Nyheter

Fra flyktningleirer til Globusfestivalen

The Flying Seagull Project drar hele verden rundt og sprer glede og latter til barn i alle aldre, og til helgen kommer de til Strømsø Torg i Drammen for å opptre under Globusfestivalen.

The Flying Seagull Project beskriver seg selv som et internasjonalt veldedig prosjekt som består av musikere, skuespillere, klovner, tryllekunstnere, dansere, artister og alle slags mennesker som reiser rundt i hele verden for å spre latter og glede til de som trenger det mest i verden.

– Overalt i verden finnes det barn som trenger en ekstra oppmuntring, og som trenger det avbrekket fra hverdagen vi kan gi dem gjennom å spre latter og glede og la ungene få lov til å være unger, forteller Bendik Nordgaard til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Tilbake som sjef for Globusfestivalen

– Alle barn har en rett til å leke

Han er leder av den norske avdelingen, og har jobbet de siste fem årene med å reise rundt til flyktningleirer i Libanon, Ghana, Lésvos og over hele Europa og i Asia for å gjøre barns hverdag bedre.

– Alle barn har en rett til å kunne leke, og etter å ha fått dekket sine elementære behov ønsker vi å dekket det behovet de har for bare å være barn og få ha det gøy i hverdagen, sier han.

Han beskriver arbeidet han og de andre som jobber med prosjektet gjør som det mest meningsfulle han gjør.

– Det er utrolig å se hvor stor forskjell vi kan gjøre i livet til disse ungene som ikke har noen ting og som ellers befinner seg i en traumatisert hverdag. Vi ønsker å skape en boble i hverdagen der de og familiene deres kan le, se et trylletriks og være med på masse tull og gøy og bare glemme den tilværelsen de har for et øyeblikk, sier Nordgaard.

LES OGSÅ: Globusfestivalen solgte 35.000 matbonger i 2018

Drives på frivillig basis

Han forteller at de blir tatt godt imot med showet sitt overalt.

– Vi har funnet vår teknikk og metode som funker uansett språk og kultur. Vi prøver å lære grunnleggende språk, og setter oss inn i kulturen, men hovedelementene er alltid masse energi, positivitet, tilstedeværelse og latter, sier Nordgaard.

Prosjektet drives på frivillig basis uten ekstern finansiering, og pengene som kreves for å reise og oppholde seg der de er samles inn via ulike opptredener og besøk i blant annet Norge.

– For å tjene inn midlene som er nødvendig tar vi oppdrag som for eksempel Globusfestivalen, og vi besøker sykehus og tar andre oppdrag som andre ønsker å leie oss inn for. I Norge har vi blant annet vært på asylmottak og en del sykehusbesøk, og holder på med å bygge ut prosjektet for å bli større i Norge, forteller Nordgaard.

LES OGSÅ: Sanner åpnet Globusfestivalen

Lover absolutt galskap

Til helgen tar han altså med seg en trupp bestående av greske, norske, britiske og en hel rekke internasjonale artister til Strømsø og Drammen.

– Det vi kan love er en hel dag med absolutt galskap, med forestillinger og aktiviteter fra morgen til kveld. Det blir masse høy musikk, kauking, galskap, latter og glede gjennom hele dagen og de som møter opp kan forvente seg det rareste, forteller Nordgaard.

Globusfestivalen 2019 arrangeres førstkommende lørdag, 21. september. Festivalen feirer mangfold gjennom mat og ulike aktiviteter, og arrangeres for fjerde gang. Festivalområdet er åpent fra 11:00-17:00, og det er gratis inngang for alle.

LES OGSÅ: Globusfestivalen håper på ny rekord

Mer fra Dagsavisen