Nyheter

– Norge må slutte å være skjødehund

Rødts førstekandidat i Buskerud hudfletter norsk utenrikspolitikk.

Hvem: Jørgen Harboe Wilhelmsen (47)

Hva: Toppkandidat på Rødt Buskeruds stortingsliste.

Fortell litt om deg selv, hva du står for politisk og hva som blir de viktigste sakene for deg i valgkampen.

– Jeg er 47 år, kommer opprinnelig fra Asker og har bodd på Gulskogen i Drammen siden 2005. Jeg er gift og har tre barn – to mellomstore og en liten. Jeg jobber som barnehagestyrer, i en privat barnehage, men den er ideell. Jeg tilhører 90-tallsgenerasjonen i partiet, og er en revolusjonær sosialist som har en idé om et annet samfunn enn det vi har i dag. Systemet kan ikke endres ene og alene av politikere som sitter på Stortinget og i kommunestyrene, det er ikke der den virkelige motmakta finnes. Den finner vi i fagbevegelsen, i kvinnebevegelsen og så videre. Derfor dreier det seg om å være et talerør for denne motmakta mot det etablerte systemet. Jeg har brukt hele mitt liv på politisk aktivisme, i fagbevegelsen, gjennom antirasistisk arbeid, med antiglobalisering i ATTAC og i folkelige bevegelser. Vi er virkelig annerledes. Vi er politiske aktivister.

Les også: Stortingskandidaten Ståle Sørensen (MDG)

Nevn tre gode grunner til at velgerne skal stemme på Rødt.

– De rike blir rikere, og de fattige blir fattigere. Vi har over en kvart million fattige i Norge nå. Er man opptatt av å utjevne de forskjellene, bør man stemme Rødt. Er man opptatt av å trekke en rødgrønn regjering til venstre, bør man stemme Rødt. Og dersom man vil ha en dreining i utenrikspolitikken, hvor vi fører en selvstendig utenrikspolitikk og ikke logrer som en skjødehund for USA, bør man stemme på oss.

Les også: Stortingskandidaten Martin Kolberg (Ap)

Hvilke saker er viktigst for deg å jobbe for i Buskerud?

– Vi har sagt tydelig at sosial dumping ikke er et Oslo-fenomen. Det er ekstremt der, men det er omfattende også i Buskerud. Det gjelder alt fra bygging av hytter på fjellet til byggeplasser i Drammen. Vi ønsker også en omstilling av oljeindustrien. Vi trenger å få til et grønt skifte med aktiv statlig innblanding. Også mener vi at sykehuset i Drammen ikke skal plasseres på Brakerøya. Vi trenger det havneområdet for framtida, og vi tror det kommer til å bli store budsjettoverskridelser der som vil gå ut over sykehusene på Kongsberg og Hønefoss og Sjukestugu i Ål. Vi må ha nytt sykehus i Drammen, men Rødt frykter for sentraliseringen av sykehustilbudet.

Les også: Stortingskandidaten Rebekka Borsch (V)

Hvordan ser ditt drømme-Norge ut i 2040?

– Jeg er sosialist, og da må man drømme stort. Da lever vi i et sosialistisk Norge i en sosialistisk verden og har kastet kapitalismen på skraphaugen. Vi har sluttet å produsere for profitt og vi lever i fred og frihet i en fredelig verden hvor vi skaper det som trengs og fordeler rettferdig. I dag har vi demokrati i politikken, men ikke i økonomien. Uten mer demokrati, fungerer ikke sosialismen – da er det statskapitalisme.

Les også: Stortingskandidaten Jostein Rensel (KrF)

Hva slags rolle bør Norge spille i verden?

– Norge må slutte å være skjødehund. Vi trenger en selvstendig utenrikspolitikk, hvor vi bryter med USA, melder Norge ut av NATO og går ut av EØS. Vi må også ut av krigene i Afghanistan, Syria og Irak, og USA skal ikke få lagre militærutstyr i Norge. Internasjonal bistand bør kanaliseres gjennom fagbevegelser og kvinnebevegelser. Så bør vi støtte palestinernes og kurdernes frigjøringskamp. Norge tar altfor lett på den tyrkiske regjeringens overgrep mot kurderne.

Les også: Stortingskandidaten Trond Helleland (H)

Hva bør Norge gjøre med oljen og gassen som er igjen på norsk sokkel?

– Vi går inn for en omstilling av oljeindustrien hvor vi skal ned til 10 prosent av dagens produksjon innen 2030. Vi sier nei til å utrede nye områder og vil gradvis trappe ned. Oljealderens tid er på vei til å være forbi.

Les også: Stortingskandidaten Morten Wold (Frp)

Hva slags asyl- og integreringspolitikk bør Norge ha?

– En human asylpolitikk som følger FNs anbefalinger. Vi skal ikke legge hindringer i veien for at folk skal kunne søke asyl. Vi bør si opp Dublinavtalen, og Schengenavtalen, og folk bør kunne fly direkte til Norge og søke om asyl. Det er også viktig at folk får jobb når de er her, og asylsøkere må få arbeidstillatelse mens de venter på å få behandlet asylsøknaden. Får du avslag, bør du også ha mulighet til å søke om jobb. Jobb til alle er veldig viktig for integreringen.

Les også: Stortingskandidaten Per Olaf Lundteigen (Sp)

Hvordan vil du beskrive de fire siste årene med Erna Solbergs regjering?

– De rike har blitt rikere og de fattige har blitt fattigere. Forskjellene øker. Så har Høyre latt Frp styre innvandrings- og integreringspolitikken, som er tidenes mest inhumane. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være pinlig for dannede Høyre-folk. Vi har en regjering som ikke kommer med fornuftige tiltak mot arbeidslivskriminalitet, og som fører en uselvstendig utenrikspolitikk.

Les også: Stortingskandidaten Arne Nævra (SV)

Hvilke ting i ditt eget partis program er du mest uenig i?

– Vi revolusjonære er vant til å ha harde interne fighter. Jeg synes SV har et godt forslag om heldagsskole. Det ble nedstemt i Rødt, men det er flere med meg som tenker at det kan være en god idé.

Hvor mange partier har du stemt på i løpet av ditt liv?

– Formelt sett to. Jeg har stemt RV og jeg har stemt Rødt. Jeg må riktignok innrømme at jeg stemte SV og Venstre i et skolevalg.

Hvem er ditt største politiske forbilde?

– Da må jeg jo si Marx. Jeg liker metaforen om at vi står på skuldrene til våre teoretikere. Jeg er marxist.

Mer fra Dagsavisen