Nyheter

– Man kan ikke bare gjemme seg bak blind lojalitet

Jan Erik Strøm forsvarer sin aktive offentlige kamp mot nedleggelsen av Samlok i Drammen.

Hvem: Jan Erik Strøm

Hva: Fungerende leder i Søndre Buskerud politidistrikt, også kjent som Mr. Samlok.

Hvorfor: Har kjempet hardt mot nedleggelsen av den samlokaliserte operasjonssentralen, Samlok, i Drammen.

Hva tenkte du den dagen du fikk høre at Samlok i Drammen skulle legges ned?

– Vi fikk tilbakemelding om dette 16. desember 2015. Da skjønte vi ikke så mye. Vi hadde jo vunnet første runden om plassering, så vi ble veldig triste. Vi tenkte at 6-7 år med nitid innovasjon og utvikling forsvinner nå, og jeg håper at noen vil se på dette med nye øyne.

Du har blitt kalt «Mr. Samlok», men har møtt nedprioritering både av operasjonssentralen og da du søkte om å bli leder for den nye operasjonssentralen i Tønsberg. Hva tenker du om det?

– At sentralen og den faglige kvaliteten blir borte er trist. Personlig mener jeg at jeg har ganske god kompetanse, blant annet gjennom oppbygging og innovasjon knyttet til Samlok og en rekke ledede stillinger i politiet. Jeg har ikke lyst til å snakke ned andre, men ser man på formell historikk og kvalifikasjoner mener jeg at jeg var godt skikket.

Kan du kort fortelle litt om hva dere har oppnådd på Samlok i Drammen?

– Det viktigste er at ressursene finner hverandre og at man er samkjørt før krisen skjer, at mottakssystemet for meldinger man får inn eliminerer glipp mellom etatene. Vi får en felles virkelighetsforståelse, samhandling og samtrening.

Hva synes du om hvordan Politidirektoratet har gått fram i forbindelse med nedleggingen av Samlok?

– De har sine beveggrunner. Jeg er klar over vanskene som har vært knyttet til å samkjøre helse og politi, og har en viss forståelse for at de har tenkt at dette kan være tidkrevende. Men jeg synes de har vist veldig lite interesse for det faglige her. De kunne invitert oss for å fortelle om våre erfaringer. Det synes jeg er synd at de ikke har gjort.

Hvordan ser du på balansen mellom lojalitet til beslutningene som er tatt og det å fronte dine synspunkter offentlig?

– Det har jeg tenkt ganske mye på, og det er en balanse som er ganske krevende. Man må selvfølgelig forholde seg til beslutningene, men jeg ser det også som min oppgave å informere når politikere lurer på en sak. Det er viktig å få et best mulig grunnlag for beslutningen. Man kan ikke bare gjemme seg bak blind lojalitet. Det kan fort bli et demokratisk problem dersom ikke stortingspolitikere får opplysninger om viktige samfunnsspørsmål.

Hvorfor valgte du å bli politi?

– Dette med hund fascinerte meg veldig. Da jeg var ferdig med videregående, gikk jeg inn i Hundetjenesten i Forsvaret. Etter det tenkte jeg på hvordan jeg skulle få brukt hundeinteressen videre, og kom fram til at politiet ville være et bra sted for det. Da jeg begynte på politihøgskolen fant jeg ut at det var flere andre studier som var interessante der også. Også har jeg identifisert meg veldig med verdiene i politiet – å være en støttespiller for dem som trenger det.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Broen over Drina» av Ivo Andric, en serbisk forfatter som vant Nobels litteraturpris, er en fascinerende bok. Den tar utgangspunkt i en bro som har overlevd alle krigene på Balkan.

Hva gjør deg lykkelig?

Jeg er veldig glad i å være ute i friluft, både på sjøen i kajakk, til beins og på sykkel.

Hva misliker du mest ved deg selv?

–  Jeg kan nok være litt utålmodig. Jeg liker at ting skjer og at det er framdrift i ting. Også kunne jeg gjerne vært litt mer sosial. Jeg er ikke så god på small talk.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg skeier nesten ikke ut når det gjelder festing. Men hvis jeg skal gjøre noe litt råflott tar jeg meg en fridag, en ekstra dag på hytta eller en tur innover i fjellet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er veldig for likestilling. Ikke bare når det gjelder kjønn, men også når det gjelder rettigheter som gjør at alle har det ålreit, for eksempel også når det gjelder seksuell legning. Da jeg begynte i politiet var det ingen som sto fram med homofil legning, og det har vært mye vitsing om dette temaet opp gjennom årene. I ettertid har jeg tenkt at det er noe man ikke bør holde på med.

Er det noe du angrer på?

– Det er sikkert mye jeg kunne gjort annerledes, men jeg kommer ikke på noen kjempestore tabber jeg har gjort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må bli en heismontør. Naboen min! Han er faktisk heismontør.