Nyheter

Fargerike kulturmøter

Hvem: Henriette Emilie Finne (51)

Hva: Kunstner

Aktuell: Klar med utstillingen «Verden i bevegelse» på Gulden kunstverk, åpner lørdag 14. april

Hva får vi se, og hva legger du i tittelen «Verden i bevegelse»?

– Når ulike kulturer møtes kan det oppstå spenningsforhold. Noen kan oppleve det fremmede som en trussel mens andre opplever det som eksotiske innslag. Folkevandringen som fulgte i kjølvannet av Den Arabiske vår, var en faktor som bidro til at jeg fikk lyst å forske mer på møter mellom kulturer. Dette ble starten på en lang kunstnerisk prosess som har ledet til mange av maleriene på denne utstillingen. I flere av maleriene har jeg forsøkt å legge inn referanser til kunst og kultur utenfor det norske. Man kan ane en underliggende struktur i bildeflaten som antyder fremmede skriftspråk. Jeg tenker at dette har en visuell skjønnhet i seg, med sine dansende linjer, prikker og streker.

Hvordan er det å være tilbake på Gulden Kunstverk?

– Fantastisk! Gulden er ett av Østlandets fineste gallerier, og Walter Welo er en utrolig dyktig og hyggelig gallerist. Dessuten er det spennende å vise helt nye bilder, fra en produksjonsprosess som har tatt tre år.

Hva er viktig for deg i din formidling?

– Jeg er opptatt av at vi mennesker har noe grunnleggende emosjonelt til felles, selv om det kan være store kulturelle forskjeller. Jeg forestiller meg at jeg tilnærmer meg mine bilder og temaer som en teaterregissør. Jeg iscenesetter en handling, en fortelling, og jeg flytter rundt på elementene i bildeflaten for å søke et uttrykk som kommuniserer med tilskueren.

Hvorfor er kunst viktig slik du ser det?

– Fordi den kan formidle ting som det ikke alltid er lett å sette ord på. Dessverre er det trender i kunsten som gjør at kunstfeltet ikke er så åpent og fritt som en kanskje skulle tenke eller ønske seg. Kunst og kultur er utrolig viktig i et samfunn – kreativiteten holder oss levende. Kanskje er den med på å styrke vår identitet og vårt selvbilde når man holder på med ett eller annet kreativt, det hjelper oss i å tenke friere, gir rom for refleksjon. Jeg tenker kunst og kreativitet er viktig både for barn, voksne og eldre, og bidrar til å skape mellommenneskelige relasjoner og kommunikasjon.

Jeg må jo spørre – er du i familie med Ferdinand Finne?

– Hehe, ja – han er min fars halvbror, men jeg kjente ham egentlig ikke.  Men det er og klart, at jeg som  19 år og kunstinteressert, syntes det var inspirerende å ha ham som onkel.  Jeg håpet på at han ville invitere meg til øya si, slik at jeg kunne lære å trykke litografier av ham, samtidig som jeg kunne bo i hans vakre omgivelser. Men jeg fikk ikke noe invitasjon. Beskjeden var klar, søk på kunstskole og jobb masse.

Inspirerte han deg?

– Nei, jeg vil ikke si det. Jeg har søkt mer ekspresjonistiske kunstnere, mer røffe malere. Det tror jeg man vil se, når man ser mine bilder i virkeligheten. I tillegg opplever jeg at han ikke har noen egentlig underliggende tematikk, slik jeg har i mine bilder. Jeg jobber mye med symbolbruk, og er opptatt av å formidle en dypere mening. Mitt forhold til ham og hans kunst er litt todelt. En del av det han har gjort kan gi en følelse av litt enkel masseproduksjon, mens andre ting synes jeg er vakkert. Han hadde en veldig fin og lett strek, han var en god tegner.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Lasso rundt fru Luna av Agnar Mykle, og Dette livet eller det neste av Demian Vitanza.

Hva gjør deg lykkelig?

– Mitt forhold til barna, en god samtale og å jobbe med kunsten, så mye som mulig.

Hvem er din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe, Baltazar og Leonardo da Vinci.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tar meg råd til noe utenom det vanlige, f.eks. Tar med barna på sushirestaurant, kjøper en bok jeg ønsker meg, eller begge deler.

Hva misliker du mest med deg selv?

– At jeg har litt dårlig helse, har blant annet for tida en hånd i sjakkmatt.

Hva er du villig til gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg går ofte i 8. mars-toget. Vil gå for ytringsfrihet og selvbestemt abort.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Barack Obama, det ville vært stort!

Nyeste fra Dagsavisen.no: