Nyheter

Meldes supervær i helgen. Har du prøvd denne turen?

Helgens turtips er en sval og akkurat passe lang skogstur - med innlagt badepause i krystallklare Stuvstjern i Lier.

Den ukas turtips er en flott rundtur til fots til et tjern i Lier som ifølge internett har «krystallklart vann med småpartier som løper ut i tjernet – et sted hvor man virkelig kan glede seg over natur og bademuligheter.» Du får selv avgjøre om det stemmer når du kommer dit.

Utgangs- og endepunkt er øverst i Reistadlia, hvor du kan komme både med bil, sykkel og buss nr. 73. Bussen kjører riktignok ikke på søndager, men ifølge Brakars rutetabell kan du bestille taxi til busspris med avgang fra Drammen søndag kl. 11.19 dersom du ringer telefon 05060 minst 2 timer før avgang. Det samme gjelder turen tilbake fra Reistad annenhver time på ettermiddagen.

Fra rundkjøringen på Reistad følger du veien Reistadlia 600 m oppover før du tar Åsvegen til høyre. Stedsnavnet Reistad er avledet fra det norrøne mannsnavnet Reidar, som betyr rede eller hjem, og var et svært vanlig navn i Norge i siste del av middelalderen. Ved Åsvegen 24 tar du til høyre ned gjennom porten ved skiltet «Skytebane». Skytebanen som du kommer til, tilhører Lier skytterlag, som ble stiftet i 1861, og er en av de eldste frivillige organisasjoner i Lier.

Fra stikrysset ved skytebanen skal du følge den skiltede stien, som er ganske bratt, opp lia mot Kaperåsen. Ta deg tid til å stoppe underveis og nyte den storslåtte utsikten mot Drammen og indre del av Drammensfjorden innen du passerer vannskillet i det du passerer ei hytte 150 høydemeter høyere oppe. Når du kommer til stikrysset, tar du til venstre og følger den både blå- og rødmerkede løypa i småkupert terreng helt til den munner ut i en skogsvei som du følger de siste meterne til rasteplassen på kollen helt i nordenden vannet (se bildet). Navnet Stuvstjern kommer fra ordet stufr som betyr trestubbe. Flott badevann fra svabergene på odden og en liten sandstrand innerst i bukta.

Som du ser av skiltene, finnes det også andre muligheter til å ta seg inn til Stuvstjern uten å klatre opp den bratte lia fra Reistad. Du kan faktisk sykle fra Kjenner, like øst for Liertoppen kjøpesenter, på god skogsbilvei om Heggsjø, før du må forsere 70 høydemeter på en smalere skogsvei opp til Stuvsjø. Det går også en godt merket 3 km lang sti fra parkeringsplassen på Gjellebekk. To andre muligheter er å gå fra parkeringsplassen på Myrvoll (5 km) eller Sørumlia (4,5 km) om Skapertjern. Om ikke alle veier fører til Rom, så fører de i alle fall til Stuvstjern.

Tilbake til Reistadlia følger du bare anvisningen på skiltene, først 500 m på sti, så ca. 2 km på en noe gjengrodd med god skogsvei, før den munner ut i en brattere sti de siste 500 m ned til bebyggelsen øverst i Reistadlia.

Lengde: 7 km. Høydeforskjell: 185 m.