Nyheter

Jakten på juleskurken 2020 blir konsert

Folk kan puste lettet ut – det blir gjensyn med den kjæreste skurken i Drammen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Publikum slipper å gå en Juleskurk-løs desember i møte – han kommer likevel. Denne gang som konsert. Så får vi se om han gjør like mange rampestreker som han pleier.

Det var med tungt hjerte at teatret og produsent Wonderworks, som står bak Jakten på Juleskurken, i august måtte avlyse den planlagte oppsetningen av den mest julekjære forestillingen, med alle de morsomme ingrediensene, som de fleste av oss kjenner så godt, på grunn av pandemien.

Nå har kloke hoder tenk, og skal vi tro dem blir det julestemning likevel.

– Det ville vært synd hvis teatret skulle stått tomt før jul i 150-års jubileumsåret, uten noen julestemning, sier Jan Moberg i Wonderworks, og en av de to som står bak Juleskurken.

Han forteller at en mindre produksjon, med færre aktører på og bak scenen, kan gjennomføres, med et ekstra fokus på smittevernsregler.

###

Jan Moberg i Wonderworks er glad for at Juleskurken kan oppføres i konsertform.

LES OGSÅ:  Avlyser Jakten på juleskurken

– Ikke en full forestilling

– Arne (Iversen red.anm.) og jeg har lekt med tanken tidligere, og vi lagde en CD for noen år siden som i praksis er en fortellerversjon av alle sangene. Og i og med at den store produksjonen måtte avlyses, som vi alle syntes var veldig leit, så tenkte vi at vi kanskje skulle prøve oss likevel.

Jakten på juleskurken er en julemusikal av Jan Moberg og Arne Iversen, som hadde urpremiere i 2000 i Drammens Teater, og er siden spilt flere ganger både i teatret og også andre steder. Drammens Teater bytter annethvert år på å sette opp Jakten på juleskurken og Jakten på julestjernen.

– Det er viktig for oss å fortelle at dette ikke er en full forestilling, så ingen blir forledet, men det blir live opptredener og musikk, og de sentrale figurene kommer jo, presiserer Moberg.

– Og så blir det opp til publikum, sier Moberg.

Det er Jan Moberg som skriver tekster, mens Arne Iversen har laget alle sangene.

– Arne Iversen, som jeg pleier å kalle «Drammens musikalske trollmann», blir å finne på scenen, han er kapellmester i tillegg til å arrangere for orkester på seks, informerer Moberg som synes det er gøy å bidra til at drammenserne får julestemning i Drammens Teater.

###

Arne Iversen er komponist og kapellmester når Juleskurken inntar Drammens Teater 5. desember. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Ritu designer 120 plagg i året: – Å gud, gir jeg jobb til andre?

Han påpeker at det er denne kombinasjonen som er viktig – julestemning i teatret.

– Jeg synes det er kjempehyggelig at folk så gjerne vil ha Juleskurken, og da tenker jeg at vi får respondere i andre enden. Så dette er måten vi lager julestemning på i år.

Moberg forteller at det er dobbelt jubileumsår, Juleskurken er 20 år i år og teatret er 150.

– Det hadde ikke vært noe Juleskurken uten teatret, sal og stemning hører sammen.

På scenen

– På scenen skal det være med til sammen 15 sangere, noen av dem har vært med tidligere, mens andre er nye for anledningen, forteller Moberg, og legger til at de ikke er helt i mål enda.

Orkesteret består av seks musikere, inkludert kapellmester Arne Iversen, og en annen musiker er den kjente trekkspilleren Håvard Svensrud.

Tidligere år har datteren til Jan Moberg, Emma vært produsent, men hun er ute i mammaperm, så da har valget falt på Louise Winness Prestegard fra Byen Vår Drammen, etter et samarbeid fra i fjor, hvor Juleskurken hadde opptreden på Bragernes torg.

Moberg forteller at det naturlig nok ikke blir Juleskurken med full scenografi, men han lover at det blir julestemning, med gjenkjennelige kulisser og rekvisitter fra tidligere oppsetninger.

– Og så kan jeg fortelle at Juleskurken verken har blitt smartere eller snillere.

 *** Local Caption *** Forestillingen "Jakten på Juleskurken" har gått sin seiersgang jul etter jul i Drammens teater. I år ligger de an til å selge flere billetter enn noensinne, med 8000 solgte allerede før premieren. Målet er å selge 11-12.000 seter før jul. FOTO: DRAMMENS TEATER

Jakten på Juleskurken har 20-års jubileum i år, med konsertutgave av oppsetningen. Her fra en tidligere forestilling.  Arkivfoto: Katrine Strøm

LES OGSÅ: Kirie & Leah har lyttere fra hele verden

– Betyr nok ekstra mye i år

– Billettene går unna, vi åpnet for offentlig salget klokka 10 mandag, forteller en glad og lettet markedssjef Anniken Dahl Lefranc i Drammens teater, og fortsetter; så dette er den umiddelbare responsen, vi ser at dette er kjærkomment, og det betyr nok ekstra mye for folk i år.

Sammen med de andre ansatte i teatret er hun veldig glad for at Juleskurken dukker opp likevel, om enn i en litt annen form. Det blir i alt 12 forestillinger i teatret, fordelt på de to første helgene i desember.

– Dette er en sterk tradisjon også for oss som jobber i teatret, og det gir oss en ekstra glød etter en litt tung tid, medgir Anniken Dahl Lefranc og avslutter;

– Vi er superglade for at folk skal få beholde sin vante juletradisjon også i år.

Mer fra: Nyheter