Nyheter

Dette tjener politikerne som skal styre Nye Drammen

Seks av de 57 som skal sitte i det nye kommunestyret over nyttår har over én million i formue, mens fire av de 57 hadde en inntekt på over millionen i fjor. Sjekk hvor mye de som skal styre Drammen tjener.

Over nyttår samles Nedre Eiker, Svelvik og Drammen til en ny kommune, og med det får den nye kommunen også 57 nye kommunepolitikere. Dagsavisen Fremtiden har sjekket hva de som skal tjene folket faktisk tjener.

Aller øverst på skatteetatens liste har vi KrFs Trond Johansen, som selv sier at det er en feil fra skatteetaten som gjør at han troner øverst. Den erfarne KrF-veteranen står øverst, med sin skattbare inntekt på 2,5 millioner kroner. Det er drøyt 725.000 kroner foran nestemann på listen, som er Fredrik Haaning.

– Det kan jeg si med en gang er feil. Jeg har ikke tjent så mye penger som det, og ender trolig opp på rundt en million kroner i inntekt for 2018, sier Trond Johansen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Disse hadde høyest skattbar inntekt i Drammen i 2018

Fikk baksmell på 722.000 kroner

Johansen forklarer at en post på tre millioner kroner, som er andelen av en formue han og kona har, manuelt har blitt ført feil. Slik at han har endt opp med langt høyere inntekt enn det han egentlig har hatt.

– Jeg fikk ikke skatteoppgjøret før nå 23. oktober, og så med en gang at noe var feil da jeg endte opp med en restskatt på 722.000 kroner. Selv hadde jeg regnet ut at jeg skulle ende på rundt null i skatt, og da så jeg kjapt feilen der en del av formuen hadde blitt ført som inntekt, sier Johansen og fortsetter:

– Jeg gikk da til skattekontoret og forklarte dem situasjonen, hvorpå de beklaget og lovet å rette det opp så raskt som mulig. Jeg fikk også en skriftlig dokumentasjon på det som jeg kunne vise til kemneren, slik at jeg slipper å betale restskatten på 722.000 kroner, forteller Johansen.

Han anslår at han ender opp med en inntekt på rundt én million kroner, som gjør at Høyres Fredrik Haaning også da blir politikeren i det nye kommunestyret med den høyeste inntekten.

Haaning kan også vise til den største formuen av alle i det nye kommunestyret, med sine drøye 6,3 millioner kroner i formue. Totalt er det seks av de 57 representantene som har over én million kroner i formue.

LES OGSÅ: Disse tjente best i Mjøndalen forrige sesong

Første kvinne på tiendeplass

Fire av de 57 er registrert med en skattbar inntekt på over én million, mens gjennomsnittslønnen for politikerne i det nye kommunestyret ligger på 494.804 kroner justert for Trond Johansens lønn.

Øverst på inntektslistene for damene finner vi Frps Hilde Hovengen, som til daglig er advokat i Oslo. Hun sto oppført med en skattbar inntekt på 853.106 kroner for 2018, noe som plasserer henne på en tiendeplass i det nye kommunestyret.

– Jeg har ikke noe å skjule, så jeg må si meg fornøyd med den lønnen jeg har. Selv om jeg skjønner at det for noen kan være ubehagelig å få lønnen sin publisert på denne måten er jeg for å offentliggjøre disse tallene og pressens rett til å publisere dem, sier Hovengen til Dagsavisen Fremtiden.

Selv er hun ikke spesielt opptatt av hva de hun skal sitte sammen med i kommunestyret tjener.

– Jeg er mer opptatt av at kommunestyret speiler den befolkningen som har valgt dem. Der synes jeg vi holder på å skli litt ut dessverre, da vi ser en trend som går mot at det er karrierepolitikere, studenter, pensjonister og andre som har ledig tid på dagen som blir med i politikken, sier Hovengen som er bekymret for rekrutteringen fra det private næringslivet hvis flere av de politiske møtene nå blir lagt til dagtid.

LES OGSÅ: Disse tjente best i Strømsgodset i 2018

– Økonomi bør ikke være en motivasjonsfaktor

Hun er også kritisk til de foreslåtte lønningene til posisjonens nye supergruppeleder Simon Nordanger og hovedutvalgslederne, som hun mener er for høy.

– De aller fleste av oss er fritidspolitikere, og da mener jeg det er feil å beregne godtgjørelsen ut fra statsrådenes lønn. Det er langt over snittlønnen til de vi skal representere, som jeg mener er et bedre sammenligningsgrunnlag. Du skal ikke bli fattig av å drive med politikk, men økonomi bør heller ikke være en motivasjonsfaktor for å bli med i politikken, forteller Hovengen.

Den personen som la nærmest snittlønnen i det nye kommunestyret før Dagsavisen Fremtiden fant ut at Trond Johansens lønn er feil, var Aps gruppeleder Eivind Knudsen. På den justerte listen der Johansens lønn er satt ned til én million kroner, er det Frps Knut Gjerde som ligger nærmest snittlønnen på 494.804 kroner.

Avslappet forhold til skattedagen

Knudsen har et veldig avslappet forhold til listene, og synes det er bra at pressen benytter seg av muligheten til å vise frem hva folk tjener, og bidrar med til fellesskapet.

– Jeg håper listene viser at det sitter folk i kommunestyret som både tjener mye og lite, da vi skal være et kommunestyre for alle innbyggerne i den nye kommunen. Da er det viktig at vi kan relatere, og kjenne igjen hvordan den jevne drammenser har det, sier Knudsen til Dagsavisen Fremtiden.

Heller ikke han kjenner på den store trangen til å sjekke opp i hva folk i partigruppen eller andre politikere i kommunestyret står oppført med av formue og inntekt.

– Jeg har bare sjekket meg selv, da jeg synes det er greit å se hva det står på skatteetatenes sider. Ut over det har jeg ikke noe behov for å sjekke hva de andre politikerne i Drammen tjener. Skattelistene skaper en åpenhet og transparens som er veldig bra, forteller Knudsen.

LES OGSÅ: Så mye er Drammenspatriotene gode for

Mer fra Dagsavisen