Nyheter

Vi gi deg data fra automatisk strømmåler rett til telefonen

På sikt vil de la appen varsle deg om at fryseren har sluttet å trekke strøm, og eller om du har glemt å skru av komfyren eller kaffetrakteren, sier Janne Blaasvær i Oss AS.

1 av 2

Janne Blaasvær (29) er markedssjef og daglig leder hos det drammensbaserte teknologifirmaet Oss Norge AS, som ved hjelp av ny teknologi skal gjøre informasjon fra den nye, automatiske strømmåleren tilgjengelig for privatpersoner.

Hvem er Oss?

– Vi er et team på seks personer som nå har holdt på å jobbe med dette her i rundt ett år. Jeg startet i august, så jeg er relativt fersk, og er nå daglig leder i tillegg til å være markedssjef. Men hovedfokuset mitt akkurat nå er markedsjobben. Det er viktig i den fasen selskapet går inn i.

Dere har altså laget en ny brikke og app som skal gjøre strøminformasjon fra de nye strømmålerne tilgjengelig for privatpersoner. Hvorfor det?

– Vi så at det lå en mulighet i all den informasjonen som netteierne nå får med de nye målerne og vi ønsket å gjøre den informasjonen tilgjengelig for vanlige forbrukere også. Med mer innsikt vil man både kunne forstå strømforbruket bedre og redusere det. Vi er en del av Enova sitt pilotprosjektet: «Smarte målere – smartere forbrukere» som tar sikte på at de nye målerne skal bli utnyttet til fulle gjennom tilleggs-løsninger. Ved hjelp av den brikken vi produserer kan du få ut data på hvor mye strøm du bruker minutt for minutt og vi jobber stadig med å undersøke nye muligheter for informasjon. Det er ved hjelp av testbrukere at vi nå skal utvikle dette videre.

Hva slags informasjon kan man eksempelvis få med dette utstyret?

– Man kan få informasjon om strømforbruk her og nå og historisk strømforbruk og ganske snart også forventet strømregning. Og så er det sånn at jo mer data vi får inn nå fra folk som tester ut produktet, jo bedre bygges algoritmene vi jobber med. På sikt tror vi for eksempel at vi vil kunne sende varsel gjennom appen om at fryseren har sluttet å trekke strøm, og at du vil kunne se om du har glemt å skru av komfyren eller kaffetrakteren. Vi får dessverre ikke hjulpet deg med å skru av kaffetrakteren, men informasjonen kan jo allikevel være til hjelp sånn at du får snudd før du har kjørt helt til Blefjell! Og det er dette vi skal finne ut av videre nå sammen med testbrukerne våre. Hva de skulle likt å ha mer informasjon om.

Hvor går veien videre nå?

– Nå ønsker vi å få inn flere testbrukere. Vi hadde 207 stykker når jeg gikk ut av kontoret i stad og målet er 500. Akkurat nå er vi nødt til å begrense oss til de områdene der Glitre Energi er nettleverandør på grunn av tilganger, men fra januar og fremover blir det muligheter over hele landet. Vi vil jo inn i alle norske hjem. Og disse testbrukerne vil være med på å utvikle tjenesten videre. Jeg tror at med Oss i sikringsskapet så får du innsikt i eget strømforbruk på en enklere og litt kulere måte. Dette med strøm kan bli veldig teknisk og litt gresk, så det handler mye om å forenkle språket og gjøre det til forståelig og nyttig informasjon for flere. Appen sammenligner for eksempel tallene med ting som man kan relatere seg til. Målsetningen vår er at den tjenesten her skal bli brukt av alle.

Men hvorfor navnet «Oss»

– Det er flere grunner til det. Litt fordi vi skal utvikle disse tjenestene sammen med brukerne og litt fordi tjenestene skal utvikles med utgangspunkt i ulike fellesskap. Du kan for eksempel koble deg sammen med andre brukere via appen for å dele innsikt og hjelpe hverandre hvis det oppstår noe. Vi ønsker å hjelpe brukerne våre å føle seg trygge i hjemmet og vi tenker at ingenting er tryggere enn et fellesskap. Og så synes vi det er noe fint med å ønske folk velkommen til Oss.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– De siste bøkene jeg har lest er bøkene til sønnen min som fyller to år i mars. Så nå er det mye Peppa Gris, sangbøker og dyrene på gården.

Hva gjør deg lykkelig?

– Nei, altså hvor mye skal man relatere seg til det barnet man har skapt? Men jeg blir i alle fall lykkelig når han har latterkrampe. Og når ting går i orden med Oss og utviklingen her. Ellers er gutta i teamet litt forundra over hvor lykkelig jeg kan bli over små ting.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Hvis han jeg bor med skulle få lov til å svare så ville han nok si at jeg er litt distré når det står på som verst. Og så kan jeg bli litt utålmodig, men det har jo både positive og negative sider, man får jo gjort litt da.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da vi lanserte appen etter lang tids jobbing skeiet vi ut med McDonalds-mat. Da slo vi på stortromma!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg får litt klaus i heis, så det måtte vært noen som gjorde at det ikke ble for gravalvorlig i den heisen. Jeg var på et show nå forleden med Sigrid Bonde Tusvik, så kanskje jeg må si henne. Det må i alle fall være noe gøy som skjer.