Nyheter

– Jeg har ikke troa på behandling i egen bolig

Stian Auke (33) er rusavhengig og har vært i rehabilitering ved GUTS Drammen i fem måneder. Han har erfart at rehabilitering på institusjon må til for at han skal kunne bli frisk.

Stian Auke har tidligere fått behandling i egen bolig ved det kommunale overnattingstilbudet BO7 på Bragernes. Det endte med avrusning, og deretter fikk han plass på GUTS Drammen. Han har nå bodd på rehabiliteringsinstitusjonen i fem måneder, og mener det er et mye bedre alternativ enn behandling i egen bolig.

– Jeg har ikke troa på behandling i egen bolig. Hvis det ikke hadde vært for GUTS og jeg hadde blitt i boligen på BO7, ville jeg fortsatt sittet der og vært rusa – man blir ikke rusfri av å skaffe seg bolig og å presse seg ut i en jobb. Man trenger tid, sier Auke.

LES OGSÅ: Her legger Oslo kommune ned 22 institusjonsplasser

Må bryte med rusmiljøet

Auke forteller at overnattingstilbud som BO7 samler rusavhengige på ett sted, og at det ikke er et ideelt miljø å være i når man vil bli frisk.

– Det funker bare ikke. Man må bryte helt med miljøet og rusen, sier han.

Auke er boende på GUTS Drammen i påvente av å få plass på en behandlingsinstitusjon i Kristiansand. Han anser seg selv som heldig da han får bli værende på GUTS frem til han kommer seg videre.

– Det er jo kommunen som bestemmer hvor lang tid man får innvilget her. Mange får bare en måned, og det er altfor liten tid å bli frisk på, sier Auke.

LES OGSÅ: GUTS-leder i Drammen bekymret over endringer i rusomsorgen

Meningsfylt hverdag

Auke trives godt med rutinene på GUTS Drammen, og han forteller at hverdagene er meningsfulle. Han står opp om morgenen, drikker kaffe og spiser frokost, og utfører jobber for andre i løpet av dagen.

– Det er små jobber, som flytting, klipping av hekker eller hugging av ved. Men det er fint å vite at man har en grunn til å stå opp om morgenen – ingen blir friske av å sitte og se i veggen, sier Auke og legger til:

– Det er et kjempetiltak, spør du meg.

Mer fra Dagsavisen