Nyheter

Venstre-politiker: – Erdogan har gjort en god jobb

Haydar Øzbal tror ikke Drammen Byliste vil bestå i nye Drammen, og har meldt seg inn i Venstre. Spørs om hans nye partifeller setter pris på hans støtte til Tyrkias stadig mektigere president.

Bilde 1 av 2

– Siden Bylista først og fremst er saksbasert, og ikke noe vanlig parti, er de åpne for at medlemmene kan være med i andre partier. Så jeg blir sittende i Bystyret for Bylista ut perioden, forteller Haydar Øzbal.

Han var det eneste bystyremedlemmet i Drammen som stemte imot Marienlyst-utbyggingen i 2012, og Bylista regner i ettertid stansingen av byggeprosjektet som en av sine største seire.

– Men hvorfor gikk du til Venstre – tidligere var du jo i Ap?

– Bylista har ikke mange medlemmer og det er høyst usikkert om de vil kunne stille med liste til lokalvalget neste år. Sannsynligvis legges det ned. Selv er jeg såpass glad i lokalpolitikk at jeg ønsket å finne et nytt og større miljø. Og ja, jeg er sosialdemokrat, men jeg synes Venstre er flinkere til å balansere fokuset mellom fellesskapet og enkeltindividet enn de andre partiene.

Øzbal er ikke sikker på hvor aktiv han blir i Venstre, eller om han ønsker listeplass.

– Det viktigste er uansett de gode løsningene, fastslår han.

Les også: Innkalt til møte med sjefen han varslet mot

Ble truet

– I juni sa du til Drammens Tidende at du hadde stemt på Erdogan. Er det forenlig med venstrepolitikk?

– Her snakker vi om to helt forskjellige utgangspunkt. I Tyrkia har det vært en god utvikling med Erdogan – og det tyder jo på at han har gjort en god jobb.

– Så en leder som blant annet trumfer gjennom grunnlovsendringer for å få utvidet makt, som fengsler meningsmotstandere, vil gjeninnføre dødsstraff, sensurerer mediene og fengsler flere journalister enn noe annet land – gjør det bra?

– Han er ikke perfekt, men du må se på alt det gode han har gjort. Og jeg tror nok tyrkerne er såpass oppegående at de ikke vil tillate at han får for stor makt. Ja, han stenger ned noen medier, men sannheten er gjerne mer enn det man får høre. Selv opplevde jeg for noen år siden, etter å ha stemt imot oppstart av montessoriskole i Drammen – med utspring i det tyrkiske miljøet, å bli truet av en journalist fra den tyrkiske avisen Zaman. Det viste seg at Zaman hadde bånd til Gülen-bevegelsen – og jeg fikk beskjed om at «det ikke ville gå meg vel hvis jeg ikke endret mening».

Erdogan sette Zaman under statskontroll i 2016 – og avisen ble straks regjeringsvennlig.

– Du skjønner at noen av mediene Erdogan stopper har en helt annen innstilling til demokrati og ytringsfrihet – enn vi er vant med her, sier Øzbal. Han understreker at dette uansett ikke har noe med hans engasjement i Drammen Venstre å gjøre.

Sterkt uenig

Eidi Ann Hansen, gruppeleder i Venstre, synes lite om Øzbals uttalelser og vil be nominasjonskomiteen ta hensyn til hans sympatier når de setter sammen valglista.

– Å støtte Erdogan er ikke i tråd med Venstres verdigrunnlag. Venstre er det partiet som er mest for åpenhet, pressefrihet og ytringsfrihet. Dette er prinsipper Erdogan ikke respekterer, fastslår hun.

Les også: Spurte ikke tillitsvalgte

Nyeste fra Dagsavisen.no: