Nyheter

– Ser på løsninger for å hindre kollaps av fastlegetjenesten

I et notat til hovedutvalget for helse, sosial og omsorg skriver administrasjonen at fastlegesituasjonen i Drammen er så prekær at det ikke lenger er holdbart for kommunens innbyggere å vente på tiltak fra nasjonalt hold.

I desember kom EY og Vista Analytics med sin rapport om tilstanden om den norske fastlegeordningen, der de på oppdrag fra Helsedirektoratet ønsket å finne ut om den nye ordningen har gitt den ønskede effekten.

Rapporten slår fast at fastlegeordningen er under press, og at fastlegene rapporterer at arbeidsbelastningen har økt de siste tre til fem årene. En betydelig andel opplever belastningen som uhåndterbar og halvparten av de fastlegene som opplever størst belastning, sier at de har fått redusert livskvalitet og frykter at de ikke får sørget for god nok kvalitet for pasientene sine.

I et notat til Hovedutvalget for helse, sosial og omsorg før deres møte den 4. februar beskrives fastlegesituasjonen i Drammen kommune, og heller ikke det er spesielt lystig lesning.

Vil trolig trenge 8-10 nye fastleger

Notatet opplyser om at Drammen per 1. januar 2020 har 82 fastleger, og at det står 2034 pasienter på venteliste. Videre opplyses det om at Drammen har en dekningsgrad på 101 prosent, og for å oppnå en tilstrekkelig dekningsrad på 105 prosent vil det være behov for fire nye fastleger.

– Situasjonen er ytterligere forverret ved at flere fastleger i Drammen ønsker å redusere listestørrelse uansett om de taper inntekt på kortere liste. Derfor vil Drammen svært trolig trenge minst 8-10 nye fastleger innen få år. Drammen ser nå de første tegn på utfordringer med å rekruttere gode fastleger til ledige hjemler, står det i notatet.

I notatet opplyses det om at fastlegene i Drammen har signalisert at deres rammebetingelser og arbeidssituasjon også føles uhåndterbar, og i notatet uttrykker rådmann Elisabeth Enger bekymring for den nåværende situasjonen.

– Sentrale myndigheters løsning på fastlegekrisen lar vente på seg. Det er nå ikke lenger holdbart for Drammens innbyggere å vente på tiltak fra nasjonalt hold. Drammen kommune ser på flere løsninger samtidig for å hindre kollaps av fastlegetjenesten, står det i notatet.

Skisserer fire konkrete tiltak

Gjennom notatet opplyses det om at kommunen i første omgang har satt i gang arbeid med å øke kapasiteten gjennom opprettelse av nye fastlegehjemler ved eksisterende legesentre og ved knutepunkt Strømsø.

Videre slår notatet fast at «Drammen kommune er i behov for å raskt igangsette tiltak for å bedre situasjonen for fastlegene i kommunen, gjennom å få til en økning av kapasiteten.»

Det er planlagt gjort gjennom disse fire konkrete tiltakene som blir beskrevet i notatet:

  1. Styrket oppfølging av fastlegene gjennom oppfølging av medisinskfaglig virksomhet
  2. Knutepunkt Strømsø – opprettelse av et legesenter i løpet av våren 2020
  3. Opprettelse av nye fastleger ved eksisterende legesentre
  4. Øvrige fokusområder

– Kan være en mulighet for fire nye stillinger i 2020

– Det er enklere å rekruttere fastleger til eksisterende legesentre enn der det må bygges opp helt nye legekontor. Denne løsningen vurderes til å være en rask måte for å få nye fastleger på plass til å dekke pasientenes/innbyggernes behov. Administrasjonen arbeider med å avklare tilskudd, størrelse og innretning på tilskuddet i tillegg til plassering av fastlegehjemlene, står det i notatet.

Rådmannen skriver at det kan være en mulighet for opprettelse av inntil fire hjemler i løpet av 2020, og at de ellers vil følge med på regjeringens handlingsplan for allmennlegetjenester som er varslet i løpet av våren.

– Administrasjonen vil følge med på om de varslede grepene er tilstrekkelige til å avhjelpe situasjonen i Drammen og om de kommer raskt nok eller om kommunen bør ta egne initiativ i tillegg til eller i påvente av endringer i de nasjonale rammebetingelsene

Mer fra Dagsavisen