Nyheter

USN-studenter er godt fornøyd med studiene sine

Tall fra studiebarometeret 2019 viser at studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge stort sett er godt fornøyd med kvaliteten på studieprogrammene de går på. Årets resultater er marginalt lavere enn landssnittet.

Den årlige undersøkelsen ble sendt ut til 3934 2. årsstudenter på bachelor og 2. og 5. årsstudenter på master ved USN i oktober. 1970 studenter har svart på undesøkelsen og det gir en svarprosent på 50.

Studentene har blant annet gitt tilbakemeldinger på tilfredshet med undervisning, læringsmiljø, tilbakemelding og veiledning, eget engasjement og læringsutbytte, medvirkning og organisering.

Det overordna tallet for USN er nokså likt fjoråret der studentene totalt gir en alt-i-alt-tilfredshet på 4 av 5 mulig. Det er nokså likt landsgjennomsnittet på 4,1.

– Det er store tall og mye statistikk i årets studiebarometer, men tallene viser at det går fremover med studiekvaliteten på USN, sier viserektor for utdanning og studiekvalitet ved USN, Halvor Austenå i en pressemelding.

Gode på praksis – dårlige på arbeidslivsnærhet

Studentene er fornøyd med veiledning underveis i praksisperioden, kommer det frem av årets studiebarometer.

– Praksis var et område studentene var mindre fornøyd med i fjor, da spesielt kommunikasjonen mellom praksissted og institusjon og organiseringen av praksisopplæringen. Dette har nå snudd. Vi bruker aktivt tilbakemeldinger fra studiebarometeret derfor er det viktig at studentene svarer. Der vi scorer dårlig setter vi inn en innsats. Dette har nok også skjedd på praksis-delen. Tallene blir lest og de blir brukt, sier viserektor Halvor Austenå.

Mange studenter ved USN opplever imidlertid å bli lite informert om arbeidslivet, og mener at det i liten grad legges til rette for å knytte kontakter i arbeidslivet.

De ønsker seg flere gjesteforelesere, møte flere arbeidsgivere, bedriftsbesøk m.m. Mange studenter mener også at de får for lite informasjon om bransjer og arbeidsgivere som er relevante for dem. Her får USN en overordnet score på 3,3, mens landsgjennomsnittet er 3,2.

– Vi scorer godt på praksis, men altså dårlig på arbeidslivsnærhet. Det må vi ta med oss. Det skal også sies at hovedparten av de som svarer på studiebarometeret er andreårs studenter på bachelorprogram. Den høsten de svarer på studiebarometeret er nokså teoretisk tung, sier Austenå.

Tilfredshet like under snittet

Studentene på Barratt Due Musikkinstitutt, Steinerhøyskolen og Politihøgskolen er de som er mest fornøyd med studieprogrammene sine, viser spørreundersøkelsen Studiebarometeret fra høsten 2019.

De tre skolene scorer høyest på spørsmålet om hvor tilfreds studentene er med studieprogrammet de går på. På en skala fra 1 til 5 ender skolene opp med et resultat på 4,7.

Flere av de offentlige universitetene og høyskolene endte opp med en score under gjennomsnittet på 4,1.

Samisk høgskole scorer 3,3 på spørsmålet og er dermed skolen med det dårligste resultatet. Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter og Universitetet i Stavanger scorer noe høyere med 3,8 poeng på samme spørsmål. Oslo Met og Høgskulen på Vestlandet endte opp med et resultat på 3,9.

Høgskolen i Østfold, UiT Norges arktiske universitet, Norges idrettshøgskole, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen i Volda havnet alle rett under gjennomsnittet med 4 poeng.

Store variasjoner i tidsbruk

Studiebarometeret viser at det er store forskjeller på hvor mye tid studentene bruker på studierelaterte aktiviteter. Studentene ved Bergen Arkitekthøgskole er de som bruker desidert mest tid på studiene med 59,8 timer i uka.

Studentene på Kunsthøgskolen i Oslo kommer på en andreplass med 48 timer i uka, hele ti timer mindre enn arkitektstudentene i Bergen.

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Politihøgskolens studenter bruker henholdsvis 46 og 43 timer på skolen og skolerelatert arbeid i løpet av uka.

Norske heltidsstudenter bruker i gjennomsnitt 34 timer i uka på studiene sine.

Nederst på lista havner Atlantis Medisinske Høgskole og Samisk høgskole med henholdsvis 15,5 og 22,4 timer per uke.

Politistudenter mest fornøyd

Det er landets politistudenter som overordnet sett er klart mest fornøyd med sin utdanning, med en score på 4,7 poeng.

Nærmest følger fysikk med 4,4 og matematikk-statistikk, medisin, geografi, sivilingeniør, rettsvitenskap og primærnæring, alle med 4,3.

I motsatt ende av listen gir svarene fra studenter som skal bli grunnskolelærer, en overordnet tilfredshetsscore på 3,8. I bunnen ligger også lektor og logistikk-sikkerhet med 3,9.

– Tallene viser tydelig at det er relativt liten variasjon mellom de fleste forskjellige utdanningstypene, heter det i rapporten basert på resultatene fra undersøkelsen.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen