Nyheter

– Han begynte å hyle og skrike til meg og slo til meg med knyttet neve i ansiktet

Arne Birger Heli (70) fra Drammen forteller om brutal behandling da skipet han var maskinist om bord på ble bordet av israelske soldater.

Etter en dramatisk bording av båten Kårstein og to døgn på israelsk glattcelle, kom Arne Birger Heli natt til torsdag hjem til Norge.

– Etter å ha seilt i uke, og rundt 50 nautiske mil fra Egypt og 60 fra Gaza, kommer fem israelske krigsskip. Det ble mye kommunikasjon over radio, og de krevde at vi skulle stoppe, forteller Heli.

Han var maskinist om bord på båten Kårstein, som for anledningen var blitt omdøpt til Al Awja, og som var på vei mot Gaza for å bryte den israelske blokaden av det palestinske området. Om bord var det blant annet 40 esker med medisinsk utstyr.

Dagsavisen Fremtiden møter Heli hjemme på Austad i Drammen, sammen med kona Maria Kiraly, hvor han ivrig forteller om den dramatiske dagen.

– Vi svarte at ingen hadde lov til å hindre oss i å ferdes i internasjonalt farvann, sier han.

Det hadde ikke særlig effekt. Fem zodiac-båter med israelske soldater skal så ha kommet mot Kårstein, og bordet båten.

Les også: Arne Birger (70) forventer å bli fengslet på veien mot Gaza

I maskinrommet

– Da var alle bortsett fra meg på øverste dekk. Avtalen vi hadde med kapteinen var at resten av aktivistene skulle prøve å hindre soldatene i å komme seg fram til styrehuset ved å stille seg i en lenke, sier han.

Den menneskelige lenken ble brutt opp av de israelske soldatene, som blant annet tok i bruk elektrosjokkvåpen.

– Min oppgave var at maskinen ikke skulle starte igjen. Vi var redde for at de skulle tvinge oss til å styre båten i land i Israel, og da ville vi heller at de skulle måtte taue den inn, sier han.

Når Heli kommer ut maskinromsdøra havner han bak to israelske soldater, som står med ryggen til.

– Da ble jeg litt redd. De var maskerte og hadde finlandsretter og hev seg rundt og rettet våpenet mot meg. Akkurat da tenkte jeg at jeg håper de ikke skyter, sier han.

Les også: Marias mann er fengslet i Israel: – Jeg er kvalm og bekymret hele tida

– Knyttneve i styrehuset

Deretter forteller han at han ble tatt med opp til styrehuset, med en pistol rettet mot ryggen, De ville vite hvordan de skulle få start på motoren, og da Heli sa at han ikke visste hva som var galt, skal en av offiserene ha eksplodert.

– Han begynte å hyle og skrike til meg og slo til meg med knyttet neve i ansiktet, sier han.

Slaget var forholdsvis hardt, men ikke så hardt at han besvimte eller gikk i bakken, forteller Heli.

– De ble mer og mer forbannet, og etter hvert sier han som er sjefen at «hvis du ikke starter den jævla motoren, kommer kapteinen til å lide mye», sier Heli.

Etter å ha sett kapteinen i øynene, forteller Heli at han gir etter.

– «OK, jeg starter maskinen», svarte jeg.

Så gikk han ned og fikk orden på maskinen, men likevel fikk kapteinen bank, ifølge Heli.

– Jeg holdt min del, men de holdt ikke sin, sier han.

Les også: UD ber Israel forklare bording av norsk båt

– Stjal klokke, mobil og klær

Kona Marie Kiraly tar ikke lett på hvordan mannen hennes har blitt behandlet.

– Jeg fikk helt sjokk da jeg fikk vite om det på mandag. Jeg ble helt blank i hjernen. Han er en pensjonist som har jobbet so sosialarbeider i alle år. Er det sånn man skal bli behandlet når man gjør dennne humanitær innsatsen? spør Kiraly.

Hun mener den norske regjeringen bør protestere skarpt overfor Israel.

Heli forteller at de ble fraktet fraktet inn til havna i Ashdod i Israel, og derfra bar det videre til en fengselscelle i byen Ramla i Israel. Der blir han sittende på seksmannscelle i to døgn.

– De hadde madrasser på gulvet der, en do som var et hull i gulvet, og en slange med vannn fra veggen, som fungerte som dusj, forteller 70-åringen.

Etter å ha blitt satt i en fengselscelle i Israel et par dager, blir Heli så sendt hjem med et Lufthansa-fly, via Frankfurt. men før han drar, får han tilbakelevert bagen sin. Der er det nærmest ingenting igjen.

–  De hadde tatt all bagasjen min, så å si, sier han.

han forteller at både mobilen hans, klokka, kameraet og Rayban-solbrillene hans hadde forsvunnet da han fikk tilbakelevert bagen.

–  Men for andre var det mye verre. Al Jazeera mistet nok utstyr for et par hundre tusen kroner, sier han.

I tillegg ble både båten og det medisinske utstyret beslaglagt.

– Vanskelig å tro på

Den israelske ambassaden i Oslo har problemer med å tro at Heli har blitt utsatt for vold.

– Vi synes det er veldig vanskelig å tro på disse beskyldningene, siden vi er vant til å høre systematiske løgner som er en del av hatkampanjen mot Israel. For å kunne granske denne konkrete saken, trenger vi mer tid, sier Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz.

Mer fra Dagsavisen