Nyheter

River sportsdykkernes klubbhus for å oppgradere Spiralen

Drammen sportsdykkere har holdt til i det røde huset siden 60-tallet. Nå skal det rives.

Bilde 1 av 4

I svingen, på venstre side av veien like før man kjører inn i Spiraltunnelen, ligger det et litt slitent, rødt hus. I det huset har samme leietaker holdt til i godt over 50 år. Til høsten er det slutt en gang for alle. Da skal huset rives.

Ingen avtale

– Avtalen har vært at så lenge vi vedlikeholder bygget, har vi det til evig tid. Så kommer kommunen nå og sier at de må legge driftsbygningen der og dermed blir det slutt på avtalen vi har hatt siden 60-tallet, sier nestleder i Drammen sportsdykkere Trond Erik Backe til Dagsavisen Fremtiden.

Fremtiden treffer han og styremedlem i dykkerklubben Trude Gilhus Aasen i lokalene hvor de har holdt til siden hippietiden.

– Vi skjønner at vi må ut, så fokus nå er å få et lokale som er like godt som det vi har opparbeidet, sier hun.

På veggen i lokalet henger det undervannsbilder tatt i Drammensfjorden og Oslofjorden. Et stort vegg-til-vegg-undervannsbilde pryder den ene veggen. I et hjørne står en dykkerdrakt for dypvannsdykkere fra 60-tallet.

– Vi har medlemmer fra åtte til 70+, og vi er vel den eneste sportsklubben i Drammen som tilbyr et treningstilbud til barn og unge for bare 500 kroner i året. Det eneste utstyret de trenger er badetøy, sier Aasen.

Superbillig

At de kan tilby sine unge medlemmer en rimelig kontingent er knyttet til en annen særdeles billig avtale: dykkerklubbens leieavtale med Drammen kommune. Kun 700 kroner i året koster det å leie huset som dykkerne snart skal kastes ut av.

– Avtalen har vært at så lenge vi vedlikeholder bygget har vi det til evig tid. Så kommer kommunen nå og sier at de må legge driftsbygningen der og dermed blir det slutt på avtalen vi har hatt siden 60-tallet, sier Trond Erik Backe.

Han forteller at dykkerklubben endret navn til Drammen Sportsdykkere i november 1967, men at dykkerne holdt til i huset enda noen år før det også, da med annet navn.

Mye oppussing

Selv om leieavtalen har vært særdeles rimelig, understreker han at klubbens medlemmer har brukt tid, krefter og penger på å pusse opp og holde huset i god stand.

– Vi har fått være der veldig billig, men vi har også påkostet mange hundre tusen i oppussing. Det ligger mange dugnadstimer bak. Hadde vi visst dette, ville vi heller betalt mer i husleie. Det setter klubben i en veldig vanskelig situasjon, sier han.

I tillegg til Drammens sportsdykkere har også motorsykkelklubben MC-TC Drammen holdt til i det samme huset de siste årene.

Ingen lovnader

Utbyggingssjef i Drammen kommune Johannes Devold forklarer det at dykkerne nå blir tvunget til å flytte og at huset må rives slik:

– Det har med oppgradering og nødvendig rehabilitering av Spiraltunnelen å gjøre. Vi må bygge tre tekniske bygg for å kunne drifte alle installasjonene. Et på toppen, et inni tunnelen og et der sportsdykkerne har huset sitt.

– Hvorfor må det ligge akkurat der?

– Vi må ha det like ved innløpet til tunnelen og har vurdert ulike plasseringer, og har kommet fram til at dette er stedet det må ligge.

– Kan dere ikke sette opp bygget et annet sted, for eksempel litt nærmere tunnelen?

– Nei, dessverre. Det har med sikkerhet å gjøre. Vi skal starte med å sikre fjellskjæringen, og kan ikke plassere et teknisk bygg eller et klubbhus hvor som helst inn mot den skråningen. Vi får ikke til begge deler, svarer han.

– Jeg skjønner at de synes det er kjedelig og vanskelig at de må ut, men vi ser ingen andre muligheter. Vi har hatt flere møter med dem for å se hva som er mulig å få til med tanke på ny lokalisering, sier han.

– Når blir huset revet?

– Jobben med fjellsikring av skråningen er i september, så da må man i alle fall ut.

– De påpeker selv at de har en muntlig avtale med kommunen om at de skal få være der så lenge de vil, så lenge de pusser opp og holder huset i orden.

– Det har vi også hørt fra dem, men det har ikke vært mulig å fremlegge noen skriftlig avtale om det, så det blir vanskelig for oss å forholde oss til det, sier han.

Han understreker at utbyggingen også berører andre, inkludert en barnehage som må midlertidig flytte, og forteller at arbeidet vil ta tre til seks måneder fra januar 2020 og at prislappen er på 90 millioner kroner.

Devold vil ikke love en like gunstig avtale når klubben nå skal få seg nye lokaler.

– Jeg tror ikke vi kan love at man kan videreføre det prisnivået, men vi vil bistå i prosessen og prøve å hjelpe til med å finne et lokale, sier han.

– Klubben har gjennom en årrekke pusset opp og vedlikeholdt huset. Vil det bli snakk om å gi noen kompensasjon til dem?

– Jeg kan ikke si noe mer enn jeg har sagt. Men vi holder dialogen med dem.

Mer fra Dagsavisen