

– Sunt med åpenhet

Miljøpartiet De Grønne har landsmøte denne helgen, og skal blant annet velge partiledelse. Som eneste parti i Norge, holder Miljøpartiet seg med to nasjonale talspersoner – en mann og en kvinne – i stedet for en modell med partileder og nestledere.

Partiets eneste stortingsrepresentant, Une Aina Bastholm, er også MDGs nåværende kvinnelige talsperson. Hun har ingen motkandidat til vervet.

Rasmus Hansson går av som talsperson, og valgkomiteen i partiet har innstilt Arild Hermstad som hans etterfølger.

Han utfordres imidlertid av Farid Shariati, som er fylkesleder i Finnmark og leder av MDG i Vadsø.

Ifølge MDGs vedtekter skal lederduoen velges sammen. Nå peker Bastholm ut Hermstad som sin favoritt.

– Hva tenker du om signalene du sender ut ved å peke ut din favoritt?

– Jeg er i en slik posisjon for partiet at uansett hva jeg gjør, er det et signal. Valg av talspersoner er en stor og viktig avgjørelse for partiet, og nå har vi en luksussituasjon. Jeg er ikke redd for konkurranse om et så viktig verv. Det er sunt med konkurranse, og jeg tenker det er sunt at man er åpen om hvem man tenker passer best, sier Bastholm, og legger til:

– Jeg vil likevel tydelig si at selv om jeg holder en knapp på Arild, så ønsker jeg Farid med i viktige posisjoner for partiet. Han er en spennende fyr som særlig de siste månedene har vist at han kan inspirere mange.

Bastholm understreker at uansett hvem som blir valgt, vil hun jobbe godt med begge.

• Sist Miljøpartiet skulle velge nye ledere, endte det i personstrid og et kaospreget landsmøte. Nå skal MDG igjen velge talspersoner

2016-bruduljen

Det samme var ikke tilfelle da Bastholm først ble nasjonal talsperson i 2016.

På Miljøpartiets landsmøte i 2016 oppsto det kaos da partiet skulle velge nasjonale talspersoner. Rasmus Hansson skulle da gjenvelges, og ville ha med seg Une Aina Bastholm. Også valgkomiteen innstilte på Bastholm. Men hun ble utfordret av Hilde Lengali.

Da ga Hansson beskjed om at han ville velges sammen med Bastholm, eller så kom han til å trekke seg. Hanssons ultimatum skapte brudulje på et landsmøte som endte med å likevel velge duoen Hansson/Bastholm.

Et internt partiutvalg konkluderte senere med at Hansson hadde rett i sin tolkning av vedtektene – lederduoen skal velges sammen, og må da nødvendigvis ha et ønske om å bli valgt sammen.

•  MDGs Arild Hermstad vil kutte ut oljeindustriens lukrative skatteordning. Han vil bruke pengene på å lete etter og plukke opp plast

– Une har vært redelig

– Valgkomiteen har gjort sine vurderinger ut fra sine prioriteringer. De har ment at dette er det beste for partiet, og det må jeg bare respektere, sier Farid Shariati til Dagsavisen.

– Une har sagt at hun støtter valgkomiteen innstilling, men at hun samtidig vil samarbeide med meg dersom jeg blir valgt. Hun har vært veldig redelig, og jeg synes ikke hun har påvirket dette i den ene eller andre retningen, sier han.

Shariati har et ønske om å breie ut partiets profil, og bli tydeligere på næringspolitikk, utdanning, helse og utjevning av forskjeller.

– Jeg stiller som motkandidat for å gi partiet et alternativ, sier han.

• Lastebiler kan risikere 518 kroner daglig i bompenger med ny E18: Frp og Venstre er i ferd med å påføre næringslivet og innbyggerne i Osloregionen et bompengesjokk Norge knapt har sett maken til, sier Per Espen Stoknes

Vil breie ut partiprofilen

Shariati mener at han har en politisk profil som partiet må dyrke framover.

– Vi bør slutte oss til den internasjonale, og særlig europeiske grønne bevegelsen, som for lengst har sagt at grønn politikk ikke er ett område. Vi er et grønt parti, og må ikke glemme det. men vi er en sammensatt gruppe, der en del kanskje bare brenner for enkeltsaker. Da er det ekstra viktig å finne helheten, sier han.

– Mener du at MDG i for stor grad fokuserer på miljø og klima?

– Hittil har vi gjort det, og det har vært riktig. Men vi er et annet sted i dag enn vi var for 5-6 år siden. De andre partiene endrer seg, og det må vi også.

– Hvilke andre saker må MDG gjøre til sine?

– Næringsutvikling, utdanning, og helse bør være hjertesaker ved siden av miljøsaken. Vi må jobbe for å utjevne forskjeller, og se på hva som opptar folk. Og vi må ha ideer og prosjekter for å skape sysselsetting, lys i husene og mat på bordet, sier han.

Svake målinger

Miljøpartiet, som fikk sitt nasjonale gjennombrudd da partiet kom inn med en representant på Stortinget i 2013, opplevde et skuffende 2017-valg. 3,2 prosent ga fortsatt bare én representant.

På gjennomsnittet av meningsmålingene de tre siste månedene har partiet ligget under 3-tallet.

Shariati mener deler av forklaringen skyldes partiets profil.

– Jeg tror at ved å snakke om flere politikkområder, på en innholdsrik måte, ikke en populistisk måte, så vil det føre til større oppslutning.  Når folk mener at MDG snakker for mye om pisk, og for lite om gulrot, så må vi lytte. Og så gå tilbake til vårt utgangspunkt: Vi tror på et alternativt samfunn, som er varmere og bygger på inkludering og omsorg, og troen på at ting kan bli bedre, sier han, og fortsetter:

– Det var mange saker, både i byene og i distriktet, som var avgjørende for SV og Sps høye oppslutning. SV var eksempelvis veldig tydelige fiskeri – en sak jeg mener vi i aller høyeste grad har potensial til å eie. Så vi må bli flinkere til å presentere positive løsninger. Ikke fokusere så mye på sanksjonssiden ved omstilling. Vi skal ha fram det også, men vi må i større grad vise fram positive sidene av partiprogrammet vårt.

Mer fra Dagsavisen