Nyheter

Drammen overdøvet Sian: – Denne støtten har vi etterspurt lenge

Nesten ingen hørte på Sian i Drammen, og flertallet av de som møtte opp var ikke muslimer. – Denne støtten har vi muslimer etterspurt, sier nestleder i Drammen og omegn tro- og livsynsforum (DOTL).

– Det er veldig vakkert å se at nesten ingen muslimske ungdommer er her i dag, og samtidig se at de som har møtt opp og tar avstand er ikke muslimske ungdommer. Denne støtten har vi muslimer hele tiden etterspurt. De er her på våre vegne, sier Nasim Rizvi, nestleder for Drammen og omegn tro- og livssynsforum (DOTL).

Det var lite oppmøte under Sian-demonstrasjonen i Drammen, og alt gikk fredelig for seg. Sist Sian var i Drammen ble det innbrakt seks personer. Primært var dette personer under 18 år.

Stemningen på Strømsø torg ble den gang beskrevet som veldig amper av politiet, da det ble kastet flere kilo egg mot den lovlige demonstrasjonen.

Sian

Klarte å overdøve

– Det vi så sist er ikke typisk for oss drammensere og muslimer. Det var noe ekstraordinært som skjedde. Vi ønsker ikke å ha dette stemplet hengende på oss, og nå ser vi endelig at hele Drammen har mobilisert seg. Jeg er glad for at vi drammensere klarte å overdøve Sian, sier hun.

Sian

Frivillige fungerte som vakter

Et par personer lot seg provosere av Sian, men før de rakk å reagere var medlemmer av DOTL eller Buskerud innvandrerråd med gule vester raskt på plass for å roe dem ned.

Leder for Buskerud innvandrerråd, Bijan Gharahkhani, stilte opp med roser, og sier at meningen med vestene er å fungere som vakter for å bevare freden.

– Jeg synes politiet har gjort en veldig god jobb her, og hele samfunnet viser ansvar. Alle har dratt lasset sammen, sier Gharahkhani.

Sian

– Viktig med fredelig motstand

Magny Nilsen, leder i Rødt, hadde tidligere arrangert en motdemonstrasjon på samme tidspunkt som Sian-demonstrasjonen. Men denne valgte de å avlyse og støttet heller om opp DOTL og Buskerud innvandrerråd.

- Flere moskeer og ikke minst kommunen har oppfordret folk til å ikke å møte opp, dere oppfordrer til det motsatte, hvorfor det?

– Rasister er ikke velkomne i Drammen, derfor er det viktig å vise motstand på en fredelig måte, sier hun.

Øyvind Aas, politistasjonssjef i Drammen

Politistasjonssjefen er takknemlig

Politistasjonssjef Øyvind Aas er glad for at ting gikk roligere for seg en sist gang Sian var i Drammen.

– Jeg er takknemlig for de gode kreftene i byen.

Han forteller videre at takket være erfaringer de gjorde sist og ikke minst flere frivillige som engasjerte seg, resulterte dette i en fredelig motdemonstrasjon.

Han sier at det har vært flere som har dratt lasset sammen, blant kommunen, frivillige organisasjoner og det religiøse miljøet.

Denne gangen hadde politiet sperret opp store deler av Strømsø torg, som sist var åpent. I tillegg var det visiteringsposter, der alle som ønsket å komme nærmere måtte bli sjekket av politiet.

Et av tiltakene var at Working Class Hero med støtte fra flere frivillige organisasjoner arrangerte en gratis konsert med artisten Hakeem for ungdommene i byen.

Sian

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen