Nyheter

Person i 80-årene død etter koronasmitte: – En veldig trist beskjed å få

Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg gir sine kondolanser til den avdødes familie.

Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) gir sine kondolanser til den avdødes familie.

I løpet av det siste døgnet har det vært et koronarelatert dødsfall i Drammen kommune. Det melder Drammen kommune i en pressemelding onsdag formiddag.

Den avdøde var i 80-årene, og beboer ved Losjeplassen bo- og servicesenter i Drammen.

Gårsdagens dødsfall er det første koronarelaterte dødsfallet hos en innbygger i Drammen kommune siden midten av april. Totalt har 16 av Drammens innbyggere har gått bort etter å ha fått påvist koronasmitte.

– Dette er en veldig trist beskjed å få, og mine kondolanser går til familien som har mistet et kjært familiemedlem, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Stengte dagsenteret

I midten av oktober ble det kjent at en helsearbeidere ved sykehjemmet var smittet av koronaviruset. Dette første til en omfattende testing av ansatte, beboere, nærkontakter og andre man fryktet kunne være vært i nærheten av smittede.

Testingen førte til flere bekreftede smittetilfeller ved sykehjemmet. Ytterligere tre ansatte og to beboere fikk påvist smitte, der den ene beboeren er den omtalte 80-åringen.

Ifølge kommuneoverlege John David Johannessen er det ikke påvist flere smittetilfeller ved sykehjemmet.

– I forbindelse med utbruddet har vi innført forsterkede forebyggende tiltak ved sykehjemmet. Et av dem var å begrense hvem som fikk komme inn i bygget. Dagsentertilbudet i første etasje ble midlertidig stengt, og besøk av pårørende begrenset.

Kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen.

Kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen. 

Ikke videre spredning

– Med strenge smitteverntiltak, hvorfor ble flere ved sykehjemmet smittet?

– Vi tror ikke at at disse ble smittet etter at det første smittetilfelle ble påvist. Det tar tid mellom man blir smittet til man blir syk, påpeker kommuneoverlegen.

– Med strenge smitteverntiltak og fokus på å hindre smitte til sårbare grupper, hvordan får man smitte inn på et sykehjem?

– Vi prøver så langt vi kan å forhindre spredning på sykehjem med forebyggende tiltak. Likevel skjer det. Problemet er at vi ikke kan sperre beboerene inne, og bare la dem møte folk kledd i smittevernfrakk og hansker. Det er ikke en verdig livssituasjon. Så lenge man kan være smitteførende også før man blir syk, er det ikke til å unngå at det kan oppstå smitte på et sykehjem.

Ifølge kommuneoverlegen er smitteutbruddet under kontroll, og i ferd med å bli avsluttet.

– Da går vi tilbake til de ordinære tiltakene, som kontrollerte besøk og rutiner for å holde avdelingene adskilt.

Les også: 53 personer i karantene etter utbrudd på sykehjem