Nyheter

Sportsdykkerne kan trekke kommunen for retten

Etter planen skal Drammen sportsdykkere kastes ut av klubbhuset de har brukt i godt over 50 år på torsdag, men onsdag kveld skal medlemmene bestemme om de vil føye seg eller kjempe for retten til å beholde huset.

Bilde 1 av 2

I februar fikk Drammen sportsdykkere varsel om at de vil bli kastet ut 31. oktober på grunn av at kommunen skal rive klubbhuset deres og sette opp tekniske bygg for å drifte installasjonene i forbindelse med utbyggingen av Spiraltunellen.

Etter over 50 år i samme bygg er det trolig nå over for sportsdykkerne i det røde klubbhuset de har driftet og vedlikeholdt siden 1960-tallet.

– Det går mot den siste dagen i bygget vårt ja. Det er noe dritt, og selvsagt veldig vemodig. Vi har lagt inn mange tusen dugnadstimer, og brukt mye penger på både å vedlikeholde og oppgradere klubbhuset. At vi da bare får beskjed om å flytte, uten å få en krone i kompensasjon eller hjelp til å finne et nytt klubbhus, er veldig bittert, sier nestleder Trond Erik Backe i Drammen sportsdykkere til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: River sportsdykkernes klubbhus for å oppgradere Spiralen

Har investert kraftig uten å få noe igjen

Han forteller at de har skiftet ut vann og avløpsløsninger, det elektriske anlegget, flislagt med varmekabler i gulvet og skiftet membraner og gjort generelt vedlikehold over 50 år, og at det har vært en økonomisk belastning for en liten klubb som de er.

– Kommunen har garantert visst om at de planlegger å rive vårt klubbhus i lengre tid enn det vi har gjort, og det vi føler er litt bittert er at de ikke har vært i dialog med oss før i år. Hvis de hadde kommet til oss tidligere hadde vi trolig både spart de pengene på oppussingen, men også hatt vesentlig bedre tid til å finne et egnet klubbhus før vi blir kastet ut, sier Backe.

Nestlederen opplever kommunen som firkantet og lite hjelpsomme i prosessen.

– Vi svarte først på brevet deres at vi var svært uenige i avgjørelsen, og ba om tid for å se på den juridiske siden av saken. Etter at vi hadde avholdt et årsmøte tidligere i år, ble motkravene våre totalt avvist da kommunens jurist mente vi hadde svart utenfor svarfristen, sier Backe og fortsetter:

– Vi har også vært i møte med Drammen Eiendom og spurt dem om de kunne hjelpe oss med å finne et nytt klubbhus, eller om de hadde en oversikt over hvem vi kunne spørre for å komme et stykke på veien. Der fikk vi beskjed om at de ikke hadde noe å tilby oss, så selv om kommunen sa at de ønsket å hjelpe oss med å finne et nytt klubbhus, føler vi ikke de har gjort spesielt mye, sier han.

LES OGSÅ: Svært kritisk til kommunens planer om å rive anleggsbrakka

Ekstraordinært årsmøte om rettssak

I forrige uke arrangerte klubben en medlemsdugnad der de begynte å rydde klubbhuset, og ta ned bilder fra veggene og samle sammen løsøre. Samtidig som de forbereder seg på å flytte, skal de arrangere et ekstraordinært styremøte onsdag kveld som kan gi saken en helt ny vending.

– På det styremøtet skal medlemmene bestemme om vi skal føye oss etter kommunens krav om å flytte ut innen torsdag, eller om vi skal fortsette å kjempe. Sier medlemmene at de er svært uenige i kommunens krav, blir det å gå til namsmannen, tingretten og den veien der, meddeler Backe.

Han tror likevel det ender med at de velger å flytte på seg.

– For oss som en liten klubb med begrenset økonomi er det neppe heldig å gå til rettssak, spesielt mot en så stor aktør som Drammen kommune. Vi har ikke den kapitalen som skal til for å gå til sak mot en så stor aktør, men hvis det er noe medlemmene ønsker skal vi selvsagt gjøre det, forteller han.

LES OGSÅ: Dette blir trolig sportsdykkernes nye tilholdssted

Aps Eivind Knudsen krever svar fra kommunen

Det er også andre kort som er spill vedrørende kommunens utkastelse. Tidligere sportsdykker Ole Thoresen har klaget avgjørelsen inn til Fylkesmannen, og Aps gruppeleder Eivind Knudsen har sendt brev til rådmannen med flere spørsmål vedrørende utkastelsen som han ønsker å få svar på innen torsdag.

– Jeg har fått en rekke henvendelser fra sportsdykkermiljøet den siste uka, og fått ny informasjon som motsier det vi som politikerne har fått om saken tidligere. Derfor har jeg nå valgt å ta saken opp på nytt og har stilt en rekke spørsmål til rådmannen som jeg ønsker å få svar på, sier Knudsen til Dagsavisen Fremtiden.

Knudsen ønsker blant annet å vite om hvorfor administrasjonen tok avgjørelsen om å plassere anleggsbrakken der de har gjort, som førte til utkastelsen, uten at politikerne ble involvert. Videre ønsker han svar på hva kommunen har gjort for å hjelpe klubben å finne nye lokaler, og hvorfor svaret på kommunens brev ikke ble oppfattet som en protest.

– Når et samstemt bystyre har vært så opptatt av å legge forholdene best mulig til rette for frivilligheten i byen, så synes jeg dette er en rar måte å behandle en av de frivillige klubbene våre på. For meg virker det ikke som at kommunen har tatt det nødvendige lille ekstra steget for å hjelpe, og det rimer dårlig med de politiske signalene som er gitt, forteller Knudsen.

LES OGSÅ: Oppgraderer Spiraltunnelen

– Ønsker å beholde bygget

Han sendte inn sine spørsmål til rådmannen fredag ettermiddag, og opplyser at han så langt ikke har fått noe svar.

– Hvis rådmannen har gode svar på spørsmålene vi stiller bør det ikke være noe problem å svare på dem i tide før utkastelsen iverksettes på torsdag. Vi har imidlertid tidligere stilt spørsmål i komiteene om denne saken, og opplever at det er mye prat og lite handling, forteller Knudsen.

Backe setter pris på det politiske initiativet, selv om de gjerne skulle sett at det kom litt før.

– Vi har prøvd å spille dette inn tidligere på året, men da har mange vært mer opptatt med valgkamp og andre saker. Nå er det et nytt styre i Drammen, som kanskje ser ting litt annerledes, og vi er glade for den hjelpen vi kan få, sier Backe som innrømmer at han ikke har spesielt store forhåpninger om at kommunen nå snur.

– Vi ønsker først og fremst å beholde bygget, selv om vi ikke har spesielt tiltro til at det kommer til å skje. Vi har hatt dialog med forskjellige jurister, både i Drammen og i Oslo, og begge har i utgangspunktet sagt at klubben ikke har så mye å stille opp med. Vi venter nå på utfallet av både vårt eget medlemsmøtet og de andre løse trådene, men i utgangspunktet forholder vi oss til utkastelsesdatoen 31. oktober, forteller Backe.

LES OGSÅ: Kastes ut etter 52 år

Mer fra Dagsavisen