Nyheter

Spiser ute hele høstferien

Konseptet Spis for 100 som priser én rett til en hundrings treffer drammenserne rett i magen.

1 av 2

Gågater og torg på Bragernes i 18-tida denne uka: Grupper av mennesker står i klynger utenfor spisested etter spisested og scroller på telefonene sine. Hva står på menyen her og hos naboen? Skal vi gå videre, eller belage oss på å vente i kø litt til? Hva gjør vi etterpå?

På Bølgen og Moi må de som ikke har bestilt stort sett snu i døra, og på Picasso ryddes det effektivt for å klarere et bord i en ellers full restaurant. På Brask og Bramm får Sebastian Byremo Nilsen og moren Beate Byremo kapret et bord for to ved inngangsdøra etter litt tids tålmodig venting.

– Vi skulle ikke noe i høstferien, og har bestemt oss for å spise ute de fleste av kveldene i stedet, forteller mamma Byremo. Begge synes det er deilig å slippe tanken på middagslaging og i stedet få god tid til å snakke sammen over måltidene, og lasagnen restauranten byr på får gode skussmål av de to.

Saken fortsetter under bildet

Lasagne på Brask og Bramm servert med salat og brød. FOTO: KATRINE STRØM

Mer norsk enn engelsk

I hjertet av hotellet Scandic Ambassadeur skjuler det seg en restaurant som i disse dager trekker fulle hus. Da Dagsavisen Fremtiden var der onsdag var det stinn brakke gjennom store deler av kvelden, og folk sto i kø for å få bord i restauranten.

– Så langt har uka vært veldig bra. Vi har godt over 200 plasser i restauranten, og har hatt fullt hus alle dagene denne uka. Så det har egentlig vært over all forventning, og gått kjempebra, sier hovmester Hill Øvre på Scandic Ambassadeur.

Hun synes det er ekstra stas at det er lokalbefolkningen i Drammen som nå fyller hotellets restaurant.

– Vi er vant til å nesten bare snakke engelsk hele kvelden på jobb, siden det stort sett bare er hotellgjester som er innom restauranten. Men denne uka er det stort sett bare norsk det går i, siden det er lokalbefolkningen som kommer. Det er nok mange som ikke vet at de kan komme hit for å spise, så det er veldig hyggelig å kunne vise oss fram på denne måten, sier hun.

Det er også en av «baktankene» hotellet har for å stille opp i «Spis for 100-uka».

– God markedsføring

– Vi håper at byens befolkning skal oppdage oss når de skal ut og spise, og vite at vi er mer enn bare et hotell. I tillegg håper vi selvsagt at de også tenker på oss hvis de skal arrangere kurs eller konferanser, og selskaper, julebord, barnedåp osv. Det er god markedsføring for oss, og et supert tiltak for alle, sier hovmester Øvre. Restauranten har denne uka valgt å servere entrecôte, med båtpoteter, sopp og løk i bearnéssaus.

Saken fortsetter under bildet

Entrecôte med bernéssaus på Scandic Ambassadeur. FOTO: PÅL KARSTENSEN

– Vi valgte den retten litt av praktiske årsaker. Det går kjapt å lage, og det vet vi at det må gjøre på sånne dager. Folk kommer gjerne rett fra jobb og har ikke all verdens med tid. I februar hadde vi hamburger, og da tenkte vi at vi måtte gjøre noe nytt. Entrecôte er noe 99, 9 prosent liker, så vi prøver å lage litt folkelige retter alle kan spise, sier Øvre og hjelper neste par med å finne bord.

Disse er med på "Spis for 100"-uka i Drammen som varer fram til og med søndag:

Yo Thai, Singh Saab, Bølgen & Moi Drammen, Ask og Loke, Condelica AS, Ypsilon Bar, Vertshuset Oscar og Stallen,Peppes Pizza, Pigen, Jonas B. Gundersen, Lizzi’s pizza, Café Picasso, Brask og Bramm, Clarion Collection Hotel Tollboden, Scandic Ambassadeur, Skutebrygga, Skjenkestua, Hos Solveig, Burgerhouse Drammen, Drammen Delikatesse, Papirhuset, Strømsø Konditori, Los Tacos, Safran, Cafe Grua, Frukt og grønt, Brasserie Felix.

Langtidsstekt svinenakke på Bølgen og Moi bidro til fullt hus tirsdag. FOTO: BRENT LIBRIZZI