Drammen

Hall-in på Strømsø

ELVEFESTIVALEN: Popduoen Alfred Hall har både forventningsfulle drammensere og Thomas Dybdahl å spille for.

I kveld spiller Drammens-duoen Alfred Hall, bestående av Bjørn Tveit (25) fra Åssiden og Hans Thomas Kiær (26) fra Åskollen, på Elvefestivalen for første gang.

- Det er litt ekstra skummelt å spille på hjemmebane, vi har jo lyst til å oppfylle forventningene til drammenserne. Og så spiller vi først, sier Tveit.

- Folk er seigere å få i gang i starten. De lytter mer enn å være ordentlig med. Men vår musikk er jo en musikk man lytter litt til, sier Kiær.

Selv med «lyttemusikk» kan Alfred Hall få folk i farta. På sin andre konsert noensinne, som oppvarmere for det britiske bandet Wolf Gang på John Dee i Oslo, mente musikkmagasinet GAFFA at Alfred Hall spilte hovedbandet av scenen.

«Stakkars Wolf Gang ble nesten direkte overflødige», skrev en anmelder, de «hadde ikke nubbesjanse» mot Alfred Hall. Så drammenspublikummet kan få oppfylt sine høye forventninger, dersom den siste tidas ustabile vær spiller på lag.

- Vi håper på bra vær, så folk kommer for å høre på. Da vi holdt konsert på Holmennokken i fjor, var vi maks uheldige, og hadde rekorddårlig vær, forteller Kiær.

- Den stormen hadde et navn, sier Tveit.

- Det er aldri et godt tegn, kommenterer Kiær.

Ny sang

Tveit studerer medisin i Bergen, mens Kiær studerer industriell økonomi på Ås. Med ett lite minus, fungerer det likevel fint at bandet bor på hver sin side av landet.

- Vi får ikke øvd på fast basis. Det blir mye skippertaks-øvinger, sier Tveit.

Konserten på Elvefestivalen er en av få planlagte spillejobber i høst, tida vil heller gå med til å lage ny musikk.

- Nå holder vi på med å skrive nye sanger. Vi har en del demoer, men er ikke helt i mål, sier Tveit.

Hvor lenge det er til de kommer i mål, tør de ikke si ennå.

- Men vi kommer til å spille en ny sang på Elvefestivalen, sier Kiær.

Dybdahl i konfirmasjon

Av andre artister på Elvefestivalen gleder Kiær og Tveit seg mest til å se Thomas Dybdahl, som spiller en time etter dem. Begge har vært fan av Dybdahl lenge, og for Hans Thomas Kiær er det ikke første møte.

- Han spilte inn musikkvideoen til «Adelaide» på gården for tolv år siden, samme dag som jeg hadde konfirmasjon. Da de var ferdige med å lage video i andre etasje, kom Dybdahl ned og spilte for oss i første. Etter det begynte jeg å høre på musikken hans. Jeg får høre om Dybdahl husker det når vi møter ham nå, forteller Kiær.

Dybdahl er ikke den eneste av kveldens artister guttene i Alfred Hall ser fram til å møte.

- DeLillos og Morten Harket er jo norske musikklegender, sier Kiær.

Coverlåter

Da Tveit og Kiær begynte å spille sammen i 2009, var det coverlåter det gikk i.

- Det var det som var gøy. Vi prøvde ikke lage egne varianter engang, bare spilte så likt vi kunne med backing tracks fra PC-en, forteller Tveit.

MGMT, Bon Iver, Arcade Fire og Yeasayer ble kopiert så godt som mulig.

- Men vi ble inspirert, og fikk lyst til å lage egne sanger som er like bra, sier Tveit.

Gårdsband

Kiær vokste opp på gård på Åskollen, og hjelper til med gårdsarbeidet når han er hjemme. Tveit har også hatt sommerjobb på gården, og det var her Alfred Hall ble til. Selv om bandet startet med gårdsarbeid, går de ikke med på at de er spesielt nevenyttige.

- Sammenlignet med andre popartister da?

- Da er vi nok godt over snittet handy. Men ikke mer enn Justin Vernon i Bon Iver, han lagde debutalbumet på en hytte langt inne i skogen, sier Kiær.

Mystisk navn

Ifølge Wikipedia har Alfred Hall vært navnet på en fotballspiller, en cricketspiller, to forskere og en politiker. Alle døde. Men ifølge Kiær og Tveit har ikke navnet noe med noen av disse å gjøre.

- Hvor kommer navnet fra?

- Tja, det er litt tilfeldig. Vi hadde laget en sang, men hadde ikke noe bandnavn. Vi holdt på i uker med å finne et, men alt som var bra var allerede tatt. Til slutt gikk vi litt lei, og fant opp karakteren Alfred Hall. Men vi har fortalt mange ulike historier om hvor navnet kommer fra, sier Tveit.

- Det kan jo hende dette er en bløff også, gliser Kiær.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Hva er Elvefestival for deg?

Anne Gretha Rolid, (57) Tangen:

– For meg er det en folkestimling enda større enn 17. mai, jeg er alltid her og kikker. Er ikke så fan at jeg må delta på noe, men er innom og fanger opp stemningen. Det er gøy at det skjer noe! Liker det europeiske matmarkedet, selv om det er stive priser. I dag har jeg tatt fri fra jobb for å ta med besøk fra Stavanger til byen.

Hamid Nassaj (35), Åssiden med søsteren Hajar Nassaj (27):

– Mye folk, konkurranser og aktiviteter rundt elva og de morsomme gamle bilene. Jeg har bodd i Norge i tre år og var på festivalen første gang i fjor med foreldre på besøk fra Iran, i år er det søsterens tur. Det er lite som får drammensere ut, men dette får dem til å se hverandre!

Cornelius Halle Steinum (9), Stavanger:

– I dag er det Daim-is og i morgen tivoli og Drammensbadet! Jeg har bursdag, og turen er en bursdagspresang. Vi besøker pappas tremenning og skal se hvor oldefar Arvid Steinum ble født i 1910. Han gikk på Danvik skole. Lørdag skal vi på Tusenfryd lørdag.

Bente Dahl (54), Rundtom:

– Elvefestival er yrende liv i byen. En helt annerledes helg, en helg vi feirer oss sjøl litt! Jeg er ikke så mye ute på kveldene, er ikke så interessert i konsertene. Det blir for trangt og for mye mennesker, du kan si det sånn at skal jeg på konsert vil jeg helst sitte! Men livet på dagen får jeg med meg.

Arne Kristian (44) og Kristina Løse (11), Strømsø:

– Elvefestival betyr god mat og tivoli, sier Kristina og pappaen, som vi møter ved den sydende paellaboden i Øvre Torggate. Her provianterer de søreuropeiske delikatesser som skal medbringes til besteforeldrebesøk.

– For meg er det masse folk og god stemning. Jeg kjører taxi, så jeg pleier å kjøre mest den helgen, men prøver alltid å få tatt en tur innom på dagen, som nå. Og konsertene får jeg jo hørt utenfra, sier Arne Kristian. Han synes det er moro med lokale band som Donkeyboy.

– Jeg er her mest om formiddagen med venner, men om jeg skulle gått på konsert, hadde jeg ønsket meg One Direction eller the Fooo, et svensk popband, sier Kristina, som går på Brandengen skole.