Nyheter

Blåser liv i kulturhistorien

Gammel tradisjon, historie og røtter finner sin form i Kari Ullebergs glassmenageri.

Bilde 1 av 8

Onsdag 21. februar kommer glasskunstner Kari Ulleberg til Drammens museums Kulturkveld. Der skal hun fortelle om seg og sitt virke, om hva hun brenner for og hva hun er opptatt av innen glasskunsten – og den generelle historien om glass og glassblåsing.

– Glassets historie strekker seg 4000 år tilbake i tid, det første glasset man har funnet spor etter er i Syria, redegjør en engasjert glasskunstner, som er veldig opptatt av historien bakover, både i nær og fjern fortid.

– Det viktigste grunnlaget for alt jeg gjør er den gamle tradisjonen, historien og røttene som glass har – dette utrolig fascinerende materialet som ikke ligner noe annet. Jeg kjenner det som jeg er én i en lang rekke av kunsthåndverkere, og det tar jeg med meg som en trygghet. Det er dessuten ikke alltid nødvendig å finne opp alt selv, det er fint å kunne arbeidere videre med en gammel tradisjon, redegjør Ulleberg.

Gamle skatter

Kari Ulleberg er vokst opp i Sandsvær i Kongsberg, og ante ikke før hun ble voksen at glasset egentlig har fulgt henne hele livet. Rett ved barndomshjemmet hadde det nemlig ligget et glassverk, Aas grønne glasshytte, en virksomhet som bare eksisterte i omtrent ti år, fra 1748–1758.

Kari og venninnen fant små glass-skatter med årstall og inskripsjoner som de skylte i elva, men de visste ikke da at det stammet fra glassverket som lå der for over 200 år siden. Som lidenskapelig samler av både ny og gammel glasskunst, har Kari Ulleberg sikret seg et prakteksemplar fra 1700-tallet.

– Jeg er 99 prosent sikker på at jeg har en flaske produsert på Aas grønne glasshytte fra midten av 1700-tallet, jeg kjøpte den på auksjon.

Selv om Ulleberg er bergtatt av fortida, lever Glasshytta likevel et moderne liv. Hele driften ordner de selv, både den praktisk-tekniske delen og den kommersielle delen. De har nettbutikk og hjemmeside, og Glasshytta er åpen seks dager i uka.

– Vi blåser tirsdag, onsdag og torsdag, og vi er nødt til å være to, glassblåsing krever fire armer, sier Ulleberg.

Den andre er kollega Maud Forsblad. De to har kjent hverandre siden de gikk på Orrefors Glasskola i Sverige. I 1982 bygget de sitt første verksted i et gammelt spinneri på Berger, og for 12 år siden ble Glasshytta på Union en realitet.

– Det er deilig å være i en by, med litt jevnere salg og folk som kommer innom, det er lettere å drive her, konstaterer Ulleberg, som riktignok har hytte på Berger – dog ikke i glass.

Glass for Drammen

Drammenserne har blitt godt kjent med Glasshytta og alt som blåses i lokalene i den gamle gummivarefabrikken på Grønland. Et bærekraftig samarbeid for en del år siden, mellom Aass bryggeri og Kari Ulleberg, har også båret frukter – ølet har for lengst fått sine glass, faktisk før den store ølbølgen skyllet innover landet og byen.

– Nykommeren er halvliter’n som lenge har vært etterlyst, og et dameglass, informerer Ulleberg som til tross for egen suksess, ikke unngår å følge med på andre i bransjen.

– Det er dyrt å drive en glasshytte, men vi tjener heldigvis penger. Men mange i glassindustrien sliter, og det er vondt å se så mye fagkunnskap gå tapt når folk mister jobbene sine, konstaterer Ulleberg og fortsetter;

– Derfor er det supert at kunder kan komme inn til oss her i butikken, vi får direkte tilbakemeldinger som er verdifullt for oss. Og så må vi holde oss litt i form, gamle damer i denne bransjen har begrenset kapasitet – å blåse glass krever en viss fysikk. Vi kjenner det særlig i armene!

KARI ULLEBERG:

Født i 1954, oppvokst i Sandsvær.
Utdannet ved Orrefors Glasskola i Sverige. Hun har bl.a. vært designer på Hadeland Glassverk og fra 1982 til 2003 drev hun Glasshytta på Berger sammen med Maud Forsblad. I tillegg har hun tegnet en rekke glass for bedrifter, blant annet Vinmonopolet.

Eier og driver Glasshytta på Union, Drammen

Holdt en rekke kollektiv- og separatutstillinger, nasjonbalt og internasjonalt. 
Innkjøp blant annet av Norsk kulturråd fire ganger, av Nationalmuseet for Kunst, Norges Ambassade i Berlin og Buskerud Fylkes-kommune
Tildelt en rekke priser og æres­bevisninger

Mer fra Dagsavisen