Halden

-Vi er heldige som har så mange fornøyde kunder

Jobben min : Halden 24 intervjuer haldensere om jobbene deres. I dag: Cafeeier Hanne Gran Stormoen

Navn: Hanne Gran Stormoen
Stilling: Daglig leder av Polly’s Tearoom i gågata
Alder: 44
Familie: Gift med Lars, har to sønner.

Tekst og bilde: Ellen Midtfjeld

Hva går jobben din ut på?

- Jeg er daglig leder for Polly’s Tearoom, og jobber her i caféen i tillegg. Det er jeg og søsteren min, Rikke, som eier Polly’s sammen. Jeg har ansvaret for den daglige driften, samt økonomi, personal og rutiner. Og så interiøret da, det er det jeg som holder på med. Rikke har ansvaret for kjøkkenet, hun gjør innkjøp og styrer med menyer i tillegg til å lage mat.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

- Jeg står opp før åtte en gang, og er som regel på plass her i caféen rundt ni. Vi bor jo i leiligheten over caféen så det er ikke så lang arbeidsvei! Jeg starter arbeidsdagen med å vaske caféen, jeg går over gulver og bord og benker og gjør klart til åpning. Klokka ti åpner jeg dørene. Fra da av betjener jeg kassa og serverer mat til kunder frem til vi stenger dørene halv fem.

 - Blir det mye kveldsjobbing?

- Jeg prøver å ikke jobbe på kvelden, men det er ikke alltid det går! Spesielt i begynnelsen jobbet vi mye på kveldene. Nå er vi blitt flinkere til å planlegge tiden vår og ta ting litt innimellom. Men hvis det er fullt trøkk i caféen hele dagen er det ikke så lett å gjøre forefallende arbeid.

Hva er det beste med jobben din?

-Det beste med jobben min er at jeg får treffe så mange hyggelige mennesker. En annen god ting med denne jobben er at ingen dager er like, det blir aldri kjedelig. Vi er heldige som har så mange fornøyde kunder, vi får mange positive tilbakemeldinger og det løfter jo dagen ganske bra!

-En tredje god ting med denne jobben er at jeg føler meg stolt over det jeg har fått til her. Det har vært hardt arbeid men vi har fått det til!

Hva er de største utfordringene ved jobben din?

- Mangel på forutsigbarhet! Når man driver café i en liten by er man veldig sårbar. Det skal bare en rolig uke til, og så får vi litt panikk. Noen dager er gågata ganske død, da er det ikke folk her. Det er til tider ganske tøft å gå og bekymre seg for at det skal gå rundt.

Hvis penger ikke hadde vært noe tema, hva ville du gjort med Polly’s?

- Jeg ville ha utvidet driften! Hvis vi hadde hatt råd hadde vi hatt åpent på kveldstid også, det er drømmen å få til det en dag. Det er bare økonomiske årsaker til at vi ikke kan ha åpent på kveldene.

Hvis du skal gi et råd til en blodfersk cafeeier i dag, hva ville det ha vært?

- Senk skuldrene og vær blid! Vær på tilbudssiden. Se etter løsninger, og ikke fokuser på  problemene.

Hva er den viktigste du har lært i denne jobben?

- Jeg har lært hvor utrolig mange aspekter det er ved det å drive café, og hvor lite det skal til for at ting tipper feil vei. Det er svært små marginer i denne bransjen!
Det å drive café kan høres ut som en romantisk drøm for mange, men det er beinhard jobbing. Det er masse bekymringer, men heldigvis utrolig mange gleder også.

-Glade og fornøyde kunder gjør at man glemmer alle bekymringer og harde arbeidsøkter. En annen ting jeg har lært er å delegere. Man kan ikke gjøre alt selv.

Hva drømte du om å bli/jobbe med da du var liten?

- Ballerina! Jeg gikk på ballettskole i seks år mens jeg bodde i Trondheim som liten. Så flyttet vi til Grimstad, og der var det ingen ballettskole. Da ble det fotball og gutter isteden!

Hvorfor bestemte du deg for å åpne café?

- Da jeg og Lars planla barn nummer to bodde vi i Stavanger. Vi ønsket å flytte hit til Halden, og egentlig var tanken å åpne café her i byen. Jeg hadde jo masse erfaring fra bransjen, siden jeg hadde jobbet i utebransjen i Stavanger i mange år. Men da vi kom hit så jeg at kundegrunnlaget kanskje var litt tynt, det virket som en stor risiko å ta akkurat da.

Etter at begge foreldrene mine hadde gått bort kom tanken tilbake igjen. Der satt jeg og Rikke med alle disse arvepengene og lurte på hva vi skulle gjøre med dem. Rikke bodde alene i Grimstad, og familien var plutselig blitt så liten. Jeg ville ha henne hit til Halden, og vi bestemte oss for å åpne café sammen.

Rikke er fantastisk god til å lage mat, akkurat som mamma. Med mamma så handlet det om at hun elsket å lage mat og samle folk rundt seg. Jeg og Rikke ville videreføre dette, vi vil at folk skal komme hit til Pollys og spise godt og slappe av i hyggelige omgivelser.

Caféen har jo fått navnet sitt av mamma også, hun het nemlig Polly.

Hva sysler du med på fritiden?

- Jeg har interiør som hobby. Jeg bytter ut alt i huset med jevne mellomrom. Det er en dyr hobby, så hvis jeg vil ha noe nytt må jeg selge noe annet jeg har. Akkurat nå går det mest i 1700-tallsinteriør, mye sengustaviansk og litt streng stil. Før var jeg mer på den franske stilen. Men når jeg har fullført en stil så vil jeg videre, så da bytter jeg ut alt igjen. Ungene holder på å bli gærne!

- Det er en tidkrevende hobby, og hvis man skal ha interiør fra 1700-tallet så må man være tålmodig. Det er jo ikke sånn at du bare kan gå i butikken og handle! Jeg har kontakt med en del antikvitetshandlere, de kan holde utkikk etter ting jeg ønsker meg.

Hva har du i matpakka i dag?

- Jeg har aldri med matpakke. Det hender jeg løper opp i leiligheten og tar et knekkebrød hvis jeg får tid, men det er ikke alltid det blir tid til det. Det er ofte ved lunsjtider at det er mest travelt her, så da henger vi i stroppen alle sammen.

Hva har du som bakgrunnsbilde på pc-en din?

- Jeg tror det er et grått landskap, tåkelandskap. Ikke så veldig spennende med andre ord. Kanskje jeg skulle ha byttet til et bilde av ungene, eller alternativt et fint sengustaviansk møbel?

Se tidigere "Jobben min"-intervju:

Rådmann Roar Vevelstad: -Noe av det beste ved jobben min er å få være så tett på samfunnsutviklingen

Mer fra Dagsavisen