Nyheter

Tine kutter omstridt e-stoff i skolemelk

Tine sa det ville ta tid før de kunne fjerne det kritiserte e-stoffet karragenan, men etter kritikken de siste dagene gjør de helomvending.

Mandag denne uken gikk gründer av kostholdsportalen Barnematbyen, Maja Skogstad, ut i Dagsavisen Fremtiden og kritiserte Tine for å ikke fjerne det omstridte e-stoffet karragenan (E407) fra produktene sine.

E-stoffet er ifølge Mattilsynet godkjent til bruk, men blir i flere nyere studier knyttet til utvikling av irritabel tarm.

Karragenan finnes i en rekke dagligvarer, også i Tines nest mest populære skolemelk, lettmelk med kakao.

Matviter og ernæringsbiolog, Marit Kolby, og Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) har i lengre tid hatt møte med Tine og andre produsenter om de potensielle farene knyttet til karragenan i maten vi spiser. Likevel kunne ikke Tine på mandag love at de skulle kutte karragenan fra alle deres produkter, men sa til Dagsavisen Fremtiden at det «kunne være et mål på sikt».

Tine fortalte at de for tiden tester ut en sjokomelk uten karragenan, men at de må forsikre seg om at alternativet fungerer bra, før de fjerner karreganan fra skolemelka.

Nå snur de imidlertid.

Maja Skogstad har master i ernæring og regarer kraftig på Tines bruk av stoffet karragenan i produsentens nye kakaomelk.

Erstatning

– Tine kutter bruk av karragenan i alle våre produkter. Kakaomelken, som er en del av skolemelkordningen, er et av de første produktene som lanseres uten karragenan allerede rundt skolestart, forteller Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i Tine til DinSide.

I en mellomperiode vil det omdiskuterte stoffet bli erstattet av et annet tilsetningsstoff, kalt Gellan-gummi (E418). Det er dette alternativet som brukes i Tines allerede lanserte sesong-sjokomelk uten karragenan. Planen er å kutte ut bruken av karragenan helt i Tines produkter innen utgangen av neste år.

Hun understreker hun at en større prosjektgruppe i Tine har jobbet med å finne alternativer til karragenan i halvannet år,

Vi ser at vi klarer å bevare den gode kvaliteten og kan produsere produkter uten karragenan. Derfor tar vi det nå helt ut av produktene våre, sier hun til Dagsavisen Fremtiden fredag.

---

Fakta om skolemelk

  • Skolemelkordningen er landsdekkende, og til stede på 3 av 4 skoler i Norge.
  • Tine lanserte skolemelk med smak i 2002. Bakgrunnen var at undersøkelser viste at hvert tredje barn drakk saft til skolemåltidet. Sammen med statens råd for ernæring ble det vurdert at det skulle tilbys melk med smak for å bidra til at skoleelevene fikk tilbud om drikke med kalsium og jod, som er viktige for skjelettet og hjernens funksjon.
  • Barn på skolen kan i dag velge hvilke av Tines produkter de vil ha i løpet av uka, men det er opp til skolene å vurdere hvilke produkter elevene kan velge mellom.
  • Tine gir ikke ut salgsstatistikk, og opplyser dermed ikke om hvor mange barn som i løpet av uka får kakaomelk i skolemelkordningen, men opplyser om at utenom vanlig lettmelk er lettmelk med kakao det mest populære produktet på skolene.

---

Kutter helt

Tine ser også på løsninger for å endre produksjonen, slik de på sikt kan kutte ut flere stabilisatorer, som karragenan, i alle produktene sine.

– Vi har som mål at det ikke skal brukes mer tilsetningsstoffer enn hva som er nødvendig for å sikre gode og trygge produkter. Kakaomelken, som er en del av skolemelkordningen, er et av de første produktene som lanseres uten karragenan allerede rundt skolestart. Deretter tar vi for oss resten av produktporteføljen steg for steg, og i løpet av neste år vil vi ha faset ut karragenan fra alle produkter.

Da Dagsavisen Fremtiden snakket med Skjølsvik i forrige uke, sa hun at de trengte tid for å forsikre seg om at alternativet for karragenan var godt nok, før de gjorde endringer i skolemelka.

– Da vi tidligere i år lanserte en sjokolademelk hvor vi erstattet karragenan med gellan-gum var vi selvfølgelig trygge på at gellan-gum var en god erstatning i det produktet. Samtidig har vi jobbet med å teste det på de andre produktene våre for å se om også de bevarer sin kvalitet. Den siste tiden har vi kommet stadig nærmere konklusjonen om at vi kan erstatte karragenan. Så skal vi ikke legge skjul på at dette er et tema som har skapt engasjement, og det er vi kjempeglad for. Vi er opptatt av å lytte til forbrukerne våre. Derfor har vi presset ytterligere på for å komme i mål med dette nå.

Ernæringsbiolog Marit Kolby sier at det finnes lite informasjon om erstatningen gellan-gummi, og understreker at dette heller ikke har blitt testet på fordøyelsesbakterienes funksjon før det ble godkjent.

– Det at vi ikke har data på e-stoffet, betyr ikke at det er i orden. Det er en antakelse at gellan-gummi vil være bedre. Tine bytter fra et alternativ vi er ganske sikre på er skadelig, til et alternativ vi ikke vet nok om. Derfor er det fint at Tine sier at de jobber mot å redusere antall tilsetningsstoffer.

Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole.Mer fra Dagsavisen