Halden

Kong Karl XII ble jaget og drept i Østfold - Del 2 av 3

Selv om de fleste mennesker avskyr krig, er det et paradoks at krigshistorie og krigshelter engasjerer folk voldsomt. Og verken svensker eller nordmenn får nok av historiene om krigerkongen Karl XII.

Tekst: Paul Norberg

Les også Kong Karl XII ble jaget og drept i Østfold - Del 1 av 3

Men vi skal tilbake til den svenske invasjonen i 1716.

Felttoget startet i slutten av februar 1716. Kongen ledet selv en styrke på 3.000 mann gjennom Värmland i retning Christiania.

Den 8. mars passerte Karl XII riksgrensen. En annen styrke på 4.000 mann under ledelse av generalløytnant Mörner, la samtidig veien sørover fra Dalsland om Fredrikshald og Fredrikstad.

Hensikten var å erobre Christiania ved en knipetangsmanøver. Men kongen hadde ikke sikret forbindelseslinjene bakover. Og var ikke forberedt på et voldsomt angrep i Moss.

Ved Mossefossen var det et knutepunkt mellom følgende viktige ferdselsårer: Rigets hovedlandevej mellom Christiania, København og Europa for øvrig; altså datidens E6.

Med «Den øvre gade», senere Kongens gate, og Storgaten langs fossen og sundet til Værlesanden, og til veiforbindelsen mot vestsiden av Jeløy og ferjeforbindelsen over fjorden.

Ved dette strategiske veikrysset, finner vi på gamle kart et sted med betegnelsen: «Stedet hvor største Ataquen sto udi 1716, da Fienden var i Norge».Og fienden; det var Sverige.

###

Foto: Ellen Midtfjeld

Karl XIIs store felttog mot Christiania måtte ha opplagssted for sitt forråd og de besatte derfor Moss to ganger våren 1716.

Siste gangen i tre uker under oberst Melcher Falkenberg. Stedet ble innrettet nesten som en festning, med palisader og spanske ryttere som forskansning ved gatekrysset mellom torget og den øvre gade.

Kong Karls soldater ble kalt karolinere, og karolinerne møtte overmakten da oberstløytnant Henrik Jørgen Huitfeldt kom med sine styrker nordfra, og brigader Vincents Budde rykket inn sørfra med tallmessig overlegne styrker. Mange falt.

Moss Bys Historie nevner 100 omkomne og mer enn 500 svenske fanger. Oberst Falkenberg ble skutt.

Nederlaget førte til at svenskekongen måtte oppgi forsøket på å ta Christiania. Danskekongen var fornøyd, og etter kong Fredrik IVs besøk i Moss 1719 fikk byen sine etterlengtede kjøpstadsprivilegier i 1720.

Så slaget i Moss fikk den direkte følge at Moss fikk bystatus.

Vincents Budde ble for øvrig født i Halden nyttårsaften 1660 og døde 13. april 1729

Han var festningskommandant for Fredrikstad festning fram til 1717 da Frederik Christopher Cicignon overtok.

Fortsettes med siste del fredag 23. september

Kilder:
Moss byleksikon,
Nasjonalbiblioteket,
Wikipedia

Mer fra Dagsavisen