Innenriks

Siste kveld med gjengen for De Grønne-Rasmus

Til helgen forsvinner Rasmus Hansson fra den rikspolitiske scenen. Angrer han nå på at han ga fra seg en sikker stortingsplass før valget?

Bilde 1 av 2

Foran stortingsvalget i fjor høst tok lederduoen Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm i Miljøpartiet de grønne, et dristig valg.

Hansson overlot sin sikre stortingsplass i Oslo til Bastholm, mens han selv stilte som kandidat fra Akershus. Håpet var at en Rasmus-effekt ville gi begge plass på Stortinget.

Bastholm kom inn, Hansson gjorde det ikke.

– Var det en tabbe?

– Jeg mener det ikke var en tabbe å satse på den måten. Det var altså for å dra flere stemmer også utenfor Oslo. Sånne sjanser må man ta, sier Hansson.

– Men for din egen ambisjons del, du hadde jo en plass på Stortinget. Hvorfor gjorde du det?

– Min ambisjon var å skaffe flere stemmer til Miljøpartiet De Grønne. Min primære ambisjon er ikke å ha posisjon ditt eller datt på egne vegne.

– Ofret du deg for partiet og for Bastholm?

– Det er et altfor pompøst begrep, synes jeg. Partiet, og jeg, tok en kalkulert sjanse, i håp om at jeg kunne dra såpass mange stemmer at jeg kunne komme inn fra Akershus. At det ikke gikk, må jeg ta på min egen kappe. Hadde jeg vært bedre til å drive valgkamp i Akershus, og det var ikke mange tusen stemmer som manglet, så var det dét som kunne brakt oss over sperregrensa.

Fikk du med deg denne?: Vil bruke oljepenger på plastleting

Dette er han stolt av

I 2013 ble Hansson partiets første stortingskandidat, i det som var MDGs definitive nasjonale gjennombrudd. Året etter ble han valgt til én av to nasjonale talspersoner. MDG har, som eneste parti, en likestilt lederduo – en mann og en kvinne. Stortingsplassen mistet han sist høst, og til helgen går Hansson av som nasjonal talsperson.

Tida i toppen av MDG er over for 63-åringen, som sier han likevel vil fortsette i partiets tjeneste.

– Jeg er vara til fylkesstyret i Akershus og jeg sitter i programkomiteen i Bærum. Så jeg kommer til å fortsette å jobbe i og med De Grønne. Men akkurat nå går jeg ut av jobben som talsperson.

– Det betyr vel at du må skaffe deg en jobb med siden av?

– Ja, nå skal jeg ha meg arbeid, sier Hansson og lener seg nærmere journalistens opptaker på bordet foran ham, og sier, en anelse lattermildt:

– Så alle som har en godt betalt jobb til Rasmus Hansson, hvor jeg kan være på parti med de snille og ha noe å leve av, de kan bare melde seg.

– Du ble MDGs ansikt utad da partiet fikk sitt definitive gjennombrudd og du havnet på Stortinget. Hva er du mest fornøyd med å ha fått til?

– Oppbyggingen av et parti som har forsterket hele miljøagendaen i norsk politikk på riksplan. Og oppbyggingen av det som er rundt 250 tillitsvalgte i kommuner og fylker, som gjør at vi er et parti som har en plattform i hele landet. Og en organisasjon som nå er veltrimmet, optimistisk og entusiastisk, og som ser fram mot 2019-valget med stor iver. Jeg har vært med på å bygge opp dette, et parti som ingen i norsk politikk er upåvirket av, og et parti som på veldig kort tid har fått et stort potensial. Det er jeg mest stolt av, sier han.

Nå snakker alle om klima

Klima og miljø har blitt stadig viktigere for flere partier. Da Frp hadde landsmøte tidligere i vår, tok partileder Siv Jensen til talerstolen for å adressere problemet med plastforurensing i havet. SV, MDGs argeste konkurrent om miljøvelgere, gikk kraftig fram i valget sist høst.

Miljøsaken er nå høyt på dagsorden. MDG har nok i relativt stor grad bidratt til det. Er dere blitt ofre for egen suksess?

– Til en viss grad så blir vi påvirket av at alle tar opp våre saker. Men på sikt er ingenting bedre enn at saken vi fortsatt har hovedeierskap til, blir en viktig sak for alle i norsk politikk.

– Lukter svidd av og til

– I din tid som talsperson og stortingsrepresentant – hva er du mest skuffa over?

– Det har sine sider å være partileder. Det er vel bare å se på alle andre partiledere. Min oppsummering må i grunn være at det er tydeligvis en del av pakka.

– Hva tenker du på da?

– At det lukter litt svidd av og til. Og vi i MDG har fått så hatten passer i media og av andre partier, og det er tidvis slitsomt.

– Er det noe spesielt du tenker på?

– Ikke noe spesielt. Ja, det er tøft av og til, men nei, jeg er ikke skuffet over noe spesielt. Jeg er stolt og glad for den store utviklingen Miljøpartiet har hatt de siste fire åra. Og sett i et historisk perspektiv, sammenlignet med de andre partiene, så går det så det griner i Miljøpartiet de grønne. Det er jeg stolt av og glad for.

Les også:E18-bomsjokk for lastebiler

Mot plast, for narkotika

Et knippe saker peker seg ut foran MDG-landsmøtet. Grønn Ungdom står bak et resolusjonsforslag om «streng, statlig regulert omsetning av rusmidler som i dag er ulovlige». Hansson er med på forslaget, og han tror det kan bli vedtatt.

– Jeg tar det standpunktet jeg gjør sammen med Grønn Ungdom, fordi tiår etter tiår med en restriktiv narkotikapolitikk i Norge ikke har resultert i noe bedre enn veldig mange overdosedødsfall og veldig mange mennesker i elendighet. Det er vi nødt til å snu på. Derfor går jeg, sammen med veldig mange andre, inn for en avkriminaliseringspolitikk, sier han.

Hansson støtter også et forslag om å forby engangprodukter av plast med kort levetid, som bestikk, sugerør og plastbeger.

Mer fra Dagsavisen