Nyheter

Julehjelp for Kenya

Tretten elever fra Drammen vgs. hjelper skoleelever i Nairobi mens de snuser på gode barndomsminner. Helgas dugnad? Museets julemarked!

Bilde 1 av 4

– Vi er kjempeheldige som har fått med 13 flotte ungdommer som jobbhjelpere i helgen, forteller prosjektkoordinator Ida Klingvall.Denne helgen arrangeres det tradisjonelle julemarkedet på Drammens Museum, og snart er alt klappet og klart for storinnrykk.

Elever hjelper elever

Elevene som skal hjelpe til, jobber til inntekt for Nairobi-prosjektet i regi av Drammen videregående skole. Prosjektet betaler skolegangen for 150 elever i Nairobi og har i flere år samarbeidet med Drammen vgs.

– Det er bra å tjene penger som går til en så god sak, mener Embla Elde, som sammen med Angel Sleem Zahl og Isabel Systad er representanter for Nairobi-komiteen ved Drammen vgs.

De tre jentene har vært flere ganger på Drammens Museum i oppveksten og synes det er gøy å være tilbake for å hjelpe til med helgens musemsaktiviteter.

– At vi går ut og jobber for pengene vi gir bort, gir en god følelse, synes Angel Sleem Zahl og får bekreftende nikk fra de to andre.

– Nairobiprosjektet innebærer også en del andre ting, som at vi selger ting på foreldremøter, informerer Isabel Systad.

Annethvert år kommer elever fra Nairobi til Norge på besøk og omvendt, fire elver fra Drammen er trukket ut for å reise til Nairobi til våren.

I helgen jobber de tre jentene og ti andre elever altså for Drammens Museum, og for prosjektet de brenner for. Lørdag er det julegrantenning på Austad og søndag det store julemarkedet på museet.

Litteraturjul

Også i år vil det bli et eget litterært julemarked innendørs på søndag.

– De som stilte i fjor var veldig fornøyde, mange solgte bra og folk syntes det var gøy å treffe forfatterne, og forfatterne selv hadde stor glede av å tilbringe dagen på marked med kolleger, snakke med folk og signere bøkene sine, forteller Klingvall.

Forfatterne på årets julemarked er; Svein Roger Nilsen, Veslemøy Solberg, Kristin Granli, Gustav Jørgensen, Håvard J. Nilsen, Marit Reiersgård Bredesen, Carl Emil Vogt, Elisabeth Thorsby, Kristine Lindhøy, Håkon Lutdal, Kjersti Ormås, Kristian Klausen, Eric Ness Christiansen og minst Camilla Otterlei.

Kortreiste boder

Julemarkedet inneholder selvfølgelig også salgsboder. 30 boder er stappfulle av kortreiste produkter, med alt man kan tenke seg; honning, syltetøy, sølvarbeider, filleryer, tøfler, strikkeprodukter, og bakervarer. I tillegg til boder blir det aktiviteter inne og ute, og julefortellinger i Torpostua.

– Publikum skal få være med på en tidsreise, og høre fortellinger fra gamle dager, hvordan var juleforberedelsene i 1850?

Det får du vite søndag 3. desember mellom klokka 11 og 15.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: