Blir det ny rekord?

Den internasjonale mat- og kulturfestivalen på Strømsø torg har vært en suksess fra første stund. Nå forventes storinnrykk lørdag 22. september.

– Jeg var med fra starten og bestilte de 10.000 bongene til første festival i 2016. Det trodde vi var altfor mye, men det ble som kjent utsolgt bare på et par timer. Det var et fantastisk oppmøte, forteller nybakt festivalsjef for Globusfestivalen Mari Tandberg.

I 2016 var 7.500 mennesker innom festivalen, og ved hjelp av gjenbruk av bongene ble til slutt cirka 14.000 porsjoner mat, fra alle verdenshjørner, solgt.

Doblet besøket

I fjor hadde man sikret seg ved å kjøpe inn 40.000 matbonger – og totalt kjøpte de rundt 15.000 besøkende 30.000 porsjoner mat – fra 56 boder med mat fra hele verden.

– Nå har vi for sikkerhets skyld kjøpt inn 50.000 bonger, ler Tandberg, som håper på enda en ny publikumsrekord.

Med hele 71 påmeldte boder blir det uansett ny rekord på dette feltet.

– Arealet blir litt annerledes i år. På grunn av veiarbeid må bussen få slippe gjennom, men selve festivalplassen blir likevel mer skjermet ved at teltene rammer inn området. Vi tar også i bruk mer av Tollbugata, men kutter scenen ved Globusgården. Til gjengjeld skjer det mer på den store scenen midt på.

Tandberg påpeker at det likevel ikke ble plass til de helt store artistene i år, på grunn av den begrensede scenekapasiteten. Men enda flere lag og foreninger, fra en rekke forskjellige land, står klare til å vise fram noe typisk for sin kultur.

Gå med ministeren

For at køene ikke skal bli for lange på selve dagen, har man allerede startet forhåndssalg av matbonger på Jovialen kaffebar på stasjonen. Lørdag 22. vil det også være til stede vipps-personell ved begge de to infobodene.

– Kultur- og inkluderingsminister Jan Tore Sanner har forresten også meldt seg på. Han skal gå i paraden fra Bragernes torg til Strømsø torg – og vi oppfordre flest mulig til å bli med ham. Det er bare å ta på seg en eller annen nasjonaldrakt – eller andre feststemte eller morsomme klær – og møte opp ved fontenen klokka 10.45, sier Tandberg.

Hun er godt fornøyd med antallet frivillige som har meldt seg, men tar gjerne imot flere.

For enhver smak

Siden årets Økouke i Buskerud også starter lørdag 22. vil også Økologisk Buskerud ha egen stand på Strømsø torg. Her kan barna lete etter meitemark i jorda, så frø, smake på grønne saker, og delta på quiz.

– Så ta med hele familien, for her blir det aktiviteter for både store og små. Dette er en kjempefin arena for å bli kjent med andre kulturer – og du kan delta på en rekke forskjellige danse- og musikkverksteder, gateleker, prøve hennamaling, capoeira – og en masse annet, sier festivalsjefen, som innrømmer at det har begynt å krible skikkelig i magen.

– Vi er så spente – og håper og tror det kommer enda flere besøkende i år.