Drammen

Økologi i hver kakebit

TORGDAG: På økologisk torgdag på Bragernes stilte Øren skole med 79 eple­eksperter. 10-åringene holdt eplequiz, serverte eplekake, informerte om bevaring av gamle eplesorter og delte ut eget eplemagasin.

- Det er viktig å ta vare på de gamle eplesortene, selv om de kanskje ikke er så pene å se på. Disse sortene tåler nemlig soppangrep og forskjellige sykdommer bedre enn nye og sprøytebehandlede slag, forklarte Margrethe Pedersen (10) fra Øren skole.

I tida opp mot den økologiske torgdagen hadde skolens tre 5.-klasser jobbet i grupper med forskjellige yrkestitler. Her var både biologer, journalister, kunstnere, kokker og politikere. Med denne tilnærmingen lærte elevene om økologisk matproduksjon, sett fra flere synsvinkler enn forbrukerens. Margrethe var for anledningen politiker, og delte ut informasjonsbrosjyrer laget av politikergruppa.

Større økofokus

- Vi valgte å satse på epler, fordi det er høsten, det er godt og det kan brukes til så mye, forklarte kontaktlærer Helga Falch-Johannessen, som var synlig stolt av sine unge eksperters engasjement.

Hun fortalte at egen skolehage sto høyt på ønskelista blant elevene på Øren, og at flere hadde etterspurt økologisk skolemelk.

- Barn vil gjerne gjøre gode, naturvennlige valg, og det er opp til oss å gi dem verktøyet til å kunne gjøre det. I så måte er det veldig bra å sette søkelyset på økologisk landbruk, mente Falch-Johannessen.

Det er nettopp barnas bevissthet, med tanke på miljø, natur og sunne matvaner, Fylkesmannen i Buskerud ønsker å vekke ved å støtte Økouka i Drammen. Ikke minst ved å tilrettelegge for barnas torgdag. Om nasjonale mål om økt økologisk forbruk og produksjon skal nås, må framtidens matvarekjøpere ønske seg økologisk mat

Vekker unge økologer

- Når disse ungene har fått smake på en masse økologiske produkter og kommer hjem og ber foreldrene om å kjøpe økologisk, bidrar det til å heve det økologiske forbruket. Selv er jeg i hvert fall ikke i tvil om at det er sunnere å spise frukt og grønt som ikke er behandlet med kjemikalier. Da betaler jeg gjerne noen kroner ekstra, konstaterte fylkesagronom Øystein Haugerud, ved Fylkesmannen i Buskerud.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Fem om økologisk

Hva betyr det at noe er økologisk, og er det egentlig så viktig?

Maria Eek Skrede (10): – Jeg tror det betyr rett fra naturen, men jeg er ikke helt sikker på hvorfor det er viktig for oss.

Sander Seehusen Bentsrud (10): – Når frukt og grønnsaker ikke er sprøyta med sånt middel mot sykdommer. Mange på skolen vil ha økologisk frukt, men jeg vet ikke helt hvorfor.

Thor Marius Wæhler Johannessen (10): – Det er ikke sprøyta, slik at ikke biene blir svimle når de kommer for å samle honning – og ikke finner veien tilbake igjen. Jeg tror økologisk er sunt.

Joachim Carlsen (10): – Det betyr at det ikke er sprøyta med gift mot fluer og insekter og sånt. Det er sunnere, smaker bedre og er uten tilsetninger. Helt originalt liksom.

Celine Andreassen (10): – At den tingen er pent og miljøvennlig behandlet. Hvis man sprøyter mot ting er det ikke bra for miljøet og naturen.



Mer fra Dagsavisen