Halden

Kong Karl XII ble jaget og drept i Østfold - Del 3 av 3

Selv om de fleste mennesker avskyr krig, er det et paradoks at krigshistorie og krigshelter engasjerer folk voldsomt. Og verken svensker eller nordmenn får nok av historiene om krigerkongen Karl XII.

Tekst: Paul Norberg

Les også: Kong Karl XII ble jaget og drept i Østfold - Del 1 av 3

Les også: Kong Karl XII ble jaget og drept i Østfold - Del 2 av 3

Den 29. april 1716 beordret Karl XII tilbaketrekning fra Christiania, og i midten av mai samlet han sine styrker i Berg nord for Fredrikshald etter å ha herjet i det omliggende distrikt.

Målet var å ta Fredriksten festning.

Natten til 4. juli rykket svenskekongen inn med en stor styrke, og etter blodige kamper inntok han Fredrikshald.

Forsøket på å storme Fredriksten festning ble imidlertid totalt mislykket. De fleste av de norske forsvarsstyrkene hadde søkt tilflukt på festningen, og svenskene ble utsatt for et intenst bombardement ovenfra.

Det hele kulminerte med at Fredrikshaldborgerne selv satte fyr på byen, og de svenske styrkene i all hast måtte flykte fra flammene.

Karl XII mistet en rekke av sine beste offiserer, led et tap på 500 mann.

###
###

FREDRIKSTEN FESTNING: Her møtte Karl XII sin skjebne 11. desember 1718. Graven hans er blitt åpnet fem ganger i forsøk på å fine ut hvem som drepte ham. Men gåten er fortsatt uløst. Da Karl XII ble drept, trakk den svenske hæren seg tilbake fra felttoget i Norge. Bildet er fra tida rundt 1930.FOTO: DIGITALT MUSEUM

I denne historiske tida gjorde også en norsk sjøhelt seg bemerket; Peter Wessel Tordenskiold.

Karl XII hadde ført fram store forsyninger av ammunisjon, våpen og mat sjøveien, og skipene og forsyningene var gått inn i den trange Dynekilen ikke langt fra Strömstad.

Den 2. juli var Peter Wessel Tordenskiold gått ut fra København med sin flåteavdeling, og fem dager senere nådde han fram til kysten utenfor Strömstad, hvor han fikk kjennskap til den svenske transportflåten.

Først da Tordenskiold natten til 8. juli var vel inne i havnen med sin flåte, ble svenskene klar over den kritiske situasjonen.

Resultatet av kanonduellen ble en overlegen seier for Tordenskiold. Svenskene mistet 44 fartøyer og store mengder av våpen og forsyninger.

Tordenskiold brakte med seg 13 orlogsfartøyer som bytte. Resten av den svenske flåten ble enten brent eller senket.

For Tordenskiold brakte seieren i Dynekilen ny berømmelse, og året etter fikk han kommandoen over hele nordsjøeskadren.

For Karl XII betydde slaget i Dynekilen at han foreløpig måtte gi opp sitt forsøk på å storme Fredriksten.

Han måtte rykke tilbake til Sverige for å samle nye styrker og reise nye økonomiske ressurser for sitt neste og langt større felttog mot Norge.

Kilder:
Moss byleksikon,
Nasjonalbiblioteket,
Wikipedia

Mer fra Dagsavisen