Nyheter

Kutter sosiallærere og skyver på Åskollen skole

Høyre vil vrake gratis skolemat, senke inntektsgrensen for gratis barnehage og skyve på Åskollen skole - men de vil også sette av penger til fritidskort og framskynde Veiavangen.

Høyre sendte ut sitt alternative budsjett tirsdag, under formannskapsmøtet - halvannen uke før de andre partiene presenterer sine.

– Jeg håper det gir ekstra momentum. Og at vi faktisk får innspill, og at de andre partiene faktisk kan se på våre forslag og se hva de kan støtte, sier partiets gruppeleder Kristin Surlien.

I Høyres budsjett er det noen vante grep og noen mer uventede. Noe av det mest omstridte er at de vil skyve på Åskollen skole - men kun med ett år. Rådmannen legger i økonomiplanen opp til at det ikke vil bevilges penger til nye Åskollen før i 2026 (det er satt av 5 millioner i 2025, men det bevilges ikke penger til bygging før i 2026). Høyre skyver dette til 2027 - men samtidig framskynder de Veiavangen. I deres budsjett får Veiavangen penger alt fra 2024.

De vil som varslet beholde Ung11, og bevilger rundt fire millioner årlig til dette - unntatt til neste år, hvor de bevilger 1,6 millioner. Det er samme sum kommunen hadde anslått de kunne spare på å fjerne det neste år. Høyre vil gi 500.000 årlig til fritidskort, gi et engangstilskudd på 400.000 til nytt studenthus, gi noe mer penger til tiltak for å forbedre fastlegetjenesten (500.000) og mer penger til lederutvikling innenfor helse, sosial- og omsorgssektoren pluss 100.000 til det kommunale foreldreutvalget hvert år.

Høyres gruppeleder, Kristin Surlien. Foto: Pål Karstensen

Høyres gruppeleder Kristin Surlien. Foto: Pål Karstensen

Kutt i sosialarbeider og barnehage

Men for å få råd til disse tingene må de også kutte for å dekke inn. Og de velger å kutte blant annet i gratis barnehage-tilbudet. I dag er innslagspunktet for dette en inntekt i familien som er lavere enn 462.000 kroner. Høyre vil at innskuddspunktet skal senkes til 350.000.

– Innslagspunktet på 350.000 er det som er anbefalt av integrerings- og fattigdomsutvalget. Der har det størst effekt, og de som trenger det mest vil fortsatt få tilbudet. Så skjønner vi at det vil skape blest å ta vekk noe som er gratis, men vi mener en del av prioriteringsarbeidet i budsjettjobbing betyr at du også må gjøre tøffe kutt, sier Surlien.

De vil også kutte ut de sosialfaglige stillingene på barnetrinnet i Nedre Eiker. Disse er bevart i rådmannens budsjett og økonomoplanen framover. Men de vil uansett bli kuttet i framtiden, mener Surlien.

– Det er kun Nedre Eiker som har dette tilbudet. Vi vil at man skal ivareta det sosialfaglige i skolene. Men vi vet at videreføring av disse stillingene ikke er noe som vil vare. Da kan vi like gjerne rive av plasteret og kutte nå, sier hun.

Gratis bussbillett

I tillegg har de en del såkalte verbalforslag - det vil si forslag om ting man har lyst til å gjøre, men uten at det fastslås noen konkret sum eller på noe konkret sted i budsjettet.

Det er blant annet snakk om litt vage ting som  «styrking av det forebyggende arbeidet mot rus og kriminalitet blant unge i aktivt samråd med skole, elever, foreldre og frivilligheten», men også ganske konkrete forslag som dette:

«Gratis kollektivkort i 1 år for studenter på læresteder i  Drammen som melder flytting til kommunen.»

De ønsker også at det skal legges fram en sak for kommunestryet om utvidet samarbeid med frivillige i alle deler av den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og om innføring av fraværsgrense i ungdomsskolen.

Flertallet av politikerne må ønske at en sak skal  opp i kommunestyret for at den skal komme til behandling.

Mer fra Dagsavisen