Nyheter

– Samarbeidet på høyresiden ble for utfordrende

Senterpartiets forhandlingsleder Inge Høyen sier at de aldri klarte å komme til enighet om sammensetningen av partiene på høyresiden. Det klarte de med de rødgrønne, og hos Senterpartiet er også flere av komitene fordelt.

Senterpartiet valgte rødgrønn side, og dermed skal denne buketten av mennesker lede Drammen de neste fire årene. Fra venstre: Varaordfører Ståle Sørensen (MDG), Anders Vengen (Venstre), ordfører Monica Myrvold Berg (Ap), forhandlingsleder Inge Høyen i Sp, gruppeleder Sebastian Nordanger (Sp) og Rune Kjeldsen (SV). Foto: Pål Karstensen

Selv om han selv ikke stiller til valg var det Inge Høyen som ledet forhandlingene for Senterpartiet, etter deres brakvalg som gjorde at de kunne velge hvilken side som kom til makten i Drammen.

– Den konstellasjonen vi prøvde å få til på høyresiden ble for utfordrende for oss rett og slett. Sammensetningen av partier ble for uoversiktlig, og det var det vanskeligste. Et samarbeid med Frp var hele tiden et problem for oss, men samtidig visste vi ikke hva bompengelisten ville stå for utenom i bomsaken. Det ble for usikkert for oss, og da valgte vi venstresiden, forteller Inge Høyen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Se de rødgrønnes pressekonferanse her

Gjennomslagskraften til venstre ble avgjørende

Forhandlingsleder Høyen har i motsetning til mange av de andre i partiet mengder med erfaring fra politikken, og synes selv det var godt å kunne lede forhandlingene uten selv å skulle være med i etterkant.

– Det her er en ny situasjon for Senterpartiet i Drammensområdet, og hvordan vi løser det med den nye innflytelsen vi har fått er viktig for oss. Vi har ikke gått konkret inn på enkeltsaker, men vi valgte side basert på en totalvurdering av hvor vi trodde vi kom til å få best gjennomslag for vår politikk, sier Høyen.

På fredagens pressekonferanse ble det valgtekniske samarbeidet mellom Sp, Ap, MDG, Venstre og SV presentert, men utover det at partiene har blitt enige om å samarbeide skal de bruke den neste uken på å utforme en samarbeidsavtale.

– Vi kommer ikke til å gå så konkret til verks at vi låser oss fast i enkelte saker, men kommer til å bruke den neste uken nå til å konkretisere hva de enkelte partiene står for og hva vi skal jobbe for. Det viktige er at dette samarbeidet skal vare i fire år, sier Høyen.

LES OGSÅ: Her er Drammens nye ordfører

Sp har avklart flere av posisjonene

Gjennom sin maktposisjon kunne Senterpartiet trolig sikret seg varaordførervervet, som gikk til MDGs Ståle Sørensen. Partiet har tidligere flagget at posisjoner ikke er det viktigste for dem, og førstekandidat Sebastian Nordanger blir gruppeleder for posisjonspartiene og er fornøyd med utfallet av den retningen Sp har gått i.

– Jeg synes egentlig forhandlingene har vært positive på begge sider. På høyresiden kom vi aldri frem til noe flertall, så der kom forhandlingene aldri så langt. Ettersom samtalene har skredet frem på venstresiden har vi fått en bekreftelse på hvor vi vil, og det har gitt oss trygghet i at vi har valgt riktig, sier Nordanger.

Ut over Nordangers posisjon som gruppeleder for posisjonspartiene, blir Gro Nyhus leder for teknisk hovedutvalg. Videre blir Camilla Fjeld Gustavsen nestleder i utvalget for helse og omsorg, mens Kjetil Strandbråten blir å finne i utvalget for oppvekst og utdanning og Kari Alvim skal sitte i utvalget for kultur, idrett og byliv.

LES OGSÅ: Disse skal styre nye Drammen kommune

Mer fra Dagsavisen