Nyheter

Globus på knivsegg

Anslagsvis 15.000 besøkende fikk byen til å syde av liv og glede lørdag. Likevel går Globusfestivalen neppe i pluss, og arrangørene må legge stramme planer for neste år. Årsak: Bystyret har sagt nei til å støtte arrangementet.

Bilde 1 av 5

30.000 solgte bonger, antall banktransaksjoner og erfaring med å samle store menneskemengder er grunnlaget for at Byen Vår Drammen- og Globusfestivalsjef Tom Søgård anslår at besøket doblet seg fra i fjor. Et yrende gateliv hele dagen og lange køer utenfor de mest populære bodene sørget for superlativer både i gamle og nye medier: Globusfestivalen er for lengst utropt til en hit av de sjeldne.

– Fantastisk morsomt, at det som var en megasuksess i fjor ble til en enda større suksess i år, sier Søgård. Han understreker at dette er et arrangement med en tilleggsverdi, et litt høyere mål.

– Det er ikke bare underholdning, men skal også skape samhold. Desto flere som kommer hit, jo flere får oppleve det, sier han.

Siste år med støtte

Kloke etter fjorårets voldsomme publikumsappetitt hadde arrangørene i år gapt over 40.000 potensielle porsjoner solgt, og det betyr at flere av de 56 bodene satt igjen med mat, selv om noen ble utsolgt utpå ettermiddagen.

– Vi håper å få prosjektet i balanse, men ikke noe mer enn det. Det er ikke god økonomi i dette og vi er avhengig av det vi har fått i offentlig støtte, sier Søgård. I år som i fjor fikk festivalen 300.000 kroner i støtte av kommunen, men samarbeidspartiene i bystyret sa tidligere i år klart fra at 2017 er siste året Globus får denne støtten.

– Den store utfordringen nå er å få på plass en tilleggsbevilling for å sikre at det blir Globus neste år også, sier BVD-generalen. I 2016 dekket organisasjonen selv underskuddet på 70.000, og kostnadene er store for arrangementet som trolig er Norges største endagsfestival når det kommer til dugnadsinnsats og gratisaktivitet. 600 frivillige og døgnjobbing fra de kjerneinvolverte er essensielt for en gjennomføring som har begeistret byen. Modellen er at de som selger mat kjøper råvarer, mens BVD dekker teltleie, serveringsutstyr, strøm og markedsføring, samt et dels internasjonalt, dels lokalt kulturprogram som fordelt på to store scener satte forsamlingen i feststemning.

Venteliste for å være med

Kulturkonsulent Marit Stokkenes i Interkultur forteller om stor pågang for å få spille.

– Vi måtte si nei til mange på tampen, og har allerede en lang liste som vil spille neste år. Det er gledelig at vi står høyt i kurs, ordet har spredt seg, sier hun. Høydepunktet på dagen hennes var da palestinske 47 Soul, som også har spilt på Roskilde- og Glastonburyfestivalene, fikk unge og gamle til å bryte ut i spontan dans ved Marcus Thrane-statuen, noe hun la ut som video etterpå.

Fredag var Interkultur som kompetansesenter medarrangør av en workshop med deltakere fra byer som Tromsø, Trondheim og Bergen. Flere ble værende for å få med seg Globusprogrammet lørdag.

– Det var store smil og mye begeistring, og vi fikk høre at folk ble inspirert. Kanskje dukker det opp flere globusavleggere rundt om etter hvert?, sier Stokkenes.

Mer fra Dagsavisen