Nyheter

– Ekstrem streikevilje over hele landet

Klubbleder i NRK Buskerud Ingar Andreassen (60) synes ikke lenger NRK føles som en trygg arbeidsplass.

Bilde 1 av 1

– NRK har kuttet 400 medarbeidere de siste tre årene, ved å henvise til at de ikke har rett kompetanse. Kringkastingssjefen har sagt han vil bytte ut 100 ansatte hvert år, for å få inn ny kompetanse. Arbeidsplassene i NRK er med andre ord ikke så sikre som mange tror, forteller Morten W. Røkeberg.

Journalistene krever nå at arbeidsgiveren skal ta ansvar for å oppdatere de ansattes kompetanse. I en bransje preget av hastige endringer og stadig nye teknologiske løsninger er det nemlig fort gjort å «gå ut på dato».

– Vi mener NRK skal være en trygg arbeidsplass for folk i alle livsfaser. Slik føles det ikke i dag, påpeker klubbleder Andreassen.

Må minske gapet

Flankert av kollegaene Jan-Erik Wilthil og Chetan Rastogi, holder karene streikevakt utenfor lokalene til NRK Buskerud, på Grønland i Drammen.

Streiken er på vei inn i sin andre uke, men journalistene har ingen intensjoner om å gi seg før ledelsen etterkommer kravene om kompetanseheving, bedret lønnsnivå og likebehandling av tilkallingsvikarer og ansatte.

De tre forteller om streikevilje uten sidestykke – over hele landet.

– Sammenlignet med de andre store mediehusene ligger vi 110.000 kroner under i lønn. Vi krever på ingen måte å bli lønnsledende – men gapet må minskes. Når ledelsen bare «dikterer» at 2,8 prosent er alt de vil tilby, signaliserer de at det ikke engang finnes forhandlingsvilje, forklarer Røkeberg.

Wilthil henviser til TV2s intervju med utenriksreporter Sidsel Wold (59), som var vikar i NRK i ti år før hun fikk fast jobb. Med 25 års ansiennitet tjener Wold fortsatt ikke mer enn 530.000 i grunnlønn.

– Så avhengige som NRK er av tilkallingsvikarer, burde de klare å behandle dem mer anstendig, fastslår Wilthil.

Uriktig påstand

– Påstanden om at vi vil bytte ut 100 medarbeidere i året har kommet overraskende på oss, og er helt grunnløs. Det slutter rundt 100 i året av helt naturlige årsaker. Det er en turnover på cirka tre prosent – og det er veldig lavt, fastslår juridisk direktør i NRK Olav Nyhus.

Han forteller også at nedbemanningen på 400 årsverk i senere år i første rekke har handlet om ikke-journalistiske medarbeidere.

– Faktisk har vi bare redusert journalistiske årsverk med 2–3 prosent, mens de store mediehusene har redusert med 25 til 30 prosent i samme periode.

Nyhus sier bruken av tilkallingsvikarer generelt har gått ned siste fem år, og han mener deres vilkår og vederlag er rimelige sammenlignet med andre arbeidsgivere.

– Det virkelig vonde er at dette går ut over publikum. Det er kjedelig for NRKs omdømme – og det kjenner sikkert de streikende på også, avslutter Nyhus.

Mer fra Dagsavisen