Nyheter

Hele Danvik folkehøgskole i karantene

Da det ble påvist korona-smitte hos én elev på Danvik folkehøgskole i Drammen, måtte alle elevene bli på rommene sine.

Her planlegges digitale aktiviteter for dagene framover. Bakerst f.v.: Julie Holmberg og Daniel P. Aanonsen. Foran f.v.: Anne L. Røland, Sivert S. Eldøen og Maria S. Digernes.

– Det oppleves ganske greit så langt altså, men nå har vi bare vært i karantene i ett døgn da - ettersom vi fikk vite om dette smittetilfellet i går, forteller Daniel Aanonsen (20) fra Ørsta, som går sitt andre år på Danvik folkehøgskole - på linja for TV-produksjon.

«Ved Danvik folkehøyskole er det blitt påvist koronasmitte hos én elev. Alle internatelevene og hjemmeboende elever er satt i karantene. Dette omfatter rundt 130 elever», het det i mandagens pressemelding fra Drammen kommune.

Aanonsen sier det slett ikke kom som noen overraskelse, og at de forventet dette kunne skje.

– Vi lever jo veldig tett på en folkehøgskole, og med det smittetrykket vi har i Drammen nå så var det egentlig bare et spørsmål om tid. Nå viser ingen symptomer her foreløpig - så vidt jeg kjenner til, og så er visst heller ikke vedkommende som fikk påvist smitte særlig syk.

Les også: – Jula er fra før av nesten ikke til å bære for veldig mange. Nå får du korona i tillegg

Skole med «room service»

Rektor Hege Norøm kan bekrefte at den smittede ikke har noen tegn på sykdom - og ble testet ved en tilfeldighet. Eleven hadde for øvrig reist hjem for helgen da prøvesvaret kom, og ble derfor værende i hjemmekarantene. Også rundt ti andre elever tilbragte helgen hjemme - og fikk samme form for karantene. De rundt 130 som ble på skolen må derimot forbli på sine rom i internatet nå.

– Det er jo en alvorlig situasjon, men elevene tar det med godt humør. Vi var godt forberedte på at dette kunne bli nødvendig, og har et veldig godt samarbeid med kommunens smittetevernteam og kommunelegen, sier Danvik-rektoren, som ikke får fullrost de sistnevnte.

– Jeg har inntrykk av at alle elevene er ved godt mot, selv om de må være på rommene sine akkurat nå, forteller rektor Hege Norøm ved Danvik folkehøskole.

Rektor på Danvik: Hege Norøm. Foto: Pernille Vestengen

Da Dagsavisen Fremtiden tar kontakt er hun i full gang med å hjelpe til med å rigge i stand til elevenes lunsj. For uvanlige tider krever uvanlige tiltak, og det krever sitt - når mer enn et hundretalls elever må få maten servert på rommet.

– Ja, det er jo litt rart å få all mat levert på døra. Det er krevende for de ansatte nå. Men alle skal bli testet i morgen, så vi håper jo at man får kontroll på dette raskt - og at det meste kan gå tilbake til normalen etter ti dagers karantene, sier Aanonsen.

Siden han er stipendiat bor han selv i et bofellesskapene rett ovenfor skolen - sammen med fire andre. Dette betyr også at han er en form for ansatt, med ekstra plikter i tillegg til å være elev.

Les også: Overvåkes døgnet rundt etter trusler om skoleskyting

Sendt hjem i mars

– Akkurat nå sitter vi og finner på aktiviteter alle kan være med på, selv om vi ikke kan møtes fysisk. Blant annet planlegger vi å få folk til å ta bilder fra fra karantenelivet på rommene sine, også blir det nok litt Kahoot (digital quiz, red.anm.) og diverse andre ting. Ellers ser nok folk mye film og TV, prater via nettet, er på sosiale medier og sånt.

Rektor Norøm kan legge til at de allerede er i gang med digital undervisning også  - og at et av de hyggelige tiltakene de har innført er at alle vinker god natt til hverandre fra vinduene som vender ut mot tunet.

– Og for at elevene ikke skal få innskrenket sin frihet mer enn forskriftene tilsier, får alle anledning til å komme seg ut på en luftetur i løpet av dagen, legger hun til.

Aanonsen, som også var elev på Danvik forrige skoleår, er tross alt glad for at man nå vet mer om korona - og hvordan man bedriver best mulig smittevern. I mars ble nemlig han og alle de andre elevene sendt hjem.

– Det var helt forferdelig. Vi håpet jo lenge at vi skulle få komme tilbake til påske, men så ble ikke det noe av heller. Så alle bare ble hjemme - og visste vel ikke helt hva de skulle ta seg til. En veldig trist slutt på skoleåret, som jo da heller ikke ble fullført. Nå håper jeg vi fort får svar på om det er noen flere som er smittet, og så blir det vel en skjerpings med tanke på smittevernet. Uansett hadde det vært mye verre å bli sendt hjem igjen, sier han.

Les også: Oppretter straffesak mot tenåring etter skoletrusler

Mange kjente fra Danvik

Danvik folkehøgskole er en av landets største. Den er kjent som mediefolkehøgskolen framfor noen, og tilbyr elevene kursing innen radio- og TV-produksjon, manus- og skriveverksted, skuespill for scene og film, foto, spilldesign og grafikk - med mer.

De har også et tilbud om et andreår for elever som ønsker å få prøvd seg i sitt drømmeyrke.

Blant kjente medieprofiler som har gått på Danvik er stand up-komiker Jonas Rønning, programleder Ida Fladen, vokalist, skuespiller og programleder Kash King, P3s Niclas Baarli, skuespiller Jon Øigarden og filmregissør Lisa Marie Gamlem, for å nevne noen.

Les også: Siste smitteoppdatering for Drammen: 33 personer smittet