Halden

Jobben min: – Jeg har nok blitt ganske god på å lese mennesker

Jobben min: Halden 24 intervjuer haldensere om jobbene deres. I dag Ida Helgestad, fagbioingeniør ved Sykehuset Østfold.

I dag: Ida Helgestad
Stilling: Fagbioingeniør
Ansatt hos: Sykehuset Østfold
Alder: 29
Familie: Gift med Petter og mamma til tvillinggutter. I familien er det også en hund og en katt

Av Ellen Midtfjeld

Hva går jobben din ut på?

- Jeg jobber på Halden blodbank, men jeg jobber også på seksjon for transfusjonsmedisin på senter for laboratoriemedisin på Kalnes.

På blodbanken her på Halden sykehus intervjuer og tapper jeg blodgivere som kommer hit og donerer sine edle dråper. Men jeg følger også blodet videre, en del av jobben min er å bearbeide blodet og gjøre det klart for pasienten som skal ha blodet. Dette arbeidet gjør jeg på sykehuset på Kalnes. Her videreforedles blodet og "blodtypes", det vil si at blodet matches med den pasienten som trenger blodet. Riktig pose må jo komme til riktig pasient!

Det er mange som tror at vi som jobber på blodbanken er sykepleiere, men vi er faktisk bioingeniører alle mann!

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

- Det avhenger jo litt av hvilken lokasjon jeg er på. En dag på tappestasjonen her i Halden er helt annerledes enn en dag på Kalnes.

Når jeg er på jobb her på Halden sykehus er jeg på tapperommet og jobber med blodgivere hele dagen. Allerede tidlig på morgenen kommer de første giverne. Alle givere må fylle ut et spørreskjema først, og så blir de intervjuet av en av oss. Etter at vi er ferdige med intervjuet rigger jeg til giveren i tappestolen og setter i gang med tappingen.

En viktig del av jobben er å følge godt med på giverne, prate med dem og sørge for at de har det bra underveis. Noen er redde for blod, andre synes kanskje sprøyter er litt skummelt. Vår jobb er å få blodgiveren til å tenke på noen annet, vi prater med dem underveis for å få fokus på noe annet enn selve prosessen.

På sykehuset på Kalnes jobber jeg enten på produksjonsrommet eller med blodtypeserologi. På produksjonsrommet fraksjonerer vi blod fra alle tappestasjonene i distriktet til ferdige komponenter. På blodtypeserologi typer vi givere og pasienter slik at blodet vi sender ut til avdelingene på sykehuset stemmer overens med pasientens egen blodtype.

Hva er det beste med jobben din?

- Alt! Jeg liker veldig godt at jeg er med fra start til slutt i prosessen, helt fra vi har vervet en blodgiver til vi har fått gitt blodet til en pasient som trenger det. Det viser hvor viktig hver enkelt blodgiver er, og ikke minst hvor viktig kvalitetssikringen i hvert ledd er.

Det at jeg er med gjennom hele prosessen gir jo veldig varierte arbeidsoppgaver, og det er gøy. Jeg tror det sikrer kvaliteten på arbeidet at man er med fra start til slutt, for på den måten får man en større ansvarsfølelse for hele prosessen.

Og så er det en stor bonus å få treffe så mange hyggelige blodgivere! Det er utrolig mange hyggelige mennesker som kommer hit og gir blod, det er veldig trivelig å jobbe på tapperommet.

Jeg trives også veldig godt med kollegene mine her på Halden sykehus, vi er en skikkelig bra gjeng her oppe. Og vi har en helt fantastisk utsikt fra vaktrommet vårt, vi ser jo rett over på Fredriksten festning herfra. Når løvet faller og solen står opp en kald vinterdag er det utrolig flott å se ut av vinduet.

Hva er de største utfordringene ved jobben din?

- Til tider blir det hektisk, da er det viktig å holde tunga rett i munnen slik at blodgiverne blir ivaretatt uten at det går på bekostning av prosedyrene. Prosedyrene må følges, uansett hvor stresset situasjonen er.

- Hender det at folk besvimer?

- Ikke ofte! Vi passer jo godt på alle giverne våre, så det er sjelden det går så langt. Det er trygt å gi blod!

Hvis du hadde hatt ubegrensede midler, hvordan ville du ha forbedret arbeidsplassen din?

- Jeg vet ikke helt jeg, kanskje jeg ville ha sørget for litt bedre servering til blodgiverne? De kunne jo fått et rundstykke eller to eller noe frukt når de kom hit. Noen glemmer jo å spise før de kommer, og det er ikke så lurt. Man bør ha blodsukkeret i orden når man skal gi blod. Og så hadde det vært fint å ha en TV som blodgiverne kunne sett på.

Det er ikke så store ting å be om kanskje, jeg synes vel at ting fungerer ganske bra med de midlene vi har!

Én ting jeg kunne ha funnet på hvis jeg hadde hatt masse penger var å rive østveggen i tapperommet og sette inn et panoramavindu i stedet. Da kunne giverne sitte i tappestolene og se rett ut på Fredriksten festning mens de ga blod, det hadde vært ganske gøy. Vi har jo tross alt byens beste utsikt!

Hvis du skulle gitt et råd til en som er helt ny i jobben din i dag, hva ville det vært?

- Vi jobber jo etter prosedyrer så alt vi skal gjøre står skrevet ned et sted. Men når man er helt nyutdannet blir man kanskje lett litt for opptatt av disse prosedyrene og glemmer å se giverne som enkeltmennesker. De nyutdannede er ofte flinke til å følge prosedyrene til punkt og prikke, men så hender det at de glemmer blodgiveren oppe i det hele.

Jeg ville sagt: Se hver enkelt blodgiver, ha respekt for hver og en som kommer inn døra her. Og så må man smile og være imøtekommende, en innadvendt og forknytt bioingeniør funker dårlig på tapperommet!

Hva er den viktigste du har lært i denne jobben?
 
- Jeg har nok blitt ganske god på å lese mennesker. Og så har jeg blitt flink til å se enkeltmennesket foran meg, samtidig med at jeg har fokus på kvaliteten av produktet jeg skal levere.

- Du har blitt god på multitasking?

- Ja, det kan du sikkert si!

Hva drømte du om å bli da du var liten?

- Blindtarmkirurg! Jeg tror jeg tenkte at det var spennende å være kirurg, og at blindtarmkirurg kanskje var et mer oppnåelig yrke enn hjernekirurg for eksempel. Men så fant jeg ut at jeg måtte gå veldig mange år på skole for å bli kirurg så da ble det ikke det.

Hvorfor ble du bioingeniør?

- Selv om jeg ikke ble blindtarmkirurg så lå det i kortene at jeg skulle jobbe på sykehus. Jeg har alltid ønsket å være en del av sykehushverdagen, og satt klistret til skjermen når det var sykehusserier på. Jeg har sett alt fra "Akutten" til "Grays anatomy".

Jeg tenkte en stund på å utdanne meg til sykepleier, men så fant jeg ut at klinisk pleie kanskje ikke var helt min greie. Valget falt til slutt på bioingeniør. Jeg passer nok bedre inn på Senter for laboratoriemedisin enn på et sengetun med pasienter.

Hva sysler du med på fritiden?

- Jeg er mye sammen med familie og venner, og stort mer blir det ikke tid til. Én ting tar jeg meg tid til da, jeg synger nemlig i verdens hyggeligste damekor: Ladybirds!

Hva har du i matpakka i dag?

- Når jeg er på jobb her i Halden tar jeg aldri med matpakke, for her har vi en kjempebra kantine. De lager den beste tunfiskrøra jeg vet om! Mange tror at det er helt folketomt her oppe på Halden sykehus, men vi har mange pasienter. Kantina er akkurat passe, den er ikke så stor at det blir et sånt storkjøkkenpreg over maten. Det er hjemmelaget mat vi får her!

Hva har du som bakgrunnsbilde på pc-en din?

- Her på jobben er det noen blå skyer eller noe, men på pc-en hjemme har jeg et bilde av de to kjekke gutta mine selvfølgelig.

- Du har bedt om å få komme med en oppfordring på slutten av intervjuet?

- Ja, jeg er jo verveansvarlig så jeg benytter sjansen til å nå ut til potensielle givere!

Vi trenger flere blodgivere her i Østfold!

Det er ikke så ofte i hverdagen at man har muligheten til å redde liv, men det kan du faktisk gjøre hvis du kommer hit og gir litt av blodet ditt.

Du kan ringe oss her på Halden blodbank, på telefonnummer 69 86 50 35.              

Du finner oss på nettet på giblod.no , her kan man melde seg som blodgiver. Det går også an å sende oss en epost på blodbanken@so-hf.no og si at du vil gi blod.

Gå gjerne inn og sjekk ut vår facebookside også, søk på Blodbanken sykehuset Østfold.

Vi har en helt ny nettside også, du finner oss på HER

Flere "Jobben min" fra Ellen Midtfjeld finner du her:
Jobben min: -Man treffer mange mennesker med forskjellig bakgrunn og ballast i denne jobben
-Det viktigste ved jobben min er å se andre mennesker
-Noe av det beste ved jobben min er å få være så tett på samfunnsutviklingen
-Vi er heldige som har så mange fornøyde kunder

Mer fra Dagsavisen